Hlavní obsah

Jak budou fotbalisté ladit formu?

Fotbalová liga o víkendu uzavřela svou další kapitolu, prvoligové celky však již plánují přípravu na další sezónu. Některé budou nabírat kondici v domácích podmínkách, jiné míří do zahraničí.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Robert Caha ze Sigmy Olomouc (vlevo) bojuje o míč s Liborem Balážem z Bohemians Praha.

Článek

Fotbalisté Baníku budou poprvé trénovat mezi prvními, sejdou se již 16. června. Týmu, čekajícímu na nového kouče, zpestří letní přípravu tradiční soustředění v rakouském Lindabrunnu.

Baník však stráví podstatnou část přípravy na Bazalech. S výjimkou deseti dnů na přelomu června a července, kdy má naplánován herní kemp v Rakousku. Tam mužstvo odehraje čtyři zápasy, jediným známým soupeřem je zatím Admira Vídeň.

Tepličtí pojedou pro formu do Seefeldu

Fotbalisté Teplic vstoupí ze všech českých týmů do evropských pohárů nejpozději, takže budou mít dost času na kvalitní přípravu. Během léta sehrají řadu zápasů a absolvují podobně jako Sparta také soustředění v rakouském Seefeldu.

Trenér František Straka přivítá své svěřence po třítýdenní dovolené 21. června a úvodní příprava se bude odehrávat vesměs v domácím prostředí. V červenci se Severočeši vydají na soustředění do Seefeldu, návrat je plánován na 12. července.

Slavia na třech místech

Strahov, Blšany a Německo, to jsou tři místa, kde se na novou sezónu budou přes léto připravovat fotbalisté Slavie Praha. V plánu mají sehrát deset zápasů, většinu z nich s německými celky, a jeden turnaj. Dovolenou naordinoval trenér Miroslav Beránek mužstvu od 1. do 22. června. Poprvé se kádr sejde v pondělí 23. června, kdy zahájí kondiční část přípravy na Strahově.

Od 30. června do 5. července má tým v plánu soustředění v Blšanech, po němž sehraje v Rakousku utkání s Rapidem Vídeň. Druhá polovina kádru se zúčastní turnaje v Jindřichově Hradci. Další tři dny se tým bude připravovat opět na Strahově.

Nejpodstatnější úsek přípravy je naplánován do Německa, kde nedaleko Norimberka čeká Slavii od 9. do 20. července soustředění a sedm zápasů včetně utkání s Hannoverem, Bielefeldem a Norimberkem.

Liberec: Intertoto a výhradně domácí příprava

O týden kratší dovolenou než většina týmů budou mít před zahájením přípravy fotbalisté Liberce. Kvůli startu v poháru Intertoto se hráči čtvrtého celku ligové soutěže sejdou již 18. června, trenéři zrušili soustředění v Rakousku i Německu a tým se bude připravovat výhradně v domácích podmínkách. K přípravným zápasům budou Severočeši dojíždět do Nymburka.

Před červencovým úvodním pohárovým zápasem, který čeká Liberec s lepším z dvojice týmů Polska a Irska, sehrají loňští mistři tři zápasy a jejich soupeřem bude i reprezentační celek Malajsie. Odvetu poháru sehrají Liberečtí 12. nebo 13. července a podle výsledku bude uzpůsobena další příprava.

Žižkov se zbrojit na poháry v Rakousku

Fotbalisté Viktorie Žižkov se budou na srpnový vstup do předkola Poháru UEFA připravovat v Rakousku. Městečko Mieming bude tradičním cílem hlavní části přípravy třetího týmu ukončeného ligového ročníku.

Nástup do přípravy ohlásil trenér Vítězslav Lavička na 23. června. Úvodní dny stráví hráči Viktorie v domácím prostředí a 29. června odjedou na týdenní soustředění do Františkových Lázní, kde ještě před jeho závěrem sehrají zřejmě jeden přípravný zápas, podle všeho s Chebem.

Druhé přípravné utkání sehrají hráči Viktorie 9. července s Bohemians a hned další den zamíří do Miemingu, kde je čekají tři zápasy s blíže neurčenými soupeři. Z Rakouska se vrátí 18. července a v úterý 22. července vstoupí do Poháru ČMFS.

Plzeň za přípravou do Polska

Viktoria Plzeň, která se po dvouletém účinkování ve druhé lize vrátí mezi domácí fotbalovou elitu, zahájí přípravu pod vedením nového trenéra Františka Cipra v pondělí 23. června. Vedle soustředění v místě Ciprova bydliště v Hluboké nad Vltavou pojede Viktoria i do Polska.

Týden se bude připravovat ve sportovním centru v Cziezomiowu, které patří družebnímu polskému mužstvu RKS Radolsko. S tím také sehraje jeden zápas a druhým soupeřem Plzni bude Zaglebie Lubin. Západočeši nastoupí ještě ke třem přípravným zápasům a absolvují i dva turnaje.

Budějovice na dvou soustředěních

Do 20. června mají fotbalisté Českých Budějovic dovolenou, pak nastoupí k letní přípravě. Jejím prvním vrcholem bude soustředění na šumavském Zadově, po návratu a tréninku v domácích podmínkách Jihočeši 6. července zamíří na druhé soustředění do slovenských Piešťan.

První přípravný zápas svěřenci kouče Pavla Tobiáše sehrají 27. června v Prachaticích proti rakouskému Pergu, poté je 4. července čeká zápas s prvoligovým rakouským Paschingem a o den později turnaj ligových celků v Jindřichově Hradci.

V Piešťanech si budějovičtí fotbalisté zahrají proti Trnavě a Nitře a při návratu ze Slovenska nastoupí na turnaji v Nové Včelnici, kde by měly startovat Slovan Bratislava a skotský Salkirk, který letos postoupil do nejvyšší soutěže. Se Salkirkem se České Budějovice utkají 16. července i v domácím prostředí.

Jablonec doma a v Blšanech

Fotbalisté Jablonce vsadí v letní přípravě výhradně na tuzemské podmínky. Po dovolené, která Severočechům začala na začátku týdne, se svěřenci trenéra Vlastimila Paličky sejdou na prvním společném tréninku před novou sezónou 20. června.

Do 6. července budou Jablonečtí trénovat v domácích podmínkách a sehrají přípravná utkání s Novým Borem, Hradcem Králové, Teplicemi a Mladou Boleslaví. Potom tým 7. července zamíří na pětidenní soustředění do Blšan. Zde se jablonečtí fotbalisté poměří s Mostem a dvojicí zatím neupřesněných soupeřů. Po návratu z Blšan Severočeši plánují utkání s Xaverovem a rezervou pražské Slavie.

Blšany se budou připravovat tradičně - doma

Již tradičně stráví fotbalisté Blšan letní přípravu na nový ročník první ligy výhradně v domácích podmínkách. Kromě jednoho turnaje v Hlinsku se tým bude připravovat a hrát zápasy ve svém areálu. "Vůbec mi to nevadí. Máme ideální podmínky pro regeneraci, kvalitní trávníky. Navíc příprava je dlouhá jen pět týdnů a cestování pouze odčerpává síly," řekl trenér Günther Bittengel.

Dovolenou má mužstvo do 23. června a poté hráče čeká týden nabírání fyzické kondice. Plán přípravných zápasů zatím nemají Blšany nijak pevně stanoven. "Od konce června však budeme hrát pravidelně zápasy středa - sobota. Připravovat se u nás bude plno týmů a utkání si dohodneme operativně. Až podle počtu hráčů v kádru se rozhodneme, zda to budou dvojzápasy či sólo," dodal Bittengel.

Reklama

Související témata: