Hlavní obsah

Sparta si ve šlágru kola věří na lídra tabulky

PRAHA

Lepší úvod ligového jara si fotbalová liga nemohla přát. V sobotním taháku 17. kola, které zahajuje jarní část, hostí na Letné obhájce titulu Sparta lídra tabulky z Liberce. Na podzim si obě mužstva počínala naprosto rozdílně. Slovan si vybudoval v čele tabulky náskok na druhé Teplice a dokonce patnáctibodový na devátou Spartu, která naopak prožila nejčernější podzim své novodobé historie.

Článek

Během zimní přestávky však letenský tým hodně posílil, přišla řada nových hráčů v čele s Řepkou a švýcarským útočníkem Lustrinellim. "Vyhrajeme, nic jiného neberu," tvrdil sebevědomě Tomáš Řepka, jenž povede mužstvo jako kapitán.

Příprava Spartě vyšla skvěle. "Ale až ostré zápasy prokážou, zda jsme na dobré cestě," prohlásil letenský kouč Stanislav Griga. Souboj pro něj, ale i další hráče a trenéry na obou stranách má pikantní náboj i z jiného důvodu. Griga do loňského léta Liberec trénoval, pak na vlastní žádost odešel a klub převzal jeho kolega Vítězslav Lavička.

Jak dopadne zápas Sparta - Liberec?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Lavička má ale stejně jako Griga sparťanskou minulost, podobně je na tom i řada jeho svěřenců. Rudý dres oblékali ve své kariéře Bílek, Dort, Hochmeister, Holenda, Papoušek i Pudil, Zbyněk Pospěch přišel pod Ještěd na hostování jako hráč Sparty. A podobné je to na druhé straně: Došek, Hašek, Kisel, Lukáš a Slepička liberecký klub dobře znají.

"V tomhle směru je to vždycky prestižnější. Člověk se chce proti svému bývalému klubu předvést v co nejlepším světle," říká sparťanský záložník Karol Kisel, který v Liberci hrál dva roky a dnes nastoupí ke svému jubilejnímu, 150. zápasu v české lize.

Trenéři obou týmů mají dodnes přátelský vztah, jsou spolu často v kontaktu. "Jsme kamarádi a nic na tom nezmění, že teď každý trénujeme jinde," prozradil Griga. "Naše přátelství zápas nijak neovlivní. Nestavím jej do roviny souboje nás dvou, beru to jako konfrontaci vyspělých mužstev o ligové body. První utkání je důležité pro psychiku, ale jde pořád jen o jeden ze čtrnácti jarních kroků," řekl Právu Lavička.

Griga Liberec zná

"Na Spartě se udála spousta změn, které určitě posunou tým dopředu. Hráčům jsme při taktické poradě pouštěli na videu fragmenty ze zápasů Sparty, která spoléhá na nové tváře. Standa Griga má výhodu, že současný kádr Slovanu dobře zná a může dát o nás svým svěřencům hodně informací," uvažoval liberecký kouč.

Liberec jede na Spartu s velkým odhodláním, při patnáctibodovém náskoku před soupeřem by byl možná spokojen i s remízou. "Sparta se kvalitně posílila a zápas ukáže, jak na tom jsme. Moc se na něj těším," uvedl kapitán Liberce Tomáš Zápotočný. Liberci se na Letné nikdy příliš nedařilo, Severočeši zde z 11 zápasů vyhráli jen jediný před pěti lety.

Potíže se zraněními mají spíše sparťané, kteří nemohou počítat se zraněným Herzánem, ale ani se Sivokem. V Liberci je v podobné situaci Ančic.

Na zápas bylo prodáno už ve čtvrtek devět tisíc vstupenek, podle odhadů by mělo na Letnou přes televizní přenos a konkurenci olympiády dorazit patnáct tisíc diváků.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Zabavník, Hanek, Řepka, Kadlec - Kisel, Kóňa, Poláček - Zd. Pospěch, Lustrinelli, Matušovič.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek, Hodúr, Abrahám, Pudil - Zb. Pospěch, Dort (Holenda).

Reklama

Související témata: