Hlavní obsah

Baník - Sparta 0:1Ostravu potopil Pavlenkův kiks, Sparta aspoň na tři a půl hodiny vede

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Lafata 0 : 1
Záznam online reportáže

Ostrava

Poslední hostil druhého, ale žádný velký rozdíl nebyl vidět. Fotbalisté Baníku by si nějaký bod zasloužili, potopila je však hrubka brankáře Pavlenky. V 16. ligovém kole tak Ostrava doma podlehla Spartě 0:1 a přezimuje se zoufalým ziskem pouhých čtyř bodů. Letenští se díky Lafatově gólu z jediné střely na bránu posunuli minimálně na tři a půl hodiny na první místo, než skončí duel dosud vedoucí Plzně s Duklou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata oslavuje gól Sparty na hřišti Ostravy.

Článek
Fotogalerie

Favorit byl jasný, inkasovat ovšem mohl jako první. Holzer hlavičkoval a těsně před brankářem se v jasné pozici snažil tečovat Mičola, gólman Bičík ale s notnou dávkou štěstí míč shrábl. Také další minuty ukazovaly, že outsiderova přímočarost může na Spartu platit. Důkazem byla také Mondekova rána, kterou Bičík vyrazil na roh.

Letenským bylo jasné, že takhle by si nevýraznou bilanci na hřištích soupeřů nevylepšili. Převzali iniciativu a přestěhovali se na polovinu soupeře. Jejich tlak nebyl nijak drtivý, pak jim ve 28. minutě pomohla hrubka ostravského kapitána. Pavlenka si snadno došel pro Marečkův centr, jenže nechal míč spadnout před sebe a pohotový kanonýr Lafata snadno přišel ke své jedenácté podzimní trefě, díky níž se v čele tabulky střelců dotáhl na plzeňského Ďuriše.

Gólman tak Lafatovi galantně vrátil moment z minulé sezóny, kdy ještě na Bazalech chytil kanonýrovi penaltu a Spartu to pak možná stálo mistrovský titul...

Sparta se v první půli trefila ze své jediné střely na bránu, pro Baník tak po přestávce ještě stále nebylo nic ztraceno. Znovu mu patřil začátek poločasu. Honiš vyslal do brejku Holzra, ten přehodil vybíhajícího Bičíka - a trefil tyč!

Místo toho, aby favorit šel za uklidňující trefou, bránil jednobrankový náskok. Další šanci Baníku měl Mičola, jehož volej mířil na Bičíka. Baník hrál jeden ze svých nejlepších podzimních duelů, Holzer však před prázdnou brankou k míči nedoklouzal včas.

Sparta už si tři body pohlídala.

Fotbalová Synot liga - 16. kolo:
Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branka: 28. Lafata. Rozhodčí: Orel - Pilný, Peřina. ŽK: Lučič, Ježdík - Dočkal. Diváci: 3280.
Ostrava: Pavlenka - M. Dostál, Kaša, Honiš, Lučič - Ježdík, Mišák (81. Szotkowski) - Mondek, Ožvolda (78. Šašinka), Holzer - Mičola. Trenér Korytář.
Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Costa, Frýdek - Vácha, Matějovský (59. Hybš) - Fatai (82. Juliš), Dočkal, Jiráček (90. Breznaník) - Lafata. Trenér Ščasný.

Reklama

Související témata: