Hlavní obsah

Klokani jdou do ligy i s gólmanem, který vychytal nezaměstnaným titul mistrů Evropy

Praha

Obezřetnost je na místě. V minulé sezóně skončili fotbalisté Bohemians Praha 1905 osmí a v novém ročníku chtějí na výborné umístění navázat. Kádr však v létě prošel velkou obměnou, a tak se v Ďolíčku znovu chystají především na boj o záchranu a přežití. Odešel klíčový záložník Jakub Rada, mezi posilami znovu nechybějí cizinci - uruguayský záložník Rafael Acosta a ukrajinský útočník Leonid Akulinin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Roman Pivarník během utkání proti Spartě na Letné.

Článek

S rozpočtem 55 miliónů na sezónu se charakterizují jako nízkonákladový klub. Klokani si nemohou moc vyskakovat, v Ďolíčku se žije střídmě.

„Nepatříme mezi větší kluby, které si mohou vytipované posily půl roku odsledovat, a pak si na ně ukázat prstem. Bereme hráče spíš na poslední chvíli, všechny nové tváře jsou však něčím zajímavé," říká trenér Roman Pivarník, s nímž Bohemka prodloužila smlouvu.

Do Vršovic tak třeba zamířil brankář Tomáš Fryšták, který před necelým týdnem pomohl k neoficiálnímu titulu mistrů Evropy hráčů bez angažmá, kde ve finále zvítězili nad Španělskem po penaltách. „Nějaké nezaměstnané ještě zkoušíme," přikyvuje ředitel klubu Ladislav Valášek.

Místo Bratanoviče mladé pušky

Závěr minulé sezóny zastihl ve velké formě Bratanoviče. Protože však Jakub Rada zamířil do Mladé Boleslavi, a ne na Stínadla, Teplice už o jeho dalším hostování v Ďolíčku nechtěly slyšet. Klokani tak do útoku k Mikušovi přivedli mladé pušky Patrika Schicka na hostování ze Sparty a Leonida Akulina na přestup ze Šachtaru Doněck.

„Bratanovič k nám před rokem přišel v dost syrovém stavu. Museli jsme s ním hodně pracovat, teď je všechna námaha pryč. Proto se snažíme co nejvíc hráčů angažovat na přestup, abychom každý rok po odchodu osmi, devíti hráčů nemuseli začínat zase znovu," avizuje Pivarník.

„Schick i Akulinin jsou dál, než byl před rokem Bratanovič. Jsou vysocí, ale ne neohrabaní. Pohybliví a s dobrým zakončením. Dříve jsme měli hráčů dost málo, takže variant nám moc nezbývalo. Teď konkurence v kádru vzrostla, což by nás mělo posunout," těší se Pivarník.

K premiéře přijede nováček ze Zlína

Novými tvářemi jsou také zkušený Tomáš Čížek z Jablonce a bývalý sparťan Milan Jirásek do zálohy, v hostování pokračují obránci Aleš Škerle a Lukáš Pauschek.

Klokani ligu odstartují v neděli domácím duelem s nováčkem ze Zlína. „Loni jsme začínali se Spartou, to jsme neměli co ztratit, i když domácí porážka vždy znamená mínus tři body. Teď nás čeká jiný začátek. Ošemetný, protože nováčkům se vždy lépe začíná venku. Snad navážeme na vydařené jaro. Pokaždé, když vyhrajete, je los vždy výborný," usmívá se kouč Pivarník.

„Jsme odhodlaní dobře vstoupit do nového ročníku. Hrajeme první zápas doma a doufáme, že všechny tři body zůstanou v Ďolíčku," ujišťuje kapitán týmu Josef Jindřišek.

Reklama

Související témata: