Hlavní obsah

Limberský ani další esa Plzně proti Klokanům nenastoupí. Do hry půjdou jiní hrdinové

Plzeň

Žádné ze jmen obvyklých opor neuvidí fanoušci Viktorie Plzně na dresech svých miláčků při zápase 21. kola nejvyšší fotbalové soutěže na domácím trávníku s Bohemians 1905. Za aktuálního ligového lídra nastoupí zcela netradiční fotbalová jedenáctka. Západočeský klub totiž nachystal výjimečný charitativní projekt.

Zápas Plzně okoření netradiční fotbalová jedenáctka.Video: FC Viktoria Plzeň

 
Článek

„Chceme představit zajímavé příběhy lidí z Plzeňského kraje, kterých je mnoho," vysvětlil Pavel Pillár, tiskový mluvčí Plzně. „Mezi námi žije spousta hrdinů, jejichž skutky zůstávají veřejnosti utajeny. Prostřednictvím fotbalu o nich chceme dát vědět široké veřejnosti," doplnil Adolf Šádek, generální manažer Plzně.

Každý z hráčů základní sestavy Západočechů tak ponese 12. března na dresu jméno jednoho z jedenácti vybraných lidí z Plzeňského kraje. Mezi nimi jsou například hasič Petr Svoboda, policistka Helena Háková či Jan Kalina, fanoušek věrný klubu už šedesát let.

„Tři osobnosti dodal pivovar, tři zástupci jsou z řad fanoušků a další jsme zvolili ve spolupráci s městem Plzeň a krajským úřadem," objasnil způsob výběru Pillár. Jedenáct osobností převezme po zápase dresy na památku, a protože sada bude obsahovat u každého jména dva trikoty, další půjde do dražby. „Druhý dres bude připraven na další charitativní využití," potvrdil Pillár. „Plzeňský pivovar navíc výtěžek z každého piva prodaného na stadiónu v den utkání věnuje oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Plzeň," doplnil plzeňský tiskový mluvčí.

Klub o celé akci informoval vedení Fotbalové asociace České republiky, které událost podpořilo. „Vlastně nejde ani o žádné porušení řádů, ale protože se jedná o první podobnou akci v zemi, raději jsme vše konzultovali," vysvětlil Pillár.

Zpestření v boji o titul

V plzeňské kabině má blížící se událost velký ohlas. „Uvědomujeme si, že je spousta lidí, kteří dělají velké věci a nikdo o nich nemluví," prohlásil plzeňský záložník Daniel Kolář. „Kluci se o celé akci v kabině hodně baví. Shodli jsme se, že jde o mimořádnou myšlenku a já jsem moc rád za podobnou akci, která myslí na fanoušky," říkal Karel Krejčí, trenér Západočechů.

Klub je připraven potisknout dres s jakýmkoliv číslem podle aktuálně vybrané základní jedenáctky. Ostatně o jména se v šatně svádí pomyslná „bitva". „Bereme vše jako velké zpestření v boji o titul. Já tedy zrovna dostal jméno přidělené a vybírat jsem si nemohl, ale ostatní kluci si podle příběhů vybírali," usmíval se Kolář.

Všichni chtěli ženské jméno

„Diskuze byla velmi živá. Jde o velmi originální nápad a musím říct, že každý se zajímal o konkrétní příběh spojený se jménem, které zřejmě ponese. Ale zatím se nic definitivně nerozhodlo. Nicméně skoro všichni chtěli hrát s ženským jménem," popisoval Kolář, jenž ponese jméno jednoho z nejvěrnějších plzeňských fanoušků Jana Kaliny.

„Já se s ním znám osobně. Dokonce za námi byl nyní v zimě při soustředění na Maltě. Tudíž příběh jména, které ponesu, mám zmáknutý," vypravoval Kolář, jenž nastoupí podruhé v kariéře s jinou jmenovkou. „Jako malý jsem na plácku za barákem nosil dres Crespa," vzpomínal na dětské fotbalové zážitky.

Reklama

Související témata: