Hlavní obsah

Gól bychom Spartě nedali za celou neděli, litoval navrátilec Pokorný, že Liberec nevyužil přesilovku

Liberec

Ač není ještě stoprocentně fit, nastoupil obránce Lukáš Pokorný v sestavě Liberce do nedělní ligové bitvy se Spartou. Severočeši kvůli zranění přišli o stopery Latku, Karafiáta i Hovorku. Třiadvacetiletý odchovanec Slovanu tak šel po zranění kolene do hry i přes jistou dávku rizika. „Cítil jsem, že musím klukům pomoci," vysvětloval rozhodnutí kapitán týmu zpod Ještědu po bezbrankové remíze.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Pokorný (vpravo) z Liberce a David Lafata ze Sparty.

Článek

„Ještě v sobotu jsem nebyl stoprocentně přesvědčený, že bych měl nastoupit. Ale večer jsme si volali s trenérem a řešili celou situaci. Probírali jsme to hodně dlouho, zvažovali všechny možnosti. Nijak na mě netlačil, rozhodnutí nechával na mně," popisoval situaci předcházející zařazení do sestavy Pokorný.

„Kdyby byl David Hovorka fit, zřejmě bych nenastoupil. Za daného stavu jsem nechtěl kluky nechat ve štychu," připomínal Pokorný, že když lékaři v pátek po vyšetření magnetickou rezonancí zvěstovali Hovorkovi zprávu o přetrženém křížovém vazu, neměl Slovan jediného zdravého stopera.

„Když jsem se informaci o Davidovi dozvěděl, polil mě studený pot. Hodně jsem s ním cítil, hned jsme si psali. Byli jsme v podobné situaci. Když jsem šel na rezonanci před dvěma měsíci já, lékaři byli přesvědčení, že mám přetržený vaz. A nakonec to nebylo tak hrozné. A David byl přesně v opačné pozici. Diagnóza neměla být tak vážná," kroutil hlavou Pokorný, jenž pochopitelný celou situaci řešil i s realizačním týmem.

„Doktoři i fyzioterapeuti jeho start schválili, byť by ještě potřeboval delší čas na regeneraci. Ukázal, že je to bojovník," komentoval start mladého kapitána Jindřich Trpišovský, trenér Severočechů.

V závěru už šlapal vodu

Pokorný se dával dohromady po natržení vazů v levém koleni. „V začátku bylo nejtěžší vytěsnit obavy a chytit rytmus. Sice už jsem čtrnáct dnů trénoval, ale to je něco jiného, než zápasové zatížení," vykládal liberecký zadák.

Nejvíce mu zatrnulo, když v druhém poločase vyslal do brejku chybnou rozehrávkou Juliše, jehož pak marně naháněl. „Těch sedmdesát metrů sprintu mě dorazilo. Ještě, že zbývalo jen osm minut, protože už jsem pak šlapal vodu. Ale kluci mi moc pomohli," chválil parťáky z obrany Pokorný.

Byl rád, že jeho tým zvládl duel bez inkasovaného gólu. Současně však litoval, že Severočeši nedokázali obranu Sparty překonat a vytěžit ze zápasu více než jen bod. „Jenže myslím, že my bychom v neděli gól prostě nedali. Nevytvořili jsme si ani žádnou stoprocentní šanci, nebyli jsme vyloženě nebezpeční. Navíc se všechny míče odráželi ke sparťanům, prostě to nebylo ideální."

Reklama

Související témata: