Hlavní obsah

Baník cítil křivdu. Zavadil na sebe vzal zodpovědnost: Penaltu jsem kopl razantně

Brno

Zachoval se jako správný kapitán. Špílmachr fotbalové Zbrojovky Pavel Zavadil vzal na sebe dvě minuty před koncem prvoligové premiéry s Baníkem zodpovědnost a proměněným pokutovým kopem zajistil Brňanům vítězství 2:1.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bněnský kapitán Pavel Zavadil.

Článek
Fotogalerie

„Věřil jsem si, ale do poslední chvíle jsem zvažoval, kam balón kopnu. Dobře jsem totiž věděl, že ostravský gólman Pavlenka má vynikající reflex a několik penalt už v lize zlikvidoval. Proto jsem se nakonec soustředil především na razanci. Brankář si na míč sice možná sáhl, avšak střela byla tak prudká, že jsem se vůbec neobával, že by to nebyl gól," říkal spokojeně sedmatřicetiletý veterán. „Vyplatilo se nám, že jsme šli důsledně za výhrou až do poslední minuty," tvrdil Zavadil.

Trenér Brna Václav Kotal se svěřil, že očekával, že zápas s Baníkem bude pro jeho mužstvo mimořádně náročný. „Na základě přípravných utkání Ostravu kdekdo odepisoval, ale liga je o něčem jiném než přátelská střetnutí. Škoda, že jsme v první půli nedotáhli do úspěšného konce několik nadějných akcí. Místo toho jsme ze soupeřova ojedinělého brejku inkasovali a bylo strašně důležité, že se nám povedlo ještě do pauzy srovnat. Hrozně si cením, že jsme nakonec dokázali strhnout vítězství na naši stranu. Snad jsme tím pozvali fanoušky i na další zápasy," doufal Kotal, který pochválil novice v dresu Zbrojovky Řezníčka. „Na hrotu prokázal obrovský důraz. Určitě se bude ještě zlepšovat a my musíme jeho potenciálu ještě víc využívat," předsevzal si.

Baník litoval nevyužité šance

Ostravští fotbalisté odjížděli z Brna se smíšenými pocity. Předvedli solidní výkon, avšak nakonec se vraceli domů s prázdnou. „Je to obrovská škoda, aspoň k bodu jsme měli hrozně blízko. A kdyby za nerozhodného stavu 1:1 proměnil Šichor tutovku, mohli jsme možná i bodovat naplno. Mrzí mě, že sudí Kovařík předvedl několik diskutabilních výroků. Chyby ovšem hledám především v nás," tvrdil kouč Baníku Radomír Korytář.

Právě Šichorova šance v 62. minutě vzbudila hodně emocí, Ostravským se totiž zdálo, že se mu brněnský Zavadil snažil zabránit v zakončení nedovoleným zákrokem. „Nějaký kontakt tam byl. I tak jsem ovšem měl dát gól a všechno by bylo úplně jinak," nevymlouval se Marek Šichor. „Byl to souboj tělo na tělo. Šichor nejdřív vypálil a pak teprve upadl. Proto si myslím, že arbitr rozhodl správně, když penaltu neodpískal," mínil Zavadil.

V hektickém závěru viděl Šichor nakonec ještě červenou kartu za faul na Paška. „Snažil jsem se mu skluzem odebrat míč. Žádný úmysl v tom nebyl," hájil se.

Velký smutek neskrýval také záložník Baníku Martin Foltyn, po jehož střetu s Paškem kopala Zbrojovka klíčovou penaltu. „Těžko se s ní srovnávám, vždyť mi hráč Brna přepadl přes nohu. A pokud tohle byla desítka, měli jsme v tom případě pokutový kop rozhodně zahrávat i my," měl jasno Foltyn.

Reklama