Hlavní obsah

Modleme se, aby za rok přišlo globální oteplení o měsíc dřív. Vždyť liga začne už 9. února

Praha

4138 diváků. Z čísla svítícího na světelné tabuli plzeňského stadiónu zamrazilo víc než z ukrutné zimy, která při pondělní ligové dohrávce ve Štruncových sadech panovala. Šest let se nestalo, aby na domácí mistrovský zápas Viktorie přišla tak malá návštěva. Vždyť i permanentkáři, kterých má mistrovský klub přes sedm tisíc, návštěvou utkání pohrdli. A mohl se snad někdo divit, když vládla taková sibérie?!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radim Breite (vlevo) z Liberce a Jiří Kateřiňák z Mladé Boleslavi v chumelenici během únorového zápasu.

Článek

Kdo ví, za rok bude třeba lépe, utěšuje se generalita vládnoucí nejvyšší domácí fotbalové soutěži představou, že globální oteplování zasáhne českou kotlinu o pár týdnů dřív, takže první jarní kolo plánované vzhledem k chystané nadstavbě už na 9. února se bude hrát ve snesitelnějších podmínkách.

Pro hráče i pro diváky.

„V takovém počasí trpí všichni. Fotbalisté, fanoušci rovněž. Sedět v mrazu na plastových sedačkách musí být hrůza," otřásl se pouhou představou slávistický trenér Jindřich Trpišovský. A to si na příznivce červenobílých barev stěžovat nemohl. Do mrazem svíraného Edenu jich přišlo 9648.

Nejvíc se otřásl pokladník

V Plzni se musel otřást hrůzou hlavně pokladník. Po pět sezón neklesla na stadiónu Viktorie průměrná návštěvnost pod deset tisíc diváků. Na duelu s Jihlavou se v ochozech zimou klepalo 4138 fanoušků.

„Copak kluci, ti se zahřejí na hřišti. Největší zima byla mně a samo sebou divákům," připomínal jihlavský kouč Martin Svědík, že víc než aktéři utkání trpěli trenéři na lavičkách a návštěvníci v ochozech.

Do statistik návštěvnosti se mrazivé druhé jarní kolo okamžitě promítlo. Třeba v takové Plzni klesla průměrná návštěvnost po dlouhých šesti letech pod deset tisíc diváků.

Průměrné ligové návštěvy v Plzni
2012/1310 047
2013/1410 089
2014/1510 867
2015/1610 483
2016/1710 040
2017/189 957
Plzeň zatím odehrála v této sezóně doma devět utkání.

A taková pražská Dukla? Na Julisku vážilo v pátečním podvečeru cestu na duel s Jabloncem jen 827 nejstatečnějších. Ale když v mrazivém počasí začalo stávkovat i umělé osvětlení, dobrá polovina z nich si další fotbalové zážitky odpustila a ze stadiónu se vytratila. Ještě že turnikety neregistrovaly, kolik jich předčasně odešlo, protože už tak bídný průměr 2654 diváků na zápas by to srazilo ještě víc.

Doufat, věřit a modlit se

Ligový průměr to pochopitelně poznamenalo. V letošní sezóně zatím činil 5703 diváků na utkání, v mrazivém uplynulém kole však pouze 3173.

„Prostě je to tak nastavené a musíme únor nějak přežít," pokrčil rameny slávistický kouč Trpišovský, protože i jemu bylo jasné, že v případě příznivého počasí by na vršovické derby dorazila do Edenu mnohem vyšší návštěva.

Co jiného ostatně zbývá, než zachovat stoický klid a doufat, že bude zase líp? Za týden, za dva, třeba i za rok, kdy jaro na tuzemských ligových stadiónech odstartuje ještě o dva týdny dříve než letos.

To proto, že nejvyšší domácí fotbalová soutěž už bude muset zvládnout i nadstavbu, od níž se vedení ligy slibuje nejen větší atraktivitu, ale i zvýšení návštěvnosti, a tudíž i větší finanční profit. Vždyť jaké jiné argumenty by měly na sponzory, marketingové partnery a majitele televizních práv zapůsobit při jednání o smlouvách a navýšení jejich finančních plnění či benefitů víc než rostoucí divácký zájem o produkt zvaný fotbal?!

V panující mrazivé realitě proto nezbývá než se modlit, aby za rok přišlo globální oteplení do české kotliny i moravských rovin o měsíc dřív.

Jinak totiž plány, jak ligová nadstavba zvýší zájem fanoušků a pozvedne průměrnou návštěvnost, dostanou vážné trhliny.

Reakce fotbalových příznivců na uplynulé mrazivé kolo tomu nasvědčuje. A že by snad diváky kromě fotbalu zahřály i tepelné zářiče, jako je tomu na tribunách stadiónů v Německu, Nizozemsku a v tuzemsku jedině na Spartě?

O tom si mohou fanoušci nechat jen zdát.

Reklama