Hlavní obsah

Pelta a jeho muži vyzvali Haindlovou k rezignaci, šéfová Odvolací komise však odstoupit nemíní

Praha
Aktualizováno

První muž českého fotbalu Miroslav Pelta nikdy netajil, že předsedkyně Odvolací a revizní komise Markéta Haindlová mu není dvakrát po chuti. V poslední době tuplem ne, neboť se otevřeně postavila za bývalého šéfa fotbalové disciplinárky Jiřího Goldu. Ten nesouhlasil se zásahy strahovské generality do kompetencí fotbalového tribunálu a rozhodl se abdikovat, protože je přesvědčen, že Pelta a jeho muži chtějí korupční kauzu rozpoutanou majitelem Sparty Danielem Křetínským zamést pod koberec. Haindlová se postavila na Goldovu stranu a teď by měla skončit také. Výkonný výbor ji k tomu alespoň vyzval.

Foto: www.unfp.org

Markéta Haindlová a šéf UEFA Michel Platini

Článek

Překročila prý své kompetence. Alespoň Pelta to tvrdí a argumentuje, že předsedkyně Odvolací a revizní komise Markéta Haindlová komunikovala s orgány UEFA a FIFA, aniž by věc konzultovala s výkonným výborem. „Na to mám právo jen já a generální sekretář," ohradil se předseda asociace.

Žádné emoce, ohradila se Haindlová

Evidentně daleko více mu ale vadilo, že se Haindlová před dvěma týdny ohradila proti rozhodnutí výkonného výboru, který rozhodl, že korupci ve fotbale bude šetřit jen policie a disciplinární komise se nebude žádnými kauzami zabývat. V praxi to znamenalo přerušit i šetření v aféře rozpoutané majitelem Sparty Křetínským, který už loni v září nařkl Viktorii Plzeň z uplácení.  Ve stejném duchu se  Haindlová vyjádřila i směrem k FIFA a UEFA.

"Soudím, že jednala pod vlivem emocí. Asi se chtěla zastat svého kamaráda a kolegy. Ale byla to nešťastná a unáhlená reakce," nechal se slyšet Pelta poté, co Haindlovou vyzval k rezignaci na funkci předsedkyně Odvolací a revizní komise.

Neodstoupím, vzkázala Peltovi

Haindlová ale abdikovat nemíní. „Žádný předpis nezakazuje Odvolací a revizní komisi komunikovat s mezinárodními institucemi," vzkázala ze zahraničí Peltovi.

„V rámci kontrolní činnosti se moje komise jednomyslně rozhodla konzultovat postup s UEFA. Naše činnost by jinak byla zbytečná, " dodala v rozhovoru pro Sport.cz a opakovala, že nepřistoupí na Peltův požadavek, aby na funkci předsedkyně komise abdikovala.

„Mandát ke kontrolní činnosti jsem získala od valné hromady a je určen k tomu, abych mj. kontrolovala i výkonný výbor. Je absurdní, abych odpovídala orgánu, který je volen stejným způsobem, jako moje komise."

Pelta má Haindlové za zlé, že zaslala na UEFA text usnesení diametrálně lišící se od toho, který nakonec strahovská generalita schválila. Šéfová odvolací a revizní komise ale nesouhlasí.

„Text, jenž byl poslán na UEFA, je totožný s tím, který schválil výkonný výbor. Obsahoval jen jednu větu navíc pozměněnou výborem během zasedání," tvrdí Haindlová. Redakce Sport.cz má mimochodem text, který poslala na UEFA, k dispozici.

Disciplinárka už loajalitu projevila

Pelta tak dosáhl zatím v kádrových změnách na Strahově  jen dílčího vítězství, neboť se zbavil pouze Goldy. „Já ho k abdikaci nenutil, bylo to jeho rozhodnutí. Jsem demokrat, s Goldou jsme si rozuměli, ale v řešení korupční kauzy jsme se názorově rozešli," odmítá podobný výklad šéf fotbalu.

Namísto abdikujícího Goldy pověřil vedením komise dosavadního místopředsedu Romana Brnčala. Pod jeho vedením projevil fotbalový tribunál patřičnou loajalitu, neboť šetření všech korupčních kauz - tu vyvolanou Spartu nevyjímaje - zastavil a Křetínský tudíž nemusí předkládat žádné důkazy. Brnčal povede komisi minimálně do března, kdy o jejím novém předsedovi rozhodne výkonný výbor.

Navíc podle pondělního usnesení  se disciplinární komise začne případnými korupčními kauzami v budoucnu zabývat až tehdy, když vznese policie obvinění. Na přímý dotaz Sport. cz, zda to platí i pro případy zcela evidentní a prokázané, kdy bude zbytečné čekat na policejní obvinění, reagoval Pelta váhavě.

„Na to neumím odpovědět," netušil, jak by se mělo reagovat.

Dosáhne Pelta svého a prosadí, aby Haindlová odstoupila?
Ano
20,5 %
Ne
79,5 %
Celkem hlasovalo 16513 čtenářů.

Reklama