Hlavní obsah

Nová doba? Spartu nepronásledují Plzeň s Jabloncem, ale moravská jízda

Praha

Plzeň, Sparta a Jablonec. Takové bylo před sezónou podle všech největších domácích sázkových kanceláří pořadí favoritů na zisk mistrovského titulu v české fotbalové lize. Tabulka po 4. kole ovšem zrcadlí nové pořádky. Sparta sice se ziskem deseti bodů vede, na záda jí ovšem nejvíc dýchá nováček ze Zlína. A za mužstvem, jež bylo podle bookmakerů vůbec největším adeptem na sestup, trůní Slovácko s Brnem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlínský útočník Lukáš Železník slaví se spoluhráči gól proti Jihlavě.

Článek

Zajíci se počítají až po honu, tedy po 30. kole. Tohle upravené české úsloví používá nejeden hráč či fotbalový trenér. Zatím je na bilancování nového ročníku Synot ligy opravdu brzy. Nic to však nemění na tom, že moravská jízda je zatím největším překvapením soutěže.

2. Zlín 9 bodů

Ševci jsou jasně největším outsiderem ligy, na tom se bookmakeři domácích sázkovek vzácně shodli. Jenže smělý nováček si je zatím dokonale vychutnává. „Náš kapitán se nechal slyšet, že naším největším cílem je zklamat všechny, kteří si vsadili na náš sestup," poukázal s úsměvem obránce Lukáš Pazdera.

Jako by žádná šestiletá přestávka mezi elitou neexistovala. Tým přemýšlivého kouče Páníka se prosazuje účelným fotbalem. Zatím padl jen na Spartě, ostatní tři zápasy vyhrál - a gólman Holý v nich ani jednou neinkasoval.

„Že jsme se hned na startu postavili prognózám? Těm se nevěnujeme a věnovat nebudeme. Vše se ukáže až po třicátém kole. Spousta našich kluků se teprve učí první ligu hrát. Dali jsme si plán deset výher," avizoval s nadhledem trenér Bohumil Páník.

Teď jeho týmu zbývá ke splnění plánu ještě sedm vítězství...

3. Slovácko 7 bodů

Ještě nedávno pohárová Olomouc či snad další velká města Brno a Ostrava? Kdepak, roli moravského lídra nenápadně převzalo Slovácko. V minulé sezóně skončilo jako nejlepší moravský tým deváté. „A mistrem Moravy chceme být zase," ujistil kanonýr a kapitán Libor Došek, který zároveň předeslal, že ze zdravotních důvodů vstupuje do své poslední sezóny v kariéře.

Ani Slovácko k favoritům ligy nepatřilo. Zvláště poté, co Trávník odešel do Jablonce a Kalouda se dlouhodobě zranil. „Jsme proti minulé sezóně slabší. V těchto dvou hráčích nám odešlo jedenáct branek a osm asistencí," obával se kouč Svatopluk Habanec.

Jeho tým přitom zatím okupuje pohárové příčky. Slovácko má na sezónu rozpočet 80 miliónů korun. „Patříme v tomto směru do lepší skupiny v lize, klub je finančně stabilizovaný. Nechceme se ale zadlužit bezhlavým nákupem nových hráčů. Naše strategie spoléhá více na vlastní odchovance," zdůrazňuje majitel klubu Zdeněk Zemek.

4. Brno 7 bodů

Čtrnácté místo z minulé sezóny řadilo také Zbrojovku mezi outsidery. Bookmakeři ji v pořadí adeptů na sestup pasovali na čtvrté či dokonce třetí místo.

Tomu se však Brno vehementně vzpouzí. „Určitě jsme investovali v letní přestávce do posil nejvíce za poslední roky. Měli bychom mít proti loňsku kvalitnější kádr," doufal sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Klub chce zvýšit průměrnou návštěvu na více než pět tisíc diváků. A jako by vyprodaná Švancarova exhibice a příslib obnovy legendárních Lužánek polily živou vodou také ligový tým.

„Kluci chtějí dokázat, že získáváme body nejen špatnými výkony soupeřů, jak bylo prezentováno v médiích," nechal se slyšet kouč Václav Kotal.

Reklama

Související témata: