Hlavní obsah

Hanousek si v Jablonci vybral pětku. Aby to komentátoři neměli jednoduché, usmíval se

Jablonec nad Nisou

Novou posilou fotbalistů Jablonce se stal levý obránce Matěj Hanousek z pražské Dukly. Účastník letošního mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Česku podepsal s ambiciózním severočeským klubem čtyřletou smlouvu. V této sezóně neabsolvoval vinou zranění ještě ani jeden ligový zápas. „Nad přestupem jsem ale neváhal. Každý, kdo hraje fotbal, chce něco dokázat a Jablonec je týmem, který může mít velký potenciál,“ prohlásil Matěj Hanousek po oficiálním představení na půdě klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Hanousek.

Článek

Co bylo důvodem vaší dosavadní podzimní absence v dresu Dukly na ligovém trávníku?

Tři dny před startem ligy jsem na konci tréninku ucítil bolest v patě. Myslel jsem, že to bude v pohodě, ala zradil mě pohmožděný vaz. Od té doby jsem marodil a měl šestitýdenní pauzu. Nyní už trénuji a věřím, že to bude dobré.

Jak vnímáte svůj přesun z Julisky do Jablonce?

Neřeknu, že by to v Dukle bylo špatné, ale spíš se hrálo ve středu tabulky. Nebyla to úroveň Jablonce. Až letos vyhlásila Dukla poprvé boj o poháry, což je v Jablonci normální. A mým snem je působit v týmu, který je nahoře a snaží se atakovat Spartu s Plzní. Tedy mít co nejvyšší ambice.

A Jablonec je podle vás má?

Potenciál tady je směrem do budoucna. Věřím, že se dokáže vybudovat celek, který bude konkurenceschopný nejlepším týmům v republice.

Vedení klubu si slibuje, že byste mohl na levém okraji obrany nahradit Filipa Nováka. Hráče, který loni z pozice obránce nastřílel jedenáct gólů.

Bylo by ode mne obrovsky sebevědomé, kdybych řekl, že dám dvanáct gólů v sezóně. Zvlášť když jsem do ní ještě nenaskočil. To bych si ukousl velké sousto, pokud bych měl takové myšlenky. Na adresu Filipa Nováka jen dodám, že už jsem dlouho neviděl takhle produktivního obránce. Do zahraničí se dostal zaslouženě. Je na mně, abych se pokusil zacelit díru, která po něm vznikla.

Kdo vám usnadňuje adaptaci v novém prostředí?

Je příjemné, že tady jsou kluci jako Trávník a Masopust, které znám z jedenadvacítky. Mohu se jich na cokoliv zeptat, jak to chodí. Ukážou mi, co potřebuji a třeba mě tam i dovezou. Jsem jim vděčný, že se ke mně nepostaví zády a pomáhají mi i na tréninku.

V Jablonci můžete vystoupit ze stínu svého jmenovce a spoluhráče z Dukly Marka Hanouska.

To je nejčastější otázka, jaký máme příbuzenský vztah. Říkám, že žádný a nikdo tomu nechce věřit. Není běžné, aby dva hráči s tímto příjmením hráli za jeden klub. Mára je výborný fotbalista. A rozhodl jsem se, že si v Jablonci vezmu stejné číslo dresu jako má on v Dukle, tedy pětku.

Je to výraz recese?

Asi ano. Aby to komentátoři neměli jednoduché (úsměv).

V Jablonci jdete ve šlépějích dalších krajních obránců, kteří sem přišli z Dukly. Čemu to přisuzujete?

Je pravda, že jsem už čtvrtý v pořadí. Nejdřív sem zamířil z Dukly Ondra Vrzal, který se pak vrátil na Julisku. Potom přestoupili Romera, Karavajev a já je následoval. Ale proč tomu tak je, není otázka pro mě. Možná páni trenéři Kozel z Dukly a Šilhavý z Jablonce mají totožný náhled na fotbal.

Reklama

Související témata: