Hlavní obsah

Baroš se Štajnerem si vzali na mušku sudí. Disciplinárka bude výroky útočníků řešit

Praha

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s Milanem Barošem z Baníku Ostrava, Ondřejem Kušnírem z Liberce a jeho spoluhráčem Jiřím Štajnerem kvůli jejich výrokům na adresu rozhodčích. Všichni tři ve svých prohlášeních do médií naznačili, že řízení sudích bylo ovlivněno. Podnět disciplinárce dala komise rozhodčích.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký útočník Jiří Štajner kritizoval sudí a hrozí mu pokuta.

Článek

Barošovi se v posledním ligovém utkání s Příbramí nelíbilo, že údajně bezdůvodně dostal čtvrtou žlutou kartu, kvůli níž přijde o důležitý souboj s Teplicemi. "Přijde mi, že to bylo na objednávku. Tohle českému fotbalu obrovsky škodí," citoval Baroše deník Sport.

Kušnír se Štajnerem zase kritizovali výkon rozhodčího Michala Patáka ve středeční odvetě Poháru České pošty s Jabloncem, z něhož Liberec po prohře 0:2 vypadl. "Od první minuty bylo vidět, kam to rozhodčí směřuje. (Jablonečtí) měli na hřišti dvanáct hráčů," zlobil se Kušnír. Později na Twitteru uvedl: "Počet hráčů na hřišti 14:11."

Štajner: Byla to prasárna

Na Twitteru nešetřil kritikou ani Štajner. "Dnešní zápas v Jablonci byla velká prasárna," napsal.

"My jako komise jsme zaujali stanovisko k výrokům a žádáme o vysvětlení," řekla ČTK předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. "Nicméně především u výroku Milana Baroše mě zaráží, že na to nereaguje místopředseda za ligu pan Svoboda, neboť padlo obvinění, že karta byla na objednávku. A tady zřejmě jde o klubové záležitosti," dodala Damková po čtvrtečním zasedání komise rozhodčích.

Barošovi podle komise udělil sudí Petr Ardeleánu kartu správně. "Již během utkání měl Milan Baroš několik gestikulací směrem k rozhodčímu, až nakonec po odpískání faulu mu zatleskal. Je to vidět na videu," uvedla Damková. Pohárový zápas v Jablonci bude komise rozebírat na příštím zasedání, ve čtvrtek ještě neměla k dispozici zprávu delegáta a videozáznam.

Všem třem hráčům hrozí finanční pokuta. Na jaře bylo za podobný prohřešek zahájeno řízení s mladoboleslavským Davidem Jarolímem, jenž nakonec potrestán nebyl.

Disciplinární komise rovněž udělila nejvyšší trest za faul ve své historii, když sparťanskému útočníkovi Léonardu Kweukemu zastavila činnost na dvanáct zápasů za to, že faulem zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi ve středeční odvetě pohárového semifinále.

Za vyloučení mají trest na jedno utkání Petr Johana z Mladé Boleslavi, Haris Harba z Hradce Králové a Karol Karlík z Jihlavy. Ten navíc přijde o další dva zápasy po nasbírání osmi žlutých karet podobně jako Michal Vepřek z Olomouce a liberecký Kušnír. Stop na jedno utkání za čtyři žluté karty mají Milan Kerbr (Slovácko), Pavel Dreksa (Olomouc), Baroš (Ostrava) a Petr Švancara (Brno).

Ve druhé lize jedno utkání vynechají Hynek Prokeš (Opava), Adnan Džafič (Táborsko), Jaroslav Rudolf (Bohemians Praha), Pavel Besta (Žižkov) a Ondřej Murin (HFK Olomouc). Osm žlutých karet na dvě utkání vyřadí ze hry Václava Kalinu (Bohemians 1905), Kevina-Piere Lafrance (Most) a Libora Žondru (HFK Olomouc).

Komise se zabývala rovněž podnětem člena výkonného výboru znojemského okresního svazu Zdeňka Kolesy na zahájení disciplinárního řízení s předsedou FAČR Miroslavem Peltou a majitelem Sparty Danielem Křetínským za údajné poškození dobrého jména fotbalu v souvislosti s kauzou, ve které oba do médií mluvili o nekalostech v řízení profesionálního fotbalu, ale důkazy nepředložili.

"Vzhledem k tomu, že pan Kolesa komisi nepředložil žádné nové skutečnosti a s odkazem na to, že tato kauza je zahrnuta v případu, který momentálně šetří Policie ČR, disciplinární komise se rozhodla disciplinární řízení nezahajovat," stojí v prohlášení komise.

Reklama