Hlavní obsah

Odvolat kouče Kalvodu po remíze s rozjetým Libercem je divné, říká Rada

Praha

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada.

Článek

„Začnu tím, co mě v uplynulém 10. kole asi nejvíc překvapilo. Je tím tah Olomouce, která odvolala trenéra Leoše Kalvodu. Po remíze s rozjetým, silným Libercem, který má na podzim výtečnou formu, je to opravdu překvapivé. Četl jsem poté rozhovor s Leošem, kde říká, že kdyby to bylo po porážce s Ostravou, pochopil by to. Tak už to ve fotbale někdy je, ale v kontextu, jaký soupeř proti Sigmě stál, je to divné.

Naopak, příjemně mi překvapuje Zlín. Od začátku sezóny mají jeho výkony kvalitu, uhrál navíc dost bodů, což je pro nováčka výborné, může být v klidu. V Plzni sice v sobotu prohrál, ale dokázal mistra hodně potrápit. Prohrávat v Plzni 0:2 a dostat se zpátky do hry dvěma góly, to už svědčí o tom, že hráči mají velké sebevědomí.

Pokud nyní Zlín doma porazí Teplice, dostane se už na sedmnáct bodů, to už by bylo hodně nad plán. Trenér Páník odvádí velice dobrou práci, velkou roli hraje také manažer Zdeněk Grygera. Má zkušenosti z top zahraničních klubů, dává Zlínu tvář. Jak ho znám, je klidný, rozumný, přemýšlivý kluk, z bývalých fotbalistů má k této roli asi největší předpoklady. Dělá klubu velké jméno, pro Zlín je velkým plusem, moc mu fandím.

Obrovské zklamání jistě panuje v Jablonci. Tým se opět nezvedl, se Slavií uhrál doma jen remízu. Evidentně mu to nejde, v klubu měli jiné představy. Je to asi už skličující, jestliže doma opět nevyhráli. Myslím, že se ale probudit musejí, mančaft má svojí kvalitu. Je na něm zřejmě deka, zlomit to lze nějakou šťastnou výhrou.

V srpnu odešel levý obránce Filip Novák, což je samozřejmě ztráta, v minulém ročníku dal jedenáct gólů, na obránce fantastická bilance. Jeho nástupce Matěj Hanousek ještě nemá tolik zkušeností, a především, není tak gólový. Ovšem pokud by měl špičkový klub stát a padat s krajním obráncem, tak to by bylo špatné. Klíčovými hráči jsou útočníci, nebo záložník, který rozhoduje zápasy, případně brankář. Nikoli krajní beci.

Znovu se prosadil střelecky David Lafata, kterému nyní sekunduje Fatai. Musím před Davidem smeknout, udržet si takovou produktivitu dlouhodobě je obdivuhodné. I když hraje v týmu, který dává tolik gólů, je to fantastické. Po rozpačitém začátku chytil formu Fatai, začal dávat góly. Pro Spartu je povzbuzující, pokud střílí branky některá z posil. Přestupy totiž v poslední době asi nejsou podle jejích představ.

Trápí mě Dukla, která sice hraje dobrý fotbal, ale neodráží se to na bodovém zisku. Nedokáže dotáhnout zápasy k vítězství, což teď znovu předvedla s Mladou Boleslaví, kdy v závěru přišla o výhru a brala jen bod. Zklamání je pro mě také Bohemka, pět bodů po 10 kolech je strašně málo. I přesto, že hodně chybí Jakub Rada, který je nyní klíčovým hráčem Mladé Boleslavi. Pokud Klokani brzy nezaberou, budou to mít složité."

Reklama

Související témata: