Hlavní obsah

Plzeň - Liberec 2:1Kozáčikova neprůstřelnost skončila, Plzeň však pluje na vítězné vlně dál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
55. Shala 0 : 1
75. Ďuriš 1 : 1
86. Mahmutovič 2 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Neprůstřelnost plzeňského gólmana Kozáčika po 685 ligových a pohárových minutách skončila, vítězná série Viktorie pod novým trenérem Krejčím však pokračuje. V ostře sledovaném šlágru 8. kola fotbalové Synot ligy totiž díky finiši v závěrečné čtvrthodině porazila druhého českého zástupce v Evropské lize Liberec a minimálně do nedělního derby pražských "S" se bodově dotáhla na vedoucí Spartu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Michal Ďuriš (uprostřed), Václav Procházka (vpravo) a Tomáš Hořava oslavují vyrovnávací gól proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Hned dvakrát v rozpětí pouhých čtyř minut plzeňskému Kozáčikovi zatrnulo. A pořádně! Už po sedmnácti minutách se totiž před ním zjevil liberecký Šural, ale i když se díval domácímu gólmanovi do tváře a mohl se zdvořile optat, ke které tyči mu má balón poslat, zacílil ve vyložené šanci vedle. Zanedlouho měl příležitost možná ještě tutovější Bartošák, ale spálil ji také.

Kozáčik si fantastickým zákrokem udržel neprůstřelnost, která se před výkopem vyšplhala už k 630 ligovým a pohárovým minutám, čímž svému mužstvu samo sebou moc a moc pomohl.

Plzeň sice začala ostře sledovaný duel dvou českých zástupců v Evropské lize s chutí a velkou vervou, hlavně díky aktivnímu Petrželovi točila v úvodní čtvrthodině s obranou Severočechů a vytvořila si pár slibných možností, ale když Vaněk v jedné z nich trefil jen boční síť a právě Petržela pálil vedle, převaha domácích si rozplynula. Liberec vyrážející z organizované obrany k rychlým výpadům měl naopak k vedení blíž, ale Šural s Bartošákem ho odmítli.

To albánský legionář Shala zapůjčený do Liberce na hostování ze Sparty byl jiný kanón. Deset minut po přestávce vypálil z osmnácti metrů mezi třemi domácími hráči a po jeho poskakující střele se Kozáčik ani pořádně neshýbl, natož aby se po ní vrhnul.

Mahmutovič dokonal obrat

Jeho neprůstřelnost tak po 685 minutách skončila, Plzeň poprvé pod vedením trenéra Krejčího prohrávala a ocitla se tak v situaci v posledních týdnech nepoznané. Samozřejmě že se jí pokoušela čelit...

Vynutila si obrovskou převahu, takže se hrálo jen na libereckou bránu, jenže brankář Koubek se překonával. Hlavičku Hejdy z pár kroků vytáhl nad břevno, trestný kop Hrošovského rovněž vyboxoval.

Viktoria má ovšem podzimního kanonýra Ďuriše. Čtvrt hodiny před koncem si naběhl na přihrávku Hrošovského a proti jeho dorážce z bezprostřední blízkosti neměl ani skvělý Koubek šanci. A to předváděl famózní zákroky, jako když za nerozhodného stavu zlikvidoval obrovskou příležitost Kovaříka.

Na všechno však sám nestačil a chyby přetížené liberecké obrany zachraňovat nedokázal. Čtyři minuty před koncem ho překonal i střídající Mahmutovič. Paradoxně po jeho chybě, neboť špatně vykopl míč, toho se zmoznil Petržela a druhou gólovou přihrávkou dovršil obrat.

Plzeň tak po drtivém finiši skóre nakonec přece jen otočila a pod novým trenérem Krejčím pluje na vítězné vlně dál. Minimálně do nedělního derby pražských "S" se bodově dotáhla na Spartu.

8. kolo fotbalové Synot ligy:
Viktoria Plzeň - FC Slovan Liberec 2:1 (0:0)
Branky: 75. Ďuriš, 86. Mahmutovič - 55. Shala. Rozhodčí: Marek - Pospíšil, Pochylý. ŽK: Baránek, Mahmutovič - Bartošák, Pavelka, Shala, Bakoš, Sýkora. Diváci: 10 762.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek (34. Hejda), Procházka, Limberský - Vaněk (61. Mahmutovič), Hrošovský - Petržela, Hořava, Kopic (70. Kovařík) - Ďuriš. Trenér: K. Krejčí.
Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Sýkora, Pavelka - Bartl (76. Kerbr), Shala (84. Rabušic), Josef Šural - Bakoš (81. Jefremov). Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: