Hlavní obsah

V Brně jsme dostali přes hubu v pravou chvíli, připomínal trenér Krejčí, kde začala cesta Plzně za obhajobou titulu

Plzeň

Žádná gesta. Ani náznak emocí. A už tuplem ne velká slova. Dokonce i na Spartu vzpomněl a slova uznání pro ni měl. „Ale já strašně dojatý jsem, jenže všechno prožívám uvnitř. Nejsem, prostě takový typ, jako třeba Pavel Horváth,“ bránil se plzeňský kouč Karel Krejčí podezření, že ho stvrzený titul nechává až příliš chladným. „Je to sice můj čtvrtý, protože do svého výčtu počítám vedle dvou v roli Vrbova asistenta i titul získaný s dorostenci, ale určitě nejcennější,“ přiznával trenér, jenž dovedl Viktorii ke čtvrté korunovací během šesti sezón.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprchy šampaňským k oslavám titulu neodmyslitelně patří.

Článek
Fotogalerie

Opravdu vás mistrovská korunovace vzala a dojala, jak tvrdíte?

Dojal mě hlavně způsob, jakým jsme k titulu došli. Až časem nám všem dojde, co znamená rekordní série šestnácti výher v řadě, ex post si uvědomíme, co skrývá za třiadvaceti duely, v nichž jsme jen jednou prohráli.

Skutečně skvostná bilance. Co se za ní především skrývá?

Soudržnost mančaftu, týmový duch, jenž v něm vládne. Jak se blížil závěr ligy, cítil jsem z mužstva obrovskou sílu, protože jsou v něm zkušení fotbalisté, kteří vědí, jak se podobné zápasy hrají. V předchozím kole na Spartě se to ostatně ukázalo.

Spartě jste tak už čtyři kola před koncem přisoudili roli oněch věčně druhých, která není Pražanům ani trochu po chuti. Přitom vstupovala do sezóny s obrovskými ambicemi a mistrovskou vizí.

A také s velice dobrým hráčským kádrem, rozpočtem, zázemím. Není proto divu, že s druhým místem spokojená není. Pro Plzeň je naopak ohromným úspěchem, že skončila před kvalitní Spartou.

Napadlo vás, že ji titul seberete už vlastně čtyři kola před koncem, když jste v ... kole plzeňské mužstvo přebíral?

Kdyby mně to někdo řekl, samo sebou bych mu nevěřil. Vždyť my měli na Spartu pětibodovou ztrátu.

A navíc lekce hned v základní skupině Evropské ligy, po prohře ve Vídni s Rapidem následná blamáž v Brně, takže se toho na vás asi vbalilo dost a dost?

V Brně jsme dostali přes hubu a já si vyčítal, že jsme se z Vídně nevrátili domů a zůstali na Moravě. Ale ta facka přišla v pravou chvíli. Hned následující zápas se Spartou jsme vyhráli, byť jsme celý druhý poločas hráli jen v deseti, načež následovala až do konce podzimu Šnůra vítězných střetnutí. To byl první zlomový moment.

A druhý?

Úvod jara, kdy jsme nehráli ideálně, a já přemýšlel, zda jsme v přípravě něco nepodcenili. Ale i když jsme dobře nehráli, vyhrávali jsme a body získávali. A od domácího zápasu s Bohemkou šly naše výkony zase nahoru. Netvrdím, že jsme soupeře válcovali, ale vítězili jsme dál a dál. Na rozdíl od Sparty.

Právě stabilními výkony jste ji trumfli...

A minimální výkyvy, což nakonec rozhodlo. Během sezóny rozhodují různé detaily, jde však o to, aby výkonnost byla stabilní a výkyvy co nejmenší. Krize přijde na každé mužstvo, ale důležité je, aby se i v takovýchto zápasech bodovalo. My to svedli, zatímco Sparta doplácela na náročný program a zdravotní problémy svých hráčů. Prohrála sice jen na Slovácku, aby poté ještě remizovala s Bohemians, ale měla smůlu, že právě v tu chvíli jsme jí bodově utekli. A protože vzájemné utkání na Letné se nám vydařilo, bylo rozhodnuto.

Základní kostra plzeňského celku spolu hraje už šest let, takže byla a přes zisk titulu je zpochybňována úspěšná budoucnost Viktorie. Má váš celek potenciál na to, aby i v letech příštích kraloval českému fotbalu?

Nehrajeme fotbal jako v dobách Pavla Horvátha, kdy jsme soupeře přehrávali a dávali spoustu gólů, máme však mužstvo, v němž se objevila spousta nových mladých hráčů. Matějů, Hejda, Baránek... Podzim v Evropské lize mně otevřel oči, takže jsem musel sáhnout do sestavy a někteří zkušení z ní prostě vypadli. Změna se projevila v tom, že jsme dostávali málo branek a dokonce patnáct utkáni odehráli s čistým kontem. Takže tohle mužstvo určitě obrovskou kvalitu má, což ostatně dokázalo na Spartě. Ostatně, jsem přesvědčený, že i v Evropské lize bychom na jaře hráli důstojnější roli a třeba konkrétně s vídeňským Rapidem bychom sehráli určitě lepší zápas.

Reklama

Související témata: