Hlavní obsah

Lavička: Tu atmosféru v kabině by měl zažít každý

Víkend snů má za sebou trenér Liberce Vítězslav Lavička. Jeho svěřenci v sobotu remizovali s Mostem a zajistili si tak prvenství ve fotbalové lize, v neděli Lavička oslavil třiačtyřicáté narozeniny. "Splnil se nám sen," říkal po utkání s Mostem kouč Severočechů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Liberce Vítězslav Lavička

Článek

Už bezprostředně po zápase byl Lavička oslavován. Jeho jméno skandoval zaplněný stadión, on sám létal nad hlavami hráčů. A vše pokračovalo i v kabině. S výkřikem "Tak si to užijte trenére" mu na hlavu vyprázdnil láhev šampaňského slovenský obránce Peter Šinglár, Lavička si jen zařval úlevné "Jóóóó!"

Pak zapózoval fotografům s doutníkem, přestože je zapřisáhlý nekuřák. "V životě jsem nekouřil, ale doutník patří k image vítězů. Navíc to byla nějaká atrapa," říkal Lavička, který se v minulosti jako hráč dokonce účastnil kampaně proti kouření.

Výraznější pocit

Pak poodešel od jádra slavícího hloučku, v klidu si ručníkem otřel šumivým nápojem zbrocenou tvář a se spokojeným výrazem začal odpovídat novinářům. "Přál bych každému, aby tu atmosféru v kabině zažil, je to paráda," vychutnával si triumf. Mistrovský titul už Lavička získal jako hráč i jako asistent, letošní prvenství je pro něj premiérou v pozici hlavního kouče. "Je to mnohem výraznější pocit," přiznal.

Liberec dominoval ročníku, úvodních pět kol vyhrál a od té doby nepustil nikoho před sebe. A to Severočeši před sezónou nepatřili hlavním favoritům. Odešly jim opory Polák, Lukáš, Kisel, Slepička, Pospíšil a krátce po startu i Libor Došek. "Byla to realita. Ale pořád jsem z kádru cítil velkou sílu. Kluci chtěli ukázat, že odchozí dokážou nahradit," měl důvěru ve složení týmu jeho trenér.

Tři pilíře úspěchu

Liberec neválcoval jednoho soupeře za druhým, ale vyrovnaností výkonů neměl v lize konkurenci. "Táhli jsme všichni za jeden provaz. Důležité byly tři pilíře: disciplína, radost ze hry a týmová práce. Navíc Slovan je rodinný klub, ve kterém panuje skvělá atmosféra. Jsem moc rád, že jsme titul potvrdili před domácím publikem. To nás podporovalo celou sezónu," chválil liberecké fanoušky Lavička.

Příznivci Severočechů se mají nyní na co těšit. Liberec jako mistra ligy čeká na podzim předkolo Ligy mistrů. "Snili jsme sen o zisku titulu a máme ještě jeden sen. Chceme uspět v Lize mistrů a už pro to podnikáme některé kroky. Šance uspět je tam vždycky," věří v úspěch Liberce v předkole prestižní soutěže Vítězslav Lavička.

Reklama

Související témata: