Hlavní obsah

Pilař ještě neběhá, jeho návrat je v nedohlednu. Já to ale zvládnu, věří plzeňský záložník

Plzeň

Fotbalový Bůh ho znovu tvrdě zkouší. Záložník Plzně Václav Pilař pět měsíců od operace kolenní chrupavky jede nadále podle individuálního plánu. Po zářijovém zákroku doufal, že s Viktorií zahájí zimní přípravu, v pondělí však Limberský a spol. začali bez něj. Koleno stále nemůže plně zatížit, návrat na trávníky je v nedohlednu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Pilař věří v brzký návrat na trávníky.

Článek

„Ještě nevyklusávám, jde to pomalu. Ale nevzdám se, budu bojovat dál," je odhodlaný Pilař. Psychická muka nezažívá poprvé, kvůli přetrženému vazu v koleni byl před lety mimo hru 14 měsíců. „Koušu to dobře, všichni kolem mi pomáhají. Žene mě touha si zase kopnout do míče. Neměl jsem ho u nohy už pět měsíců," podotýká 27letý reprezentant.

Nyní se upíná k 19. lednu, kdy absolvuje kontrolu na klinice v německém Augsburgu. U doktora Ulricha Boenische, který jej operoval. „Moc si přeji, aby mi po magnetické rezonanci řekl: koleno máš v pořádku, můžeš začít s lehkým během," doufá Pilař.

Dlouhé týdny zakouší stejný režim: dopoledne se mu na stadiónu věnují kluboví fyzioterapeuti, provádí stabilizační cvičení. Kromě toho jezdí na rotopedu a posiluje vršek. Až třikrát týdně pak Pilař v Praze nebo v Hradci Králové navštěvuje kliniky Redpoint clinic, které před časem prošel rukama také zraněný záložník Augsburgu Jan Morávek. Majitelka kliniky se navíc zná s doktorem Boenischem.

V deset na kutě

„Jde o speciální cvičení s lany, při němž zatěžuji svaly. Člověk je zavěšený na lanech, všechno tahá nohama, koleno je při cvicích odlehčené," vypráví Pilař. „A večer od osmi chodím plavat. Když dorazím domů, jsem hotovej, v deset spím," culí se záložník, který je také pod dohledem vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Datum, kdy obuje kopačky a vyběhne s plzeňskými spoluhráči k tréninku, je však zatím ve hvězdách. A nic se na tom nezmění, ani pokud 19. ledna uslyší od německého lékaře pozitivní zprávy. I tak bude Pilaře čekat ještě dlouhá cesta.

„Kdy nastoupím do zápasu, si netroufnu říct. Budu rád, když v lednu začnu vyklusávat, postupně zvýším zátěž a koleno nebude natékat," povídá Pilař. „Samozřejmě by bylo skvělé, kdybych byl za dva měsíce stoprocentně připravený. Každý den dělám maximum, abych byl během jara zpátky. Ale nevím," dodává Pilař.

Nyní vypadá, že by se mohly věci lehce pohnout správným směrem. Zatímco na podzim mu koleno někdy oteklo a on musel na den, dva vysadit, poslední tři týdny koleno drží. „Je to trochu začarovaný kruh, teď se to ale posunulo dopředu. Nezbývá mi než věřit, že se všechno v dobré obrátí," uzavírá reprezentační záložník.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články