Hlavní obsah

Čech vyhlíží hokejovou sezonu: Snad bude kalendář přívětivý a budu chytat více

Třinec

Slávu si vydobyl ve fotbalové brance, v níž Petr Čech slavil triumf v Lize mistrů i Evropské lize s Chelsea. Čtyřikrát vyhrál anglickou Premier League a vytvořil v ní rekord v počtu vychytaných čistých kont. Po konci kariéry se 38letý Čech vrátil do branky hokejové, ve které jako kluk začínal. S anglickým Guildfordem Phoenix znovu slavil, když vyhrál druhou anglickou divizi.

Foto: Sport.cz

Petr Čech v akci jako brankář hokejistů Guildfordu.

Článek

A protože je nyní hokejovým gólmanem s chutí se zapojil do charitativního projektu Saves Help, v němž brankáři za své zásahy posílají na transparentní účet desetikorunu. Čech přispěl pěti tisíci korunami. „Jako kluk jsem chtěl stát v hokejové brance, proto jsem měl k hokeji vždycky blízko. V posledních letech kariéry jsem hokejové prvky přidával i do fotbalového tréninku, abych si přípravu oživil. Nebylo proto asi tak velkým překvapením, že jsem se po konci kariéry k hokeji vrátil," říká Čech, jehož dětským vzorem byl legendární Dominik Hašek.

I proto nyní nosí na dresu číslo 39. „Chytal za Pardubice, nároďák. Všechno svým osobitým stylem pochytal. I kvůli němu jsem chtěl hrát hokej. Na své masce mám Haškovu podobiznu jako připomínku, jak u mě láska k hokeji vznikla. I když jsem pak hrál fotbal, stále jsem ho sledoval," připomíná devítinásobný nejlepší fotbalista České republiky.

Hokej by drahý, proto šel Čech na fotbal

Fotbal dostal před hokejem přednost z prozaických důvodů. „Hokej byl finančně hodně náročný, tam se to zlomilo ve prospěch fotbalu. Táta mě odvedl na fotbal a oprostil se od toho, aby musel kupovat hokejovou výstroj, čímž by zatížil domácí rozpočet. K fotbalu stačily kopačky," vzpomíná s úsměvem plzeňský rodák.

Foto: Sport.cz

Petr Čech v hokejové brance Guildfordu.

Hokej ale rekordman v počtu reprezentačních startů z hlavy nedostal. „Oba sporty jsem měl rád stejně. Ale fotbal už měl přednost. Stejně jsem ale jak v Plzni, tak později v Blšanech chodil alespoň hrát hokejbal. Hokej se mnou zůstal a v posledních letech fotbalové jsem ho zapojil i do přípravy," říká Čech.

Loni výjimečný fotbalový gólman ukončil kariéru a vrátil se do Chelsea, kde se stal sportovním ředitelem klubu. A ve volném čase se věnuje hokeji. Chytá ve čtvrté anglické lize. „Díky koronaviru skončila sezona ve chvíli, kdy jsme vyhráli dlouhodobou část. Pohár ale máme, protože v Anglii se dává samostatně pohár za dlouhodobou část a samostatně za play off. O to jsme přišli, což nás mrzelo, protože ten tým vypadal dobře a věřil jsem, že bychom to mohli vyhrát a jít o ligu výše. Možná postoupíme i tak, ale zatím není jisté, jak to vlastně bude," vykládá Čech, jenž odchytal šest soutěžních utkání s úspěšností zákroků 93 procent.

Foto: Sport.cz

Petr Čech se při svém debutu v hokejové brance Guildfordu zaskvěl při nájezdech.

„Chtěl bych v příští sezoně odchytat více zápasů, ale jasná priorita pro mě práce pro Chelsea. Uvidím, snad ke mně bude kalendář zápasů přívětivý," přeje si gólman, jenž díky své popularitě přivábil k hokeji spoustu fanoušků.

Čech v Anglii k hokeji přitáhl pozornost

„Probíralo se to ve všech světových mediích, lidé z okolí najednou zjistili, že i tady se hraje hokej. I několik spolupracovníků s Chelsea se přišlo podívat, protože je zajímalo, co to vlastně dělám," usmívá se Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na své letní fotbalové škole pravidelně vítal Petr Čech téměř stovku dětí.

Přestup do hokejová branky byl signálem pro reprezentačního gólmana Šimona Hrubce, aby do Anglie zatelefonoval a nováčka v hokejové brance zlákal k projektu Saves Help, který pomáhá lidem v nouzi. „Dlouho jsem se nerozmýšlel. Líbí se mi, jak Saves Help funguje. Všichni členové mohou navrhovat, kam vybrané peníze půjdou a konkrétně mířit pomoc. Skvěle to funguje a jsem rád, že toho mohu být členem," říká Čech.

Hokejoví brankáři mezi sebou letos vybrali 397 066 korun. Čtyřem dětem z Třinecka rozdělili na léčbu od 30 do 45 tisíci korunami. Další peníze ještě v tomto roce rozdělí.

Reklama