Hlavní obsah

Gretzky bude výkonný ředitel Kanady na SP

PRAHA

Legendární hokejista Wayne Gretzky povede kanadskou reprezentaci na Světovém poháru v příštím roce jako výkonný ředitel. Stejnou funkci zastával Gretzky u týmu i během loňské olympiády v Salt Lake City, kde Kanada po dlouhých 50 letech získala zlato. Jeho další působení u olympijského týmu v Turíně 2006 ale ještě není jisté.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky

Článek

Šéf kanadského hokejového svazu Bob Nicholson se už nechal slyšet, že by legendu zámořského hokeje u národního týmu rád viděl i za tři roky v Turíně. "Když se podíváte na Světový pohár, je jen jedna osoba, kterou bych chtěl jako lídra našeho týmu. Nikoho v Kanadě asi nepřekvapí, že je jím Wayne Gretzky," uvedl Nicholson na tiskové konferenci.

I Gretzky by si údajně rád zopakoval příjemnou zkušenost ze Salt Lake City. Tvrdí to alespoň jeho přítel Mike Barnett, generální manažer klubu Phoenix Coyotes, kde se Gretzky angažuje. "Zažil jsem tu atmosféru osobně a vím, jak opojné to je," nechal se slyšet Barnett. Gretzky měl v Salt Lake City na starosti celou reprezentaci, včetně výběru koučů. "Nikdy takovou nabídku neodmítl. Myslím, že by to pro něj bylo těžké," dodal Barnett.

Světový pohár, dvoutýdenní soutěž pořádaná NHL, se uskuteční od 30. srpna do 14. září a mezi osmičkou účastníků je také Česká republika. Všechna mužstva by měla zahájit přípravu o deset dnů dříve a před startem turnaje odehrát dva exhibiční zápasy. Světový pohár budou v zámoří hostit Montreal, Toronto a St. Paul v Minnesotě.

Reklama

Související témata: