Hlavní obsah

Lemieux obuje brusle i v příští sezóně

PRAHA/PITTSBURGH

Fanoušci pittsburghských Tučňáků si mohou v klidu oddechnout. Hokejová modla města oceli, kapitán a majitel klubu Mario Lemieux, totiž dnes oznámil, že hodlá pokračovat v kariéře i v příští sezóně NHL.

Článek

"Hodně jsem na sobě v poslední době pracoval a cítím se skvěle. Nemohu se dočkat návratu na led," oznámil podle očekávání novinářům v pittsburghské Mellon Aréně bezmála osmatřicetiletý hokejový veterán.

"Do klubu se vrátilo několik známých tváří, do sestavy přibylo i několik nováčků. Doufám, že příští rok přinese hodně vzrušení," poznamenal Lemieux, jehož prohlášení přinesly oficiální stránky klubu.

Pro žijící legendu bude příští sezóna v pořadí již šestnáctou. Během dlouhé kariéry odehrál v dresu Tučňáků 879 utkání, v nichž nasbíral 1692 kanadských bodů (682 branek + 1010 asistencí). Dvakrát dovedl klub k zisku Stanleyova poháru.

Šestkrát také získal Art Rossovu trofej pro vítěze kanadského bodování základní části NHL a dvakrát pozvedl nad hlavu i Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče.

O pokračování rozhodovala rodina i zdraví

"Jsem odpočatý, dobil jsem baterie a cítím se skvěle," ujišťoval Lemiuex své příznivce už na začátku týdne. Přesto si ale nechával vrátka na led otevřená a s konečným rozhodnutím nijak nespěchal.

Nejistotu do Pittsburghu přinesl kapitán Lemieux po posledním utkání Tučňáků, kteří se neprobojovali do play-off, v Mellon Aréně. Tehdy prohlásil, že rozhodnutí, zda pokračovat v kariéře či nikoliv, závisí především na jeho rodině, ve hře byl ale i zdravotní stav.

Přípravu začal před šesti týdny

Jednomu z nejlepších hokejistů všech dob se totiž ani letos nevyhnuly potíže se zády, kvůli kterým vynechal poměrně dost zápasů. A možná jej připravily i o zisk sedmé trofeje Arta Rosse pro vítěze kanadského bodování. Lemieux se hned na začátku ligy usadil na čele bodování, vinou herní pauzy se ale postupně propadl. V konečném součtu skončil osmý (28 branek + 63 asistencí v 67 zápasech).

S přípravou na další sezónu ale začal už před šesti týdny, na led by chtěl naskočit až koncem srpna. Do té doby bude pracovat na zvyšování kondice. "Ta je už teď slušná," tvrdí přítel Jay Caufield, který se s ním připravoval před třemi lety, když se Lemieux rozhodl vrátit na led. "Je v kondici a připravený hrát," soudí bývalý bek Pittsburghu.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko