Hlavní obsah

Ščasný: Nehodlám dělat revoluční změny

Fotbalisté prvoligového nováčka z Mostu se krčí na posledním místě tabulky. Po dobrém začátku soutěže přišla série nevydařených utkání a mužstvo se postupně propadalo tabulkou a hrozí mu nakonec návrat do druhé ligy. Aby k tomu nedošlo, rozhodlo se vedení pro změnu trenéra. Tím se stal Zdeněk Ščasný a v rozhovoru pro deník Právo nastínil své představy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalový trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

V úterý jste se stal koučem fotbalistů Mostu, posledního celku prvoligové tabulky. Co vás k práci u nováčka soutěže přitahuje?

Na svoje rozhodnutí přijmout tohle angažmá dostávám spoustu rozporuplných reakcí. Někdo mi říká, že jsem udělal dobře, ale jiní známí se podivují tomu, proč po Panathinaikosu Atény jdu do Mostu. Málokdo si ale uvědomuje, že před šesti lety jsem šel z mistrovské Sparty na Žižkov, který byl také dole. Největší roli teď sehrál fakt, že Most je v severočeském regionu a z roudnického bydliště to mám na stadión 35 minut. Zůstávám prakticky doma a navíc mohu trénovat v lize. A mužstvo je podle mě natolik kvalitní, že se s ním dá pracovat. Nehodlám dělat revoluční změny, ale chci pomoci klubu k záchraně.

Jak dlouho jste váhal nad nabídkou?

S vedením jsem byl v kontaktu od minulého týdne. Záhy jsme se dohodli i s vědomím, že jaro bude složité. Nevzal jsem to jen z toho důvodu, že bych neměl co dělat.

Proč jste zvolil jen půlroční smlouvu?

Chtěl jsem to takhle, aby i druhá strana v červnu posoudila, zda bude s mou prací spokojena. A já během příštích měsíců také poznám, jestli mi mostecké působení vyhovuje.

Jaký byl váš první krok v novém působišti?

V kabině jsem se pozdravil se všemi hráči. A pak jsem měl asi půlhodinovou schůzku se třemi nejzkušenějšími, jakousi radou starších. Považoval jsem za slušné promluvit si s Jirkou Novotným, Horstem Sieglem a kapitánem Tomášem Pilařem.

S Novotným jste měl kdysi rozepře ve Spartě. Co jste si po setkání v Mostě řekli?

Objasnili jsme si některé věci a byl jsem rád, že to slyšeli i další dva hráči, kteří tvoří jádro mužstva. Nepřišel jsem s tím, že tady budu něco čistit. Nevyužít takové zkušené borce, to bych byl blázen a sám proti sobě. Nemám důvod na nich nestavět, pokud prokážou očekávanou výkonnost.

Reklama

Související témata: