Hlavní obsah

Ostuda Baníku! Brankář Zlína provokoval, hájil kouč Korytář fandy. Jen jsem koukal do davu, tvrdil Holý

Zlín

Trhli si nevídanou ostudu na hřišti i v hledišti. Fotbalisté Baníku padli v prvoligovém utkání ve Zlíně 0:2, když zejména v úvodním poločase předvedli mimořádně mizerný výkon. Ještě méně se vyznamenali jejich fanoušci. Kvůli výtržnostem diváků z Ostravska musel být zápas po změně stran na dvacet minut přerušen. Kromě vyvolávání rvaček s policií vhazovali vytrhané sedačky na hrací plochu. Po závěrečném hvizdu někteří dokonce vnikli na hřiště.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Trenér Baníku Radomír Korytář při utkání ve Zlíně.

Článek
Fotogalerie

„Nemělo by se to stávat. Na stadión chodí rodiny s dětmi, nesmí být takhle ohrožovány. Diváci si mají užívat fotbalu. Tyhle věci do něj rozhodně nepatří. Podle mých informací ovšem zlínský brankář Holý naše fandy provokoval," snažil se trenér Baníku Radomír Korytář chabě hájit ostravské příznivce, které vyprovokovalo, že se domácí gólman ohnal po hostujícím Marku Šichorovi. Sudí Julínek to ocenil jen žlutou kartou.

A co říkal domácí gólman Tomáš Holý?
"Přilétla mi půlka lesa, kameny, pivo a všechno. Neřekl jsem nikomu ani slovo, jen jsem se díval do davu. Dochytat jsem to tam musel. Nedalo se nic dělat. Mrzelo by mě, kdyby se ten zápas nedohrál."

Hrozně se chovala jen menšina, říkal Pavlenka

Gólman Baníku Jiří Pavlenka řádění ostravských fanoušků odsoudil. „Byla to pěkná divočina. Na druhou stranu je ovšem nutno říct, že těch, kteří se takhle hrozně chovali, byla menšina. Dobré tři čtvrtiny našich fandů byly v klidu. My bohužel nejsme schopni ovlivnit, co se během střetnutí stane. Pokud fandí slušně, je to pro nás obrovská vzpruha," tvrdil.

Kromě ostravských diváků tentokrát absolutně neobstáli ani ostravští fotbalisté na hřišti. „První půle pro mě byla obrovským zklamáním. Spousta našich hráčů musí zpytovat svědomí. Předvedený výkon byl hrozný. A když jsme se po přestávce zvedli, zabrzdilo nás Kašovo vyloučení. Pokud se na videu prokáže, že trefil protihráče loktem do obličeje, bude mít se mnou veliké problémy. Pocítí to i finančně. Každopádně to budu řešit," rozčílil se Korytář.

Ostravský kouč navíc litoval, že Narh krátce po změně stran zahodil tutovku. „Kdyby srovnal na 1:1, mohl se zápas vyvíjet jinak. Vedle červené karty to byl další klíčový okamžik utkání," domníval se.

Přestože se Baník krčí po čtyřech kolech s jedním bodem na chvostu prvoligové tabulky, Korytář podle svých slov nepanikaří. „Je to hodně nemilé, avšak musíme zachovat klid. Budu se to snažit přenést i na hráče. Nezbývá nám teď nic jiného než před reprezentační pauzou porazit Slavii. Jenže hlad po vítězství musíme mít od první minuty, a nikoli až po pauze," měl jasno.

V Polsku viděl horší věci

Zlíňané si užívají devítibodového zisku, ve třech ze čtyř dosavadních střetnutí ani jednou neinkasovali. „Je to bezvadné, do Boleslavi teď můžeme cestovat v klidu," liboval si trenér Bohumil Páník, jehož celek odehrál proti Baníku nejlepší poločas od návratu mezi elitu.

„Gólů jsme v něm ale měli dát víc než jeden. I za těsného vedení jsme se ovšem vrátili na trávník dobře naladění. Vybrali jsme si sice krátký oddechový čas, avšak Narh naštěstí tutovku neproměnil. Pak už jsme si zápas pohlídali, dlouhá neplánovaná pauza spíš pomohla nám," domníval se Páník, jehož přerušení střetnutí z míry nevyvedlo.

„Působil jsem v Polsku, a tam se občas děly ještě mnohem horší věci. Ale na stadióny to samozřejmě nepatří, bezpečnostní složky naštěstí zasáhly naprosto profesionálně," zdůraznil.

„Naši hráči jim (divákům) po zápase asi děkovat neměli. Takový je ovšem zvyk," dodal ostravský Korytář k záležitosti s publikem.

Poznarova premiéra

Vítězství Zlínu zařídil dvěma premiérovými trefami v nejvyšší soutěži útočník Tomáš Poznar. „Jsem hrozně rád, že mi to konečně spadlo. Protože jsme ale kromě duelu na Spartě dosud vždy bodovali, nervózní jsem nebyl. K první trefě mi výrazně pomohl vyhraným soubojem Janíček, před druhým gólem odvedl pro změnu dobrou práci Tomáš Hájek," pochválil sedmadvacetiletý forvard spoluhráče.

Poznar připustil, že s přibývajícími úspěšnými zápasy roste nováčkovi sebedůvěra. „K triumfu nad Baníkem nám neúnavným povzbuzováním pomohli také diváci. A kdyby ostravští fandové nezačali zničehonic dělat bordel, mohlo mít střetnutí skvělou kulisu. Tím, co provedli, však zanechali na zápase velikou kaňku. Naštěstí se dohrálo, my jsme i v náročných podmínkách prokázali obrovskou vnitřní sílu," pochválil Poznar svůj tým.

Zasahovalo 150 policistů
Zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková ČTK řekla, že před zápasem byli zadrženi dva fanoušci, kteří se dostali do konfliktu s policisty, a další čtyři agresivní příznivce ostravského klubu policisté převezli na stanici v průběhu utkání. "Nikdo zatím nebyl obviněn," uvedla.
Rozvášnění ostravští fanoušci se i po skončení zápasu zdržovali v okolí stadionu a policie se je snažila bezpečně vyprovodit pryč z města. "Na místě máme zhruba 150 policistů," podotkla Kozumplíková.
V okolí stadionu operovaly posílené policejní hlídky, zasahovala tam také pořádková jednotka, jezdci na koních a psovodi. Nasazeni byli i policisté z antikonfliktního týmu a kriminalisté v civilním oděvu.

Reklama

Související témata: