Hlavní obsah

Ščasný se proti svým Teplicím ujistil, že Sparta má vůli a charakter

Praha

Tři krásné roky v Teplicích z paměti nikdy nevymaže, a tak pro něj byl první zápas proti bývalému týmu od odchodu ze Stínadel specifický. Fotbalisté Sparty ho v neděli zvládli (3:1) a trenéra Zdeňka Ščasného nadmíru potěšilo, že navzdory únavě z pohárového duelu se Schalke hráči ukázali vůli a charakter. Poznání o to cennější, že v minulém ligovém kole v Plzni stejné atributy Spartě citelně chyběly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný si cení vydřené výhry.

Článek
Fotogalerie

Jak hodnotíte výhru, díky níž jste uhájili první příčku v ligové tabulce?

Byla otázkou vůle a charakteru mužstva. Únava na nás byla jasně patrná. K ní se přidal způsob hry Teplic venku, nakopávané balony, co nejvíc hráčů dopředu a souboje, který nám ne úplně seděl. Třetím faktorem pak byl rychlý gól, který jsme inkasovali po hrubé chybě. S ohledem na to všechno jsem rád, že kluci zvládli zápas otočit a pak to i rozběhali. Nebylo to naše nejlepší vystoupení doma, ale těší mě velké nasazení.

Na facku v Plzni jste tedy po poháru zareagovali také v lize.

Určitě nám to pomůže. Teď je reprezentační pauza, a zatímco v minulých jsme také hodně trénovali, teď bude čas si odpočinout. Hlavně psychicky je výhra nad Teplicemi velmi důležitá. A také vítám, že se mi snad zranění hráči doléčí. Costa není úplně zdravý, pokopaní byli i Lafata a Dočkal, ale drželi jsme to. Doufám, že se snad všichni včetně Frýdka dají dohromady.

Jiráčka a Matějovského jste nechal zpočátku odpočívat kvůli únavě z poháru?

Ne, chtěl jsem si něco vyzkoušet bez nich. Mají trest pro příští pohárový duel s Asterasem, což nebude vůbec lehké utkání.

Šanci po čase dostal Steinhöfer, ale již o přestávce jste ho střídal. Kvůli chybě při inkasovaným gólu?

Nejen kvůli brance, důvodů bylo víc. Byl také pozdě v soubojích, přitom v poháru nehrál. Uvědomuji si ale, že by k němu nebylo úplně fér, abych ho tolik kritizoval. Markus odnesl, že jsme měli problémy na pravé straně. Fatai v prvním poločase nebránil poctivě nebo se odstěhoval na druhou stranu... Ale toho, co Steinhöfera zdobí, podpora ofenzivy, bylo minimum.

Dočkal mohl zvýšit na 4:1. První penaltu proměnil, ale když se musela opakovat, druhou už ne. Neměl jít na druhý pokus někdo jiný?

V tom žádný problém nevidím. Bořek si věří, je sebevědomý. Brankář mu prostě druhý pokus vystihl.

Během neúplného kola vás v tabulce předstihla nejen Plzeň, ale taká Mladá Boleslav. Berete ji také jako vážného konkurenta v bitvě o titul?

Brát ji musíme, dopředu hrají výborně. Jejich variabilita mi připomíná naše domácí zápasy v Teplicích. Ano, každý s nimi teď musí počítat.

Reklama

Související témata: