Hlavní obsah

Plzeň řekla dost! Trenér Koubek skončil, Viktorii přebírá Krejčí s Horváthem

Plzeň

Trenér Miroslav Koubek skončil na lavičce mistrovské Plzně! Vedení Viktorie ho v neděli odvolalo i s asistentem Jiřím Skálou a trenérem brankářů Petrem Kostelníkem z funkce, vaz realizačnímu týmu zlomil neúspěšný vstup do nové sezóny. Tým úřadujících českých šampiónů přebírá po pouhých čtyřech odehraných kolech Karel Krejčí, asistent reprezentačního trenéra Pavla Vrby. S ním před časem společně dovedli Plzeň k historickým úspěchům. Jeho asistent? Klubová ikona Pavel Horváth!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Krejčí (uprostřed) v roli asistenta Pavla Vrby (vpravo) během přátelského utkání s Norskem.

Článek
Fotogalerie

„Miroslav Koubek skončil po vzájemné dohodě s vedením klubu. Za jeho práci je mu nutno poděkovat, ve všech momentech svého angažmá se prezentoval jako absolutní profesionál a fotbalový odborník. Výsledky týmu však v posledním období nenaplňovaly očekávání a ambice klubu, před rozhodujícími zápasy v rámci evropských soutěží potřebuje tým nový impuls," řekl klubovému webu generální manažer Plzně Adolf Šádek.

"Krize výsledková, ne herní"

Koubek vydržel na lavičce Plzně rok, tým převzal loni v srpnu po odvolaném Dušanu Uhrinovi, který v roli nástupce Pavla Vrby přežil jen ligové jaro a vaz mu zlomil neúspěch v předkole Evropské ligy. Koubek sice Viktorii dovedl v uplynulém ročníku k mistrovskému titulu, start do nové však mužstvu vůbec nevychází. Plzeň vypadla ve 3. předkole Ligy mistrů s průměrným Maccabi Tel Aviv a přišla tím o možnost bojovat o 380miliónový bonus za postup do hlavní fáze. A v Synot lize klopýtá.

V prvních čtyřech kolech poztrácela 7 bodů, největší konkurent Sparta na ní nahrála už pět bodů. Poslední kapkou pro management byla páteční remíza 2:2 v Teplicích, kdy Viktoria prohospodařila dvoubrankový náskok.

„Jsem profesionál a rozhodnutí vedení respektuji. Odcházím se vztyčenou hlavou, neboť poslední dny přinesly krizi pouze výsledkovou, nikoliv herní. Jsem přesvědčený o tom, že tým je herně i kondičně dobře připravený a brzy opět najede na vítěznou vlnu. Moje angažmá bylo ukončeno korektně, se zástupci vedení jsem si podal ruku a Viktorii samozřejmě přeju jen to nejlepší," uzavřel své plzeňské angažmá Koubek.

Čtyři dny na přípravu před bitvou v EL

Koubkův nástupce Karel Krejčí má Viktorii vrátit lesk. Herní i výsledkový. Do Viktorie vrací po téměř dvou letech, na podzim 2013 odešel s Vrbou k národnímu týmu. Teď před ním stojí životní výzva. "Karel je erudovaný odborník, který během působení ve Viktorii i v národním týmu prokazuje svůj obrovský přehled i znalost moderního fotbalu. Jsme rádi, že nad naší nabídkou neváhal. Zároveň je na tomto místě potřeba poděkovat vedení Fotbalové asociace České republiky, které jeho působení ve Štruncových sadech umožnilo," poznamenal Šádek.

„Měl jsem možnost vidět všechny soutěžní zápasy Viktorie v dosavadním ročníku. Tým má velkou kvalitu, Miroslav Koubek odvedl kus poctivé práce, nicméně výsledkově se nedaří dle představ. Svůj názor na věc samozřejmě mám, nicméně komunikovat ji budu v první řadě s hráči a vedením klubu. Čeká nás obrovské množství práce směrem k přípravě týmu na play off Evropské ligy i na zápasy nejvyšší české soutěže. Přestože příprava na utkání s Vojvodinou nebude probíhat ve standardním režimu, jsem přesvědčen, že ve spolupráci s realizačním týmem, vedením a především samotnými hráči to zvládneme," uvedl Krejčí.

Horváth si již s Krejčím rozdělil kompetence

Ani dva měsíce nebyla mimo Viktorii její ikona, Pavel Horváth. Muž, který se významně podílel na historických úspěších klubu, po uplynulé sezóně ukončil hráčkou kariéru, v třetiligových Domažlicích nastoupil na svojí premiérovou trenérskou štaci. Teď se vrací na místo činu.

"V našich nepsaných dohodách bylo vždy jednoznačné, že s Pavlem v Plzni počítáme. Tato doba přichází dříve, než jsme předpokládali, nicméně jsem přesvědčen, že dokáže týmu okamžitě pomoct. Domažlice v něm v tuto chvíli ztrácejí velkou osobnost, za jejich kladný postoj jim patří velký dík," uvedl Šádek.

Horváth podotkl, že nepřichází v roli maskota. „Nejsem naivní a vím, že moje trenérská kariéra je teprve v počátku. Nicméně s Karlem Krejčím jsme si již stačili promluvit o rozdělení kompetencí a úkolech, které před každým členem trenérského týmu stojí. Chceme pomoci Viktorii, ke které nás všechny pojí výjimečný a dlouhodobý vztah. Vím, že to nebude jednoduché, stejně tak ale vím, že tým má obrovský potenciál a jednoznačně patří do české špičky i na pohárovou mapu Evropy. Nepřicházím jako tvůrce dobré nálady, ale jako jeden z členů trenérského týmu, který čeká velká porce práce. Na tu se těším," poznamenal Horváth.

Podaří se Viktorii pod novou trenérskou dvojicí postoupit do základní skupiny v Evropské lize?
ano
72 %
ne
28 %
Celkem hlasovalo 28956 čtenářů.

Reklama

Související témata: