Hlavní obsah

Baník se s první ligou loučí po padesáti letech. A doufá v brzký návrat

Ostrava

Už bez hráčů, kteří v Ostravě na jaře hostovali, nastoupili k rozlučkovému utkání s první ligou proti Zbrojovce Brno fotbalisté Baníku. Šanci dostali mladíci, kteří by měli v příští sezóně bojovat o návrat mezi elitu, a první poločas zvládli velmi dobře. Vyhráli ho 1:0 díky premiérové trefě Rusa Arťoma Měšaninova, dvakrát navíc trefili tyčku Melichárkovy branky. Po změně stran ale zkušenější Brňané skóre díky Řezníčkovi a Chrienovi otočili a baníkovské loučení s nejvyšší soutěží výhrou 2:1 pokazili.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

František Chmiel z Ostravy po skončení zápasu.

Článek
Fotogalerie

„Jsem za ten gól moc rád, byl to pro mě neuvěřitelný týden. V Jihlavě jsem poprvé v životě chytal, dneska jsem dal první gól. Dobrý konec pro mě, ale špatný pro tým, protože sestupujeme," svěřoval se dvacetiletý Mešaninov.

Baník se s první ligou loučí po padesáti letech. A všichni v Ostravě věří, že za rok budou zpátky. „Musíme na tom začít makat od prvního tréninku a za rok v tuto dobu slavit postup. Jsme z toho teď hodně smutní, protože Ostrava do první ligy patří jako málokterý tým," řekl 18letý útočník Ondřej Šašinka, jenž si vůbec poprvé zahrál ligu po boku staršího bratra Jakuba. „O tom jsme snili od malička. Je skvělé, že jsme to dotáhli až sem. Je to pro nás velká zkušenost," uvedl Ondřej Šašinka, jenž v 15. minutě trefil hlavou tyčku. „To mě mrzí. Mohl jsem dát první gól v lize," litoval šance Ondřej Šašinka.

Vůbec poprvé od 2. října nastoupil po zranění paty k ligovému zápasu ostravský stoper Martin Kouřil. A v pětadvaceti letech byl nejstarším hráčem Baníku, který nastoupil proti Brnu s týmem, jehož věkový průměr se jen lehce přehoupl přes 21 let. „Jsem přesvědčený, že tihle kluci mají na to, aby se za rok vrátili. Chybí jim sice kondička, ale třeba právě Šašinkové by žrali trávu. Zatím je ale pro ně těžké v takovém tempu vydržet celý zápas," vysvětloval trenér Vlastimil Petržela, proč začalo Brno ve druhém poločase Baník přehrávat.

Hostující kouč Václav Kotal nabídl ale jiné vysvětlení. „Po tom vítězství se Spartou mi připadalo, že ještě oslavujeme. Nevyrovnali jsme se s důraznou hrou domácího týmu a naštěstí jsme to odnesli jen jedním gólem. Nedovedu si představit, že bychom otáčeli z 0:3. Po přestávkové bouři v kabině šel náš výkon nahoru a byli jsme lepší," řekl Kotal.

Třináctou brankou v sezóně nejprve srovnal Řezníček a třináct minut před koncem překlopil skóre na stranu Brna Chrien. „Mohl jsem těch gólů dát dneska klidně i více, kdybychom dotáhli ty akce po stranách. Chyběla tomu dnes kvalita, ale třináctka je hezká," popsal Řezníček.

Reklama

Související témata: