Hlavní obsah

Baník obchází zoufalství. Zatím je ještě horší než Lázně Bohdaneč

Praha

Dvě zprávy pro příznivce fotbalistů ostravského Baníku. Nejdřív ta lepší. I kdyby váš tým prohrál sobotní duel s Jihlavou, nestane se historicky nejhorším týmem české ligy po polovině soutěže. Neslavný rekord drží hned z první sezóny se dvěma body Dukla. A teď ta horší. I když Baník vyhraje, dostane se jen na sedm bodů. A s takovým nuzným ziskem po podzimu se ještě nikdo za 22 ročníků samostatné soutěže nikdy nezachránil...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Ostrava Jiří Pavlenka zasahuje...

Článek
Fotogalerie

Čtyři body po 14. kole a beznadějně poslední místo v tabulce. V létě musel Baník opustit Bazaly a teď ho obchází zoufalství, že přesně po 50 letech zase vyklidí i své místo v nejvyšší soutěži.

Na Bohemce jeden z existenčních duelů o víkendu prohrál. A hned v dalším kole ho doma čeká další. Na Bohemians, Olomouc a právě předposlední Vysočinu ztrácí již osm bodů.

„Další důležitý duel. Soupeř je na tom psychicky lépe než my, v posledním kole vyhrál. Na výsledku zápasu s Jihlavou teď všechno záleží," uvědomuje si trenér Radomír Korytář.

Statistika je neúprosná

Čísla mluví proti Baníku. V dosavadních 22 ročnících se tým, který byl po 15. kole poslední, jen šestkrát zachránil - a šestnáctkrát sestoupil.

Rekordmanem v tomto směru je kouč Petr Rada. Přesně po polovině ročníku 2013/14 přebíral poslední Jihlavu a na jaře s ní dokázal získat 25 bodů, což ji katapultovalo až na konečně osmé místo.

Jenže i Vysočina tehdy měla v poločase sezóny aspoň 12 bodů, kdežto Baník má jen čtyři. Horší byla pouze Dukla v sezóně 1993/94 (dva body v půlce posledního ročníku, v němž se za výhru udělovaly jen dva body). Ve tříbodové éře jsou nejhorší Lázně Bohdaneč (1997/98), Opava (2001/02), Slovácko (2006/07) a Žižkov (2011/12) se sedmi body. A za nimi Baník stále zaostává...

Sestup také může klub pročistit

„K jistotě záchrany je třeba uhrát minimálně 30 bodů, spíš o něco víc. A pokud jich Baník bude mít v půlce sedm, natož čtyři, může se zachránit opravdu jen těžko. Musel by se stát nějaký zázrak," říká Petr Rada ve svém komentáři pro Sport.cz.

Viděl Ostravu v Ďolíčku a samozřejmě mu neuniklo, jak se její frustrovaní stopeři Machovec a Kaša spolu málem porvali.

„Něco mi tam neštymuje. Oba mohou tvrdit, že nechtěli prohrát. Ale nikdo mi nevymluví, že jejich roztržka na něco ukazuje, o něčem vypovídá. V mužstvu to prostě neklape," poukazuje Rada.

„Baník má velkou tradici a do ligy patří. Někdy to ale chce začít od nuly, když se sestoupí. Pak se třeba klub pročistí, udělá se nová struktura a něco se nastartuje. Nikomu ho nepřeji, ale Baník je největším kandidátem sestupu," přemítá Rada.

Nic nevzdáváme, ujišťuje Korytář

Krizová vize je pro Baník ovšem čím dál tím reálnější.

„Všichni samozřejmě umíme počítat, ale pokud naděje ještě je, byť třeba maličká, tak určitě nic nevzdáváme," ujišťuje Korytář.

„Je to i o štěstí. Musíme udělat vše, aby nám šlo naproti," dál věří kouč svojí filosofii.

Po víkendu, kdy všichni tři nejbližší konkurenti zabodovali, je naděje těžce zkoušeného Baníčku zase menší.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články