Hlavní obsah

Šmehlík a Eliáš ukážou Stanleyův pohár Moravě

PRAHA

Už pátý rok po sobě se objeví během léta v České republice Stanleyův pohár, letos si ho budou na Moravě užívat dva hokejisté z vítězného celku New Jersey. V pátek se s ním potěší v Ostravě Richard Šmehlík a na víkend patří trofej Patriku Eliášovi, který ji ukáže ve Znojmě a Třebíči.

Foto: ČTK/AP

Patrik Eliáš přiveze společně s Richardem Šmehlíkem Stanley Cup na Moravu.

Článek

Každý z členů vítězného mužstva má právo mít pohár několik hodin u sebe a bývalý vítkovický obránce Šmehlík přiletí domů speciálně kvůli oslavám, aby se hned po nich vracel do Buffala, kde nechává manželku s dětmi.

Stanley cup, který tradičně doprovází dva zámořští strážci v bílých rukavicích, k nám dorazí v pátek kolem 16.10 h na mošnovské letiště z Košic, kde ho jako první Slovák historie dnes ukazuje Jiří Bicek, jehož tchánem je dvojnásobný mistr světa v barvách Československa Vincent Lukáč.

Nejdříve na radnici

Dvaatřicetiletý Šmehlík sice nikdy netajil, že zůstane za oceánem i po skončení kariéry, přičemž tento okamžik se možná blíží, ovšem nechce promarnit šanci ukázat Stanleyův pohár ve městě, kde vyrostl.

Jeho cesta s trofejí povede nejprve na radnici, od 19 hodin má být hokejový klenot veřejně k vidění v Shopping Parku v Ostravě-Zábřehu, kde proběhne i dvouhodinová autogramiáda obránce a připravena je i velkoplošná projekce finálové série New Jersey-Anaheim. V případě příznivého počasí je v plánu slavnostní průjezd vyhlášeným centrem zábavy na ulici Stodolní a tam se v jednom z klubů uskuteční i party pro zvané.

V sobotu se trofej vážící 16 kilogramů a měřící necelý metr přemístí z Ostravy do Znojma za Eliášem a letět má vrtulníkem. Fanoušci na tamním extraligovém zimním stadiónu pak od 15 hodin dostanou možnost vidět trofej pro vítěze NHL na vlastní oči.

Show ve Znojmě Eliáš uspořádá dokonce o den dříve, než pohár přiveze domů do Třebíče, kde už ho ale ukázal před třemi lety. "Moje hráčská práva pro extraligu vlastní Znojmo a mohl bych snad za ně hrát pokud bude za rok v NHL stávka, takže sobotní oslava je takovou předehrou," vysvětlil útočník, kterého čeká rovněž autogramiáda, zatímco na ledě nastoupí od 18 h domácí hokejisté proti Třebíči a velkolepou oslavu ukončí ohňostroj.

Ve hře je i prezident

V rodném městě čeká Eliáše v neděli v 9.30 h přijetí starostou, od 10 hodin je plánována akce na třebíčském náměstí, při níž si přijdou na své lovci autogramů. Po poledni možná dostanou šanci místní hokejoví žáčci sáhnout si na ceněnou trofej a před odletem Stanley cupu do Ruska za útočníkem Brylinem by se Eliáš rád vyfotografoval společně s prezidentem Václavem Klausem.

"Zatím je po propuštění pana prezidenta z nemocnice všechno teprve ve stadiu jednání. Věřím ale, že se záměr Patrikovi podaří," uvedl pro ČTK manažer Martin Stloukal. Setkání s hlavou státu by se mohlo odehrát v Lánech, kde Klaus až do konce týdne tráví rekonvalescenční pobyt.

Přes přísné střežení nejslavnější hokejová trofej při bujarých oslavách pravidelně utrpí nějaké šrámy. Z Ameriky letos zatím žádná poničení hlášena nejsou. Jenom nedávno, když měl zrovna svůj program připraven Gionta, volal mu spoluhráč Nieuwendyk, že se pohár ztratil. Ale byl to jen žert, Stanley cup se může v klidu vydat na evropskou pouť.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko