Hlavní obsah

Delegace last minute, pak červená a 12 žlutých... Sudí Příhoda válku Plzně se Spartou zvládl

Praha

Sám označil šlágr 12. kola Synot ligy mezi Plzní a Spartou za válku, byť v uvozovkách. Hlavní rozhodčí Radek Příhoda prožil hektický víkend - v sobotu řídil záchranářský souboj Bohemians 1905 - Jihlava (2:1) a o pár hodin později se dozvěděl, že musí zaskočit namísto nemocného Jana Jílka i na západě Čech, byť měl původně ve šlágru Plzeň - Sparta figurovat jen jako brankový arbitr. Příhoda situaci ustál, a byť rozdal 12 žlutých karet a jednu červenou, ostře sledované utkání zvládl.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Radek Příhoda (vpravo) a dvojice nespokojených sparťanských fotbalistů Lukáš Mareček s Bořkem Dočkalem.

Článek
Fotogalerie

„Tak náročný program v profesionálních soutěžích jsem nezažil a už asi ani nezažiju, protože především s ohledem na neděli šlo o výjimečnou situaci," vykládal Příhoda v rozhovoru pro fotbal.cz.

Sám přitom naznačil, že se nejedná o standardní věc. „Je fakt, že si přesně nevybavím, kdy jsem pískal dva zápasy jako hlavní rozhodčí během 24 hodin. V profi soutěžích to nepřichází v úvahu, zažil jsem to ještě na krajské či okresní úrovni, kdy je taková praxe celkem normální. A zajímavé teď bylo i to, že jsem v sobotu pískal utkání o záchranu a o den později utkání o čelo tabulky," sdělil lounský sudí.

Jak se vlastně jeho nominace zrodila? „V neděli někdy během rána mě o svém onemocnění informoval kolega Honza Jílek. Vzápětí mně komise rozhodčích FAČR potvrdila, že budu pískat místo něj. Byla to mimořádná situace. Samozřejmě je něco jiného zápas absolvovat jako hlavní a brankový rozhodčí," tvrdil Příhoda na svazovém webu.

Penalta i vyloučení Procházky bez debat

Příhoda byl v nezáviděníhodné situaci, ale vypjatou bitvu Plzně se Spartou zvládl, byť musel rozdat 12 žlutých a jednu červenou kartu, dokonce i nařídil pokutový kop. „Přestupek brankáře Bičíka byl bez diskuse - stejně jako nařízení pokutového kopu proti Spartě," byl si jistý svým verdiktem z 21. minuty. Ďuriš pokutový kop zahodil a ve 41. minutě se domácí fanoušci divili znovu, když musel ze hřiště stoper Procházka.

„Z mého pohledu byla červená karta zcela jasná. Plzeňský hráč se dopustil přestupku po odpískání v přerušené hře s jasným úmyslem vrazit do protihráče Matějovského. Věc nešlo řešit jinak než červenou kartou, měl jsem ji v ruce ihned po tom incidentu," popsal Příhoda.

Ještě vyhrocenější "válka"

Přestože sám tahal karty z kapsy víc, než čekal, negativní reakce na řízení zápasu nezaznamenal. „Možná se mluví o tom, že padlo hodně žlutých karet, ale podle mého názoru všechny seděly. Je otázka, kam by se zápas ubíral, pokud bych v úvodu třeba některou odpustil a netrestal. Obecně platí, že je hodně důležité trefit první kartu a trend pak držet celý zápas. O kartách se dá polemizovat skoro pokaždé, ale opravdu si stojím za svými verdikty. Zápasy Plzně se Spartou jsou v uvozovkách válka. Pískal jsem jej už předloni a dovolím si tvrdit, že nedělní utkání bylo ještě vyhrocenější," uvedl Radek Příhoda.

„Mám za to, že zápas i pro nás rozhodčí dopadl velmi dobře. Soudím tak i podle mnohých pozitivních reakcí a zpráv, které se ke mně dostaly od dalších kolegů i laické veřejnosti. Stejně korektně reagovali i hráči a zástupci obou týmů bezprostředně po utkání. Ale tento zápas je pro mě už uzavřená, byť příjemná kapitola. A nezbývá, než se znovu stoprocentně nachystat na další víkend," uzavřel své hodnocení lounský rozhodčí.

Jak si rozhodčí Příhoda vedl v nedělním šlágru fotbalového podzimu mezi Plzní a Spartou (2:1)?
Podal velice dobrý výkon
88,3 %
Sice udělal pár chyb, ale může být spokojený
6,1 %
Výkon rozhodčího jsem příliš nesledoval(a)
1,2 %
Bylo to slabé - mnoho karet a časté kouskování hry
4,4 %
Celkem hlasovalo 8698 čtenářů.

Reklama

Související témata: