Hlavní obsah

Baník se posunul o velký kus dopředu, poznal navrátilec Jirásek

Ostrava

Boj o záchranu záložník Milan Jirásek v Baníku už zažil. V jarní části sezóny 2014/2015 byl součástí týmu, který se po 5. místě po podzimu v závěru ročníku strachoval, zda se v lize vůbec udrží. Nyní přišel 25letý fotbalista do Baníku v jiné situaci. Předposlední Baník bude hrát o udržení od prvního jarního kola. „Tehdy to bylo jiné. Bodů jsme po podzimu měli dost, ale nepovedl se nám první zápas, nechytli jsme začátek jara uvařili jsme se do toho sami. Teď už od přípravy víme, do čeho jdeme,“ řekl Jirásek, jenž v Baníku podepsal kontrakt až do konce sezóny 2019/2020.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Milan Jirásek (úplně vpravo) v přípravném utkání proti slovenským Michalovcům.

Článek

Jak se změnil Baník za tu dobu, co jste tady nebyl?

Je tady vidět velký posun dopředu. Jak těmi příchody nových hráčů, tak i tím, jak je klub nyní řízený. Vidím i fanoušky, kteří jezdí i na naše přípravné zápasy a jsou v úplně jiné náladě, než byli tehdy. V tom je to určitě posun dopředu a teď nám zbývá už jen na jaře zabojovat a zachránit to, aby se do normálu vrátilo vše.

Baník jste zažil v době, kdy začal jeho pád. Jaká byla vaše první reakce, když vás klub nyní oslovil?

Pozitivní, protože v Baníku jsem to už znal. Mně se tady líbilo i tenkrát, byla tady super parta. Samozřejmě Baník měl svoje problémy, ty jsou ale už pryč, takže jsem neměl nejmenší důvod proč tu nabídku nepřijmout.

Znovu vás ale čeká boj o záchranu. To vás lákalo?

Tehdy to bylo jiné. Po podzimu jsme měli dost bodů, ale nepovedl se nám první zápas, nechytli jsme začátek jara a pak jsme se do toho sami uvařili. Teď už od přípravy víme, do čeho jdeme. V hlavě si to musíme nastavit tak, že každý zápas bude boj a každý bod, jak doma, tak venku, je pro nás důležitý.

Hrajete ve středu zálohy, zvládnete roli tvůrce hry?

Já bych to tak úplně nenazýval. Je tady plno dobrých hráčů a musíme táhnout za jeden provaz jako celý mančaft, protože ty boje o záchranu jsou trochu jiné, než když hrajete uprostřed tabulky nebo nahoře. Nebude to o krásné hře, musíme se semknout. To bude důležité.

V čem konkrétně je to jiné? Bude to o hlavě?

Samozřejmě. Ty zápasy jsou jiné. Obzvláště na jaře, kdy terény nejsou nejlepší. Na nekvalitních terénech hraje roli důraz, bojovnost, týmová práce. Musíme jezdit po zadku a hlavně zvládnout ty první zápasy. Když to nastartujeme dobře, tak už to pojede.

V Bohemians, kde jste teď dva a půl roku hrál, se zdá, že vše klape. Proč jste odešel?

Klape to, hrávali jsme většinou uprostřed tabulky, kolem osmého místa. Teď ale přišel nový trenér (Martin Hašek), s kterým, ne že bychom si nesedli, ale nezapadal jsme do koncepce. Takže jsme se domluvili a když mi přišla tato nabídka, Bohemka mě uvolnila.

Baník jste zažil ještě na stadiónu Bazaly. Nyní hraje Ostrava ve Vítkovicích. Bude to pro vás osobně velká změna?

Bazaly, to je ikona Ostravy a je škoda, že už se tam nehraje. Ale Vítkovice jsou hezký nový stadión a jak jsem si všiml, když jsme tady hráli, tak si tam fanoušci našli cestu. A to je dobře. Budeme moc rádi, když budou chodit dál, protože je budeme potřebovat. Bazaly jsou Bazaly, ale teď hrajeme ve Vítkovicích a budeme to muset zvládnout tam.

Reklama

Související témata: