Hlavní obsah

Šafarčík se loučil s hráči Baníku. Klub prý prodal

Ostrava
Aktualizováno

Poslední tým fotbalové Synot ligy bude mít brzy zřejmě nového majitele. Dosavadní boss Baníku Ostrava Petr Šafarčík podle informací Práva přišel ještě před posledním podzimním zápasem proti Spartě Praha (0:1) do kabiny mezi hráče a oznámil jim, že jde o jeho poslední utkání v roli předsedy představenstva klubu. Spekuluje se, že novým vlastníkem ostravského klubu by se měl stát podnikatel v dopravě z Havířova Václav Brabec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Baníku Ostrava Petr Šafarčík (vpravo) pravděpodobně prodal klub.

Článek

Záměr najít movitého akcionáře oznámil Šafarčík už v průběhu podzimu. „Od samého začátku se víc než za majitele Baníku považuji za jeho krizového manažera, jehož posláním bylo klub zachránit a vytáhnout z nejhorší krize. To se povedlo. Pro Baník je ale nutné, aby měl akcionáře s mnohem lepším finančním zázemím, než mohu poskytnout já," řekl Šafarčík.

To se nyní zřejmě podařilo. K dohodě s podnikatelem Brabcem by mohlo dojít v nejbližších dnech, z postu předsedy představenstva by měl Šafarčík odstoupit na valné hromadě po Novém roce.

„Na valné hromadě bude vše ohledně odstoupení Petra Šafarčíka z postu předsedy představenstva oznámeno. Ovšem tento krok nemá žádnou souvislost s případnou změnou vlastníka. Že nebude předsedou představenstva, neznamená, že nebude po novém roce majitelem klubu. Jednání o příchodu nového investora stále probíhají," řekl Právu mluvčí klubu Tomáš Svoboda.

Šafarčík ale chtěl mít v otázce příchodu nového partnera jasno do konce roku 2015. „Tolik ran, které Baník na finanční úrovni v letošním roce utržil, by zamávalo s většinou prvoligových klubů. Pocítili jistou změnu sportovní politiky města, částečně nás postihly i výpadky některých sponzorů. Takto nám vypadlo zhruba 40 miliónů korun plánovaných příjmů. Navíc jsme museli v rámci několika soudních kauz rozdělit nemalé finanční zdroje, které máme uložené v soudních úschovách. To všechno se nám povedlo bez větších problémů ustát, ale i za cenu horších výsledků A týmu," řekl Šafarčík, který vlastní Baník od roku 2012, kdy jej odkoupil od Tomáše Petery s dluhy okolo sta miliónů korun.

Baník musel pod vedením Petra Šafarčíka opustit nevyhovující stadión na Bazalech a poprvé po padesáti letech míří k sestupu do druhé ligy. Se čtyřbodovým ziskem po 16. kolech se ještě žádný tým zachránit nedokázal.

Reklama

Související témata: