Hlavní obsah

Horníkovi vypršel korupční trest. Půjde do Příbrami?

PRAHA/PŘÍBRAM

Peníze Jardy nebo Ivana? "Kapříková" taškařice v podání Petra Čtvrtníčka bouří dodnes bránicemi většiny fotbalových fanoušků. Mnohým ale možná brzy zmizí úsměv z tváře. Bývalému šéfovi Viktorie Žižkov Ivanu Horníkovi totiž v pátek vypršel dvouletý trest zákazu činnosti ve fotbale od disciplinární komise a kontroverzní funkcionář by se brzy mohl objevit zpátky v první lize - ve Starkově Příbrami.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

V březnu tohoto roku odsoudil Horníka za korupci také Obvodní soud pro Prahu 3. Ten mu vyměřil trest vězení na sedm měsíců s podmínečným odkladem na pět let, zakázal mu na deset let činnost v orgánech a organizacích řízených ČMFS a stanovil pokutu ve výši 900 000 korun. Horník se proti rozsudku odvolal, takže trest není pravomocný. To by v tuto chvíli znamenalo, že ve fotbale smí pracovat. Odvolací řízení totiž začne u Městského soudu v Praze 27. září.

Horník se objevoval v době trestu pravidelně na domácích zápasech Mostu a údajně pracoval i pro další kluby jako poradce, nikde však nebyl oficiálně veden jako funkcionář. O Horníkovy schopnosti projevil zájem šéf příbramské Marily a člen výkonného výboru ČMFS Jaroslav Starka.

Není to šťastné řešení, míní Mokrý

"S Ivanem Horníkem se známe léta a pracovali jsme spolu například v první polovině devadesátých let ve Viktorii Žižkov. Je to skutečný odborník, který má čich na hráče. Samozřejmě nejprve proberu celou věc s právníky. Pokud potvrdí, že Ivan Horník může ve fotbale pracovat, nabídnu mu tuto možnost. Zatím bych formu spolupráce nerad specifikoval. S Ivanem Horníkem jsme o ni ještě konkrétně nemluvili. Marila nebyla do korupční aféry zapletena. Jsme chudý klub, který je rád, že má na výplaty. Na to, abychom někomu něco nabídli, nemáme, a není to ani styl naší práce. Ivanovi proto mohu nabídnout jen práci, ale ne dobrý výdělek," řekl Právu Jaroslav Starka s tím, že si je vědom možných negativních reakcí z fotbalových kruhů i možnosti, že Horníkovi hrozí desetiletý zákaz činnosti ve fotbale.

Negativní reakce už se také objevily. "Ve svazových funkcích se určitě neobjeví, to je jisté. Pokud by se ho rozhodl zaměstnat nějaký klub nebo fotbalová společnost, pak bychom ji do toho nemohli mluvit. Ale nepovažoval bych to za šťastné řešení," ocitoval předsedu ČMFS Pavla Mokrého sobotní deník Sport. "Podle disciplinárního řádu to je v pořádku. Morální stránka je věcí těch, kteří ho chtějí zaměstnat. Samozřejmě tu je ještě civilní soud, který se zabývá korupčními případy ve fotbale, " řekl Právu předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Má právo na šanci

"Každý má právo dostat druhou šanci - a nejen ve fotbale," říká ve Sportu ředitel FK Teplice a člen výkonného výboru ČMFS František Hrdlička. Horník je podle fotbalových paragrafů čistý. Vyšší trest, po němž volala podstatná část veřejnosti, před dvěma roky nemohl dostat. Podle tehdy platného disciplinárního řádu byly dva roky maximem. Nový disciplinární řád však hovoří o deseti i více letech a mnohem vyšších pokutách.

Starka morální hledisko vidí následovně: "Žijeme v demokratické společnosti. Potrestaní i za mnohem vážnější případy korupce dostali šanci. Tu má i několikanásobný ,spartakiádní´ vrah, který je na svobodě. Jsou tu mnohem neetičtější záležitosti, s nimiž si společnost neláme hlavu, protože nejsou tak na očích a nemluví se o nich tak často jako o fotbale, který se hodí k zastírání větších problémů. Ivan Horník to bude mít hodně těžké a poprat se s tím vším musí sám. Fotbalu rozumí a jako člověk má také právo na druhou šanci." zdůraznil Starka.

Reklama