Hlavní obsah

Plzeňští mistři očima trenéra: Limba je tahoun, Ďurka velký profík

Plzeň

Na poháru pro vítěze fotbalové Synot ligy je u sezóny 2015/2016 vyryto jméno: FC Viktoria Plzeň. Čerstvé mistry představuje pro Právo trenér Karel Krejčí, který Západočechy dovedl poprvé v historii klubu k obhajobě.

Fotbalisté Plzně přebírají mistrovský titulVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie
Matúš KOZÁČIK 1
32 let, brankář Koza
Matúše si pamatuju od začátku jeho plzeňského angažmá. Myslím, že udělal velký progres, dnes je to obrovská opora Viktorky. Je to rodinný typ, má čtyři děti, v hlavě to má srovnané, je na něj spolehnutí. Ještě neřekl poslední slovo.
Petr BOLEK 13
31 let, brankář Bolčus
S Matúšem tvoří nejlepší dvojici v lize. Má smůlu, že Koza chytá dlouhodobě v takové formě. Pokud dostal šanci, zápas zvládl velice dobře. Troufnu si tvrdit, že by chytal v kterémkoli jiném ligovém mužstvu. Pokud by byl v permanenci, měl by šanci se dostat mezi tři nejlepší gólmany v českém nároďáku.
Roman PAVLÍK 33
40 let, brankář Pavlas
Pavlas je smířený s rolí trojky. Pozici v kabině má dobrou, kluci ho berou, uznávají. V minulosti Plzni moc pomohl, teď se odměnil dalším titulem.
Roman HUBNÍK 4
31 let, obránce Hubňa
Zkraje podzimu řešil rodinné problémy. Nebyl jsem rád, že odešel hostovat do Olomouce. V zimě se vrátil, ve druhé půli jara předváděl famózní výkony. V přípravě jsem z něj udělal kapitána, myslím, že správnost volby se ukázala. Řídí to nejen na hřišti, ale i v kabině.
Lukáš HEJDA 2
26 let, obránce Hejdis
Po mém příchodu byli v týmu čtyři stopeři. Možná kdyby neodešel Hubňa, na hostování by vyrazil Lukáš. Bylo dobře, že zůstal. Má velký podíl na tom, že jsme dostali málo gólů. Má však na to, aby byl produktivnější.
Jan BARÁNEK 22
22 let, obránce Bary
Všichni tři stopeři odváděli na jaře skvělou práci, bylo složité jednoho z nich posadit. Rád jsem na Spartě postavil všechny tři. Pro mě je Bary skokanem sezóny, na podzim dával i důležité branky. Pokud nezpychne, čeká ho slibná kariéra. Je to flegmatik, tlak si nepřipouští.
Václav PROCHÁZKA 21
32 let, obránce Prochy
Vašek je s Plzní srostlý. Spoléhal jsem na to, že se stane lídrem. Bohužel se potýkal s nevyrovnaností výkonů, nepomohlo mu ani vyloučení se Spartou. Ze sestavy poté vypadl. Ale vzal to, neurážel se. Neustál mediální tlak, chybami na sebe upozorňoval. Nakonec se v zimě dostal do zahraničí, což mu ze srdce přeju.
Radim ŘEZNÍK 14
27 let, obránce Řezňa
Rok nehrál kvůli zranění, předtím měl reprezentační formu. Teď se vrací, trénuje, na těžká utkání to ale stále není. V létě musí zabrat a poprat se o flek. Je srandista, v autobuse nebo v kabině je hodně slyšet, sem tam řekne nějaký ostravský vtip.
František RAJTORAL 27
30 let, obránce Rajty
Frantu jsem trénoval už v dorostu v Příbrami, známe se snad sto let. Podzim se mu nepovedl podle představ, hlavně v Evropské lize měl zápasy, především ty s Rapidem, které mu nevyšly. Tam mi to otevřelo oči. Byl to podobný případ jako Vašek Procházka, postupně jsem ho ze sestavy vyřadil. Vzal to za správný konec, trénuje poctivě, musí trpělivě čekat na šanci.
David LIMBERSKÝ 8
32 let, obránce Limba
Tahoun Plzně. Dlouhodobě si drží vyrovnanou výkonnost. Trošku mu ubližují známé výstřelky. Pokud by nebyly, David českou ligu asi nehraje. To si ale musí v hlavě srovnat on. Roste těžšími zápasy, nedávno se Spartou předvedl velkou kvalitu.
Aleš MATĚJŮ 3
19 let, obránce Alda
Ze začátku podzimu nehrál. Přišlo mi, že na sobě v tréninku tolik nedělá. Musel jsem ho tlačit. Byl jsem mile překvapený, jak to zvládal, když se dostal do základní sestavy. Pořád ho však nabádám k tomu, aby na sobě víc makal, rezervy v tréninkovém procesu má stále.
Milan PETRŽELA 11
32 let, záložník Žíla
Měl nevyrovnaná období, slušná střídal s horšími. V závěru sezóny ale patří mezi opory. Musím říct, že v poslední době trénuje s takovým elánem, jak jsem ho nikdy neviděl. V produktivitě je mezi nejlepšími, ale dovedl bych si představit, že bude gólovější. Patří do party Moraváků, i on je hodně slyšet. Je to ale už táta od rodiny, v některých věcech ubral.
Jan KOPIC 10
25 let, záložník Kopi
Jeho výkony byly jako na houpačce, tedy jako u jeho konkurenta Milana Petržely. Milan ho ze sestavy nakonec vytlačil, ale Honza to vzal s nadhledem. Má v sobě pokoru, když přišel na hřiště v průběhu utkání, pokaždé to oživil.
Ondřej VANĚK 9
25 let, záložník Vaňous
Měl sezónu blbec, stíhala ho zranění, na podzim podstoupil operaci. Středoví hráči měli dobrou formu, Ondra na jaře bojoval o místo. Nebylo to s ním jednoduché, dával najevo, že by měl hrát. Je to hodně o komunikaci. V tomto směru je to složitý hráč. Naopak když hraje, v kabině i na trávníku je hodně cítit.
Tomáš HOŘAVA 7
27 let, záložník Hořka
Uzavřený kluk, komunikace s ním není jednoduchá. Hraje na hodně doteků, což mu vyčítali i trenéři přede mnou, jenže je to hráč, který se neustále nabízí. To je moc důležité. I jeho produktivita byla zajímavá, dal šest gólů.
Patrik HROŠOVSKÝ 17
24 let, záložník Hrošo
Když jsem se týmu ujímal, řekl jsem, že v Patrikovi má Plzeň drahokam. Kluci si z něj v kabině kvůli tomu dělají srandu. Věděl jsem, že mu chci dát prostor, v sestavě mi chyběl. Cítil jsem, že je to kluk s myšlenkou, podobný Pavlu Horváthovi. Nemá takové dispozice, aby z kroku nakopl míč na padesát metrů, ale myšlenku má stejně rychlou. Měl by být produktivnější. Možná jednou Plzeň přeroste.
Jan KOVAŘÍK 19
27 let, záložník Kovi
Výborný, nejlepší levonohý hráč, který běhá po českých trávnících. Má smůlu, že nemá takovou dynamiku. Jinak by už rozhodně působil jinde než v naší lize. Viktorka těží dlouhodobě z jeho výtečné kopací techniky, drží si vysokou produktivitu. Na posledním titulu má obrovskou zásluhu.
Daniel KOLÁŘ 26
30 let, záložník Kolda
Beru ho, že je pro Plzeň rozdílovým hráčem. Měl možná loni lepší sezónu, jenže na podzim se v reprezentaci ošklivě zranil. Umí být produktivnější, na jaře mu to tam ale párkrát spadlo. Na českou ligu má nadstandardní kvalitu.
Václav PILAŘ 6
27 let, záložník Pilka
Celý rok promarodil. Je to pro něj těžké. Chtěl bych ho povzbudit a popřát mu, aby návratu věřil. Zranění se mu opakují, bude to u něj hodně o hlavě. Zatím běhá, posiluje, jezdí na kole. Uvidíme, až se v létě zapojí s týmem, jak koleno zareaguje.
Michal ĎURIŠ 12
27 let, útočník Ďurka
Sázka na něj, jako na hrotového útočníka, vyšla. Je komplexní, navíc umí zabrat pro tým. Toho si moc cením. Jsou zápasy, kdy i útočníci musejí zařadit zpátečku. Na Michala v tomto směru nemusím volat. Měl zraněný kotník, dokázal se ale za tři týdny vrátit, na stadiónu trávil osm hodin denně. Možná i tím jsme Spartu naskočili. Přeju mu, ať se mu vydaří mistrovství Evropy.
Jan HOLENDA 16
30 let, útočník Johny
Loni měl asi víc prostoru, vážím si jeho charakteru. Má to složité, Michal Ďuriš má dobrou formu. A když se zranil, Honza ho bohužel hned následoval. Jeho tréninková píle i přístup mě oslovují. Není to hráč, který by se urážel, když nehraje.
Michael KRMENČÍK 15
23 let, útočník Chrt
Stáhli jsme si ho v zimě z Dukly. Na jaře jsem se s ním hodně bavil. Nedostával tolik prostoru, jen v poháru, kde se mi moc nelíbil. Šlapal jsem po něm, přibral totiž i nějaké kilo. Po zranění v Boleslavi to vzal za správný konec. Nevím, jestli mu bliklo v hlavě… Měl jsem strach, varoval jsem ho, že pokud mi po zranění přijde s vyšší nadváhou, že dostane mastnou pokutu. Přišel s ideální váhou. Dal se rychle do kupy a zápasem na Spartě se prodal. Na to utkání do smrti nezapomene. Překvapil nejen sebe, ale i všechny okolo.
Aidin MAHMUTOVIČ 25
30 let, útočník Mahmut
Nemám s ním špatnou zkušenost, byť se propadl na podzim do pozice třetího útočníka. Četl jsem o něm, že je problémový, jenže tak jsem ho rozhodně nepoznal. Jelikož se na trávník příliš nedostával, zvolili jsme jarní hostování v Olomouci.
Pavel FOŘT 5
32 let, útočník Ford
Po zraněních Ďuriše a Holendy jsme řešili útočníky. V poslední den, kdy jsme mohli angažovat hráče z amatérského fotbalu, jsme se domluvili s Pavlem. Dočetl jsem se, že to byl aprílový žert. Jenže Pavel do kabiny velice dobře zapadl. Měl jsem strach, aby zvládl tréninkové dávky, ale dal to. Překvapil mě i na hřišti, v lize pomohl otočit zápas s Brnem, kdy připravil rozhodující gól. Na závěr kariéry si došel pro odměnu.
Pavel HORVÁTH, Zdeněk BEČKA
asistenti
Martin TICHÁČEK
kouč brankářů
Všichni kluci jsou pracovití, k Plzni mají vztah. Horvi je osobnost, studuje trenérskou licenci, může z něj být dobrý kouč. Umí to odlehčit, hráči ho berou. Zdeněk a Martin jsou Plzeňáci, je na ně spolehnutí, to je důležité. Horvi má na starosti útočné standardky, Zdeněk obranné, já video a taktiku na soupeře. Jsme sehraní, na jedné vlně. Že nám to v Plzni klape, je vidět na tabulce.
Pozn.: Vedle jmen jsou čísla dresů, pod nimi přezdívky.

Reklama

Související témata: