Hlavní obsah

ČMFS: Mladí Češi ve středu v Kaplici proti Rakousku

NEJEDNÁ SE O REDAKČNÍ OBSAH

V českém výběru do šestnácti let je i Patrik Svoboda, který už okusil Gambrinus ligu.

Článek

V pořadí deváté utkání čeká v ročníku 2009/10 na reprezentaci Česka do 16 let. V jihočeské Kaplici se nejmladší reprezentační fotbalový výběr země utká se svými vrstevníky z Rakouska. Zápas začíná ve středu 21. dubna v 15,30 h.

Trenér Roman Kučera pozval na soustředění osmnáct hráčů a chce si s Rakušany leccos vyzkoušet. „Nevíme, co můžeme od soupeře očekávat, ale budeme se především snažit o naši hru, konkrétně chceme hrát ofenzivní fotbal. Za těch téměř deset měsíců se kádr vykrystalizoval, chtěli bychom ale ještě odzkoušet další hráče, abychom měli všechny posty pokud možno zdvojené,“ přibližuje záměr, se kterým do zápasu jde Roman Kučera.

V nominaci tak například chybějí Kotnour z Jihlavy a Lüftner z Teplic, kteří nastoupili do všech osmi zápasů, stejně jako Barták a Nerad z Bohemians 1905 i Brych z Plzně, kteří reprezentovali šestkrát. Úplnými nováčky jsou Doubic z Jablonce, Drobílek ze Slavie, Hlavica z Olomouce, Macej z Ostravy a Hradecký z Plzně. „V tomto věku je výkonnost kluků hodně kolísavá a je potřeba mít vyzkoušený širší kádr. Například nás tíží problémy na krajích, zejména pak na postech krajních obránců,“ doplňuje Roman Kučera.

Jeho tým sehrál zatím osm zápasů, začal s výběrem Bavorska výsledky 2:4 a 1:0, v Irsku hrál na podzim 1:2 a 3:3, v lednovém turnaji v Turecku skončil čtvrtý z osmi celků, když ve skupině hrál s Francií 1:3, s Rumunskem 3:1 a s Řeckem 2:0, v boji o třetí místo podlehl Ukrajině 0:2.

Ve výběru na zápas s Rakouskem je i Patrik Svoboda (na snímku), který před týdnem oslavil šestnácté narozeniny. Chodí do deváté třídy základní školy, hraje za SK Kladno, kde obléká dres divizního béčka v soutěži dospělých, ale dvakrát už také nastoupil za áčko v Gambrinus lize! Když debutoval proti Plzni, bylo mu 15 let, 11 měsíců a 7 dní a stal se historicky druhým nejmladším hráčem české nejvyšší soutěže! Je oporou „šestnáctky“, sehrál všech osm utkání a dal tři góly. Stejnou bilanci má i teplický Jan Filip. Co říká trenér Roman Kučera na fakt, že má v kádru i ligového fotbalistu? „Určitě je to pro hráče výhoda, že se už dokáže prosadit v dospělém fotbalu. Získává tím zkušenosti, dá se očekávat, že zaznamená rychlejší vzestup. A pro ostatní vrstevníky z naší reprezentace je to určitě motivace a jakási výzva, aby se pokusili o něco podobného,“ komentoval Svobodovu dosavadní raketovou kariéru trenér.

Na výběr do 16 let čeká ještě silně obsazený turnaj na Ukrajině. V okolí Kyjeva si zahrají o Bannikovovův pohár od 15. do 21. června. Ve skupině se postupně střetne s Polskem, Ruskem a s Tureckem, pak čeká zápas o pořadí podle umístění ve skupině. Po prázdninách následuje přechod do kategorie do 17 let, která už hraje, stejně jako kategorie do 19 let, naostro a čeká ji kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. „Kvalifikační skupina se hraje koncem září na Islandu a kromě domácích tam máme i Arménii a právě Turecko, na které narazíme v Kyjevě… Dva postupují do kvalifikační skupiny Elite,“ nastínil program trenér Roman Kučera.

Tento text nebyl vytvořen redakcí. Jedná se o zprávu ČMFS.

Reklama