Hlavní obsah

Poslední vypadl z nominace dvacítky na MS Trončinský

PRAHA

Kladenský obránce Marek Trončinský vypadl jako poslední z širšího kádru české hokejové dvacítky pro mistrovství světa ve Švédsku. Následoval tak dvojici útočníků Marka Laše z Plzně, Jana Kloze z Ústí nad Labem a zadáka Václava Lesáka z Pardubic, kteří se dozvěděli nepříjemnou zprávu od trenéra Vladimíra Bednáře už po páteční generálce ve Stockholmu proti kombinovanému týmu Haninge a juniorů Djurgaardenu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let

Článek

"Bylo to těžké dilema, ale rozhodli jsme se pro variantu se sedmi obránci a třinácti útočníky," řekl ČTK generální manažer české dvacítky Petr Komers. Mužstvo se v sobotu ráno přesouvá ze švédské metropole do Mory, kde v úterý vstoupí do šampionátu proti Rusku. "Cestou teď vysadíme vyřazenou čtveřici hráčů na letišti a pokračujeme do Mory," dodal Komers.

Z původní nominace vypadli ještě před začátkem soustředění předpokládané opory Jiří Tlustý z celku juniorské OHL Sault Ste. Marie, jehož vyřadilo zranění kotníku, a další útočník Petr Kalus z farmy Bostonu v Providence z nižší soutěže AHL. Vedení národního týmu se nevzdalo možnosti ještě oba povolat dodatečně i v průběhu turnaje, ale v současné době už vypadá jejich účast nereálně.

"Mají zdravotní potíže a ta šance je minimální, i když se jí ještě úplně nevzdáváme," dodal Komers. Později vyřadilo zranění ještě Martina Bartoše z týmu Acadie-Bathurst z QMJHL. Do konečného výběru nakonec pronikl útočník Lukáš Vantuch z Lethbridge Hurricanes z WHL, jenž byl do výběru zařazen až dodatečně.

Jedničkou v brance bude Pavelec

V třiadvacetičlenném výběru je patnáct hráčů z kanadských juniorských soutěží. Mezi nimi je i útočník Michael Frolík z Rimouski, který bude startovat na šampionátu dvacítek již potřetí a má šanci hrát i za rok na domácím šampionátu v Pardubicích a Liberci.

Na loňském mistrovství světa v Kanadě se představila ještě další pětice - obránci Jakub Kindl, Tomáš Kudělka a forvardi Vladimír Sobotka, Martin Hanzal a Tomáš Káňa. Jako třetí brankář, který ale nebyl zapsán na soupisce, byl tehdy s týmem také Ondřej Pavelec. Tentokrát tato role připadne buď libereckému Michalu Nedvídkovi, nebo českobudějovickému Jakubovi Kovářovi.

Po úvodním utkání proti Rusku čeká Bednářův výběr v základní skupině B ještě Finsko, Bělorusko a Švýcarsko.

Konečná nominace:
Brankáři: Ondřej Pavelec (Cape Breton/QMJHL), Michal Nedvídek (Liberec), Jakub Kovář (České Budějovice).
Obránci: Ondřej Poživil, Jaroslav Bartoň (oba Prostějov), Jakub Kindl (Kitchener/OHL), Tomáš Kudělka (Lethbridge/WHL), Jakub Vojta (Ottawa/OHL), Michael Kolarz (Kingston/OHL), Jiří Suchý (Halifax/QMJHL).
Útočníci: David Kuchejda (Sault Ste. Marie/OHL), Michael Frolík (Rimouski/QMJHL), Martin Hanzal (Red Deer/WHL), Vladimír Sobotka (Slavia Praha), Tomáš Káňa (Vítkovice), Michal Řepík (Vancouver/WHL), Daniel Rákos (Swift Current/WHL), Tomáš Svoboda (Drummondville/QMJHL), Tomáš Pospíšil (Sarnia/OHL), David Květoň (Vsetín), Jakub Černý (Litvínov), Jakub Voráček (Halifax/QMJHL), Lukáš Vantuch (Lethbridge/WHL).

Reklama

  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko