Hlavní obsah

Plzeň - Zlín 4:2Plzeň v přestřelce udolala výborného nováčka ze Zlína a vede ligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Kopic 1 : 0
33. Ďuriš (penalta) 2 : 0
50. Železník (penalta) 2 : 1
62. Železník 2 : 2
65. Kovařík 3 : 2
69. Hořava 4 : 2
Záznam online reportáže

Plzeň

Nad nováčkem vedli v poločase o dvě branky, vypadalo, že fotbalisté Plzně směřují v duelu 10. kola Synot ligy za jednoznačnou výhrou. Ovšem nováček ze Zlína po přestávce šokoval Doosan Arénu dvěma trefami v rychlém sledu a vyrovnal na 2:2. Nakonec však Viktoria výtečné hosty přece jen zlomila dalšími dvěma góly, po výhře 4:2 vystřídala Spartu na pozici lídra. Letenští však mají k dobru nedělní duel v Příbrami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Michal Ďuriš (uprostřed), Václav Procházka (vpravo) a Tomáš Hořava oslavují gól - ilustrační foto

Článek

Viktoria nastoupila bez obránce Davida Limberského, o kterého se pokouší angína, kouč Karel Krejčí nechtěl před čtvrtečním klíčovým duelem Evropské ligy na půdě Rapidu Vídeň riskovat nasazení jednoho z klíčových mužů. Naopak do sestavy se vrátil záložník Daniel Kolář, který v kvalifikačním duelu v Lotyšsku utrpěl zlomeninu lícní kosti. Na trávník vyběhl v ochranné masce.

Nováček nechal respekt v kabině, na mistra vyrukoval s ofenzivními notami, během úvodní čtvrthodiny mu zatápěl, domácí se nemohli dostat ke své kombinační hře. Jenže v 23. minutě favorit zničehonic udeřil, se značným přispěním hostujícího gólmana Tomáše Holého, kterému vyklouzla střela Jana Kopice z hranice šestnáctky.

Zlín byl však nadále nebezpečný, předváděl přímočaré akce, do koncovky chodil ve vysokém počtu hráčů, viktoriáni několikrát odvraceli hrozbu na poslední chvíli. V 33. minutě se ale znovu gólově prosadila Plzeň.

Holý sice skvělý zákrok proti voleji Kopice z čtyř metrů, jenže krátce předtím Lukáš Pazdera přistrčil ve velkém vápně Jana Baránka a Michal Ďuriš z pokutového kopu zvýšil na 2:0. Byla to už devátá branka slovenského reprezentačního útočníka v letošním ročníku Synot ligy.

Po přestávce přišel šok

Brzy mohlo být pro Moravany ještě hůř, po špatném odkopu Holého se ocitl v šanci Milan Petržela, zlínský brankář však svoji chybu napravil pohotovým zákrokem. Zkraje druhé půle Moravané snížili Tomášem Poznarem, jenže tomu byl odmáván sporný ofsajd.

Hosté se však vzápětí přece jen dočkali, když z penalty snížil kapitán Lukáš Železník. Nejlepší střelec Zlína měl štěstí, neboť míč proklouzl Matúši Kozáčikovi pod nohami. A Železník šokoval Doosan Arénu v 62. minutě podruhé, když hlavou uklidil do branky centr Róberta Matějova - 2:2!

Jenže Plzeň nakopla motory, přestřelka měla brzkého pokračování. Už za minutu si vzala vedení zpátky, když se Jan Kovařík trefil z trestného kopu, za dalších sedm odskočila Zlínu znovu o dva góly. To z 16 metrů uklidil balón k tyči Tomáš Hořava. V ofenzivní partii, na jejíž kvalitě měl rovnocenný podíl Zlín, už další gól nepadl, byť k němu byl střídající Aidin Mahmutovič blízko. Z deseti metrů ovšem těsně minul branku.

10. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Fastav Zlín 4:2 (2:0)
Branky: 22. Kopic, 33. Ďuriš z pen., 65. Kovařík, 69. Hořava - 50. z pen. a 62. Železník. Rozhodčí: Lerch - Blažej, Kříž. ŽK: Železník (Zlín). Diváci: 9877.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Kovařík - Hořava (89. Kučera), Hrošovský - Petržela, D. Kolář (60. Mahmutovič), Kopic - Ďuriš (80. Vaněk). Trenér: K. Krejčí.
Zlín: Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Matějov (80. Bartolomeu), Živulič, Holík, Koreš (73. V. Vukadinovič) - Železník, Poznar. Trenér: Páník.

Reklama

Související témata: