Hlavní obsah

Žádná domluvená remíza. A dokopná nebude, to fakt není na slavení, věděl Zápotočný

Jablonec nad Nisou

Fotbalové stadióny v Liberci a sousedním Jablonci v rozmezí dlouhých deseti let výrazně zasáhly do bohaté kariéry stopera Tomáše Zápotočného. A to ve zcela opačných souvislostech. V roce 2006 slavil s libereckým Slovanem mistrovský titul, přispěl k němu v roli klíčového hráče a kapitána. A v polovině května 2016 dovedl Zápotočný s kapitánskou páskou k ligové záchraně fotbalisty Příbrami na jabloneckém stadiónu na Střelnici po remíze 0:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Zápotočný z Příbrami se raduje ze záchrany.

Článek
Fotogalerie

Můžete srovnat obě sezóny, které od sebe dělí zmíněná dekáda?

Rychle to uteklo. Největší rozdíl byl v hráčských kádrech obou týmů. Liberec hrál tehdy zaslouženě nahoře a drží se tam i letos. Příbram je úplně něco jiného, a tak jsme bojovali o udržení. Spadl mi kámen ze srdce. Jsem patrně na sklonku kariéry a zažít takové nervy už nechci. Sezóna byla bídná, na jaře jsme doma nevyhráli.

Zápas Jablonce s Příbramí se vyznačoval minimální střeleckou aktivitou všech aktérů. Přesto jste si mohl dát vlastní gól.

Hlavičkoval jsem a v té situaci si ani neuvědomíte, jak to může skončit. Děkuji fotbalovému pánubohu, že to nepadlo to naší branky. Naštěstí to nebyl vlastňák, jakých jsme si v této sezóně dali dost. Celkově jsme ale k zápasu přistoupili poctivě, bránili jsme v bloku.

V kabině zazněl vítězný pokřik, byť po remíze.

Já však nemám na juchání náladu. Bylo to natolik vydřené, že ani necítím radost. Klukům jsem řekl, že žádná dokopná nebude. Fakt to není na slavení, když jsme si sezónu takhle zkazili.

Dostaly sek vám před zápasem spekulace, jak to v Jablonci dopadne?

Na mě to nepůsobilo. Noviny jsem nečetl, ale kluci říkali, že se například psalo o domluvené remíze. Vážně ale domluvená nebyla. Vím, že v Jablonci jsou kluci z Olomouce a další Moraváci a jistě nás chtěli porazit. I vzhledem k tomu jsme to měli těžší.

Ale sestup nakonec přece jen potkal Sigmu Olomouc.

Sportovně je mi jich trošku líto, my si můžeme oddechnout. V sezóně jsme je dvakrát zdolali a při stejném bodovém zisku jsme šťastnější, rozhodla vzájemná bilance. I v tom je fotbal někdy krutý.

Zůstanete v Příbrami?

Smlouva mi skončila, ale úplně končit s fotbalem ještě nehodlám, i když sezóna vzala hodně psychických sil. Budu se bavit s panem Starkou. Rád bych pokračoval. Když ne v Příbrami, tak jinam v lize nepůjdu. Něco se rýsuje v Rakousku, kde bych měl klid (trpký úsměv).

Reklama

Související témata: