Hlavní obsah

Lidé se na Žofíně rozloučí s Ivanem Hlinkou

PRAHA

Úterní tryzny v paláci Žofín na pražském Slovanském ostrově a středečního pohřbu fenomenálního hokejisty a trenéra české reprezentace Ivana Hlinky v Litvínově se kromě spoluhráčů a fanoušků chce zúčastnit řada politiků včetně premiéra Stanislava Grosse. Komplikuje jim to však úterní zasedání Sněmovny a středeční jednání vlády.

Článek

Tryzna za Ivana Hlinku, který minulé pondělí tragicky zahynul při havárii v Karlových Varech, začíná dnes tři hodiny po poledni, tedy v době, kdy by se mělo začít ve Sněmovně jednat o vyslovení důvěry vládě.

"Nemohu přece žádat o důvěru, a přitom tam nebýt," uvedl premiér s tím, že by přesto chtěl Hlinkovi vzdát poslední hold ještě dnes, bude-li to alespoň trochu možné. "Osobně si kolem toho nepřeji žádnou okázalost, takže bych tam mohl, jestli mi to program Sněmovny dovolí, zajít později s normálními lidmi," dodal Gross. Podle svých slov ale připouští i tu možnost, že ze Sněmovny nebude moci odejít.

Pak podle něj přichází v úvahu středa a tryzna v Litvínově. Gross uvedl, že kdyby hlasování o důvěře vládě proběhlo již v úterý a ve středu by se konala běžná schůze kabinetu, viděl by svou návštěvu Litvínova jako pravděpodobnější, než kdyby se ve středu stále jednalo ve Sněmovně o důvěře kabinetu.

Za těchto okolností by byl Grossův výjezd do Litvínova podle jeho slov téměř nemožný. "Pak bych v tichosti zašel na jeho hrob někdy později," uzavřel premiér.

Klaus s otazníkem

Otazníky visí zatím nad účastí prezidenta Václava Klause na pietních aktech. "Pan prezident se úterní piety nemůže zúčastnit kvůli pracovnímu zaneprázdnění. Je toho moc, ten program nelze natáhnout na víc než čtyřiadvacet hodin," řekl včera Právu prezidentův mluvčí Petr Hájek. Zda se prezidentovi podaří vyšetřit chvíli v průběhu středy, ale nedokázal odhadnout.

Přestože je na středu plánováno ještě zasedání vlády, účast na pohřbu Právu potvrdila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková (ČSSD).

"Samozřejmě přijdu. Ivan Hlinka byl osobnost, které si vážil celý sportovní svět. Myslím, že právem, protože to, co dokázal, bylo výjimečné," sdělila včera Právu Buzková.

Přijdou všichni spoluhráči

Dnešního rozloučení s Ivanem Hlinkou se zúčastní na Žofíně samozřejmě kompletní česká hokejová generalita.

"Pořád se s tou hroznou věcí nemůžu smířit. Je to pro mě stále nepochopitelné, jenže změnit to už nemůžu," řekl Právu bývalý předseda Českého svazu ledního hokeje a Hlinkův kouč v reprezentačním mužstvu Karel Gut, který v národním týmu vedl Hlinku při triumfech na světových šampionátech v letech 1976 a 1977.

"V roce 1997 jsem Ivanovi nabídl vedení reprezentace a byla to určitě šťastná volba, která vedla až k nezapomenutelnému triumfu na olympiádě v Naganu. I poté, co skončil jako trenér Sláva Lener, mě okamžitě jako kandidát na uvolněný post napadl Ivan," dodal expředseda svazu, který se s Hlinkou naposledy viděl na vyhlášení ankety Zlatá hokejka v Karlových Varech.

Na smuteční ceremonii přijde rovněž celá řada bývalých spoluhráčů proslulého útočníka a trenéra. "Od Ivanovy smrti uplynula jen krátká doba. Bude potřeba mnohem více času, než se s tím člověk smíří. Všichni, co s Ivanem hráli, na Žofíně budou," řekl Vladimír Martinec, jenž se stejně jako Hlinka pyšní třemi tituly mistra světa.

Květiny může položit každý

Pohřeb na litvínovském hřbitově začne ve středu v pravé poledne. "Na začátku obřadu se s Ivanem rozloučí rodina, nejbližší přátelé a lidé z vlády," upřesnil Martin Láter.

Všichni ostatní budou moci položit květinu k rakvi muže, který českou hokejovou reprezentaci přivedl k olympijskému zlatu, až později.

Smuteční řeč nad Hlinkovou rakví pronese jeden z jeho hereckých přátel Josef Vinklář. Přestože veřejnost bude smět na začátku pietního aktu jen na hřbitov, uslyší každé jeho slovo. Podle Látera se připravuje ozvučení, které poslední rozloučení přenese i mimo obřadní síň. "Až rodina obřadní síň opustí, pak bude místnost otevřená pro ostatní. Bude průchozí, aby se s Ivanem mohl rozloučit každý, kdo přijde,"doplnil Láter.

Ke hřbitovu, který je v městské části Lom, bude hokejové fanoušky, známé i další smuteční hosty vozit speciální autobusová linka, vypravená z Litvínova.

Svíčky na stadiónu

Zarmoucení fanoušci zatím nosí květiny a zapálené svíčky na pietní místo na zimním stadióně. Zde je také umístěna kniha, do které každý příchozí může napsat svou vzpomínku či názor na velkého sportovce.

Hlinkovi nejbližší přátelé si charismatického kouče připomínají také v jeho oblíbené litvínovské hospůdce U Zvonku, kde už za jeho života visel dres, hokejka a pohlednice z Nagana, podepsaná držiteli olympijského zlata.

Město bylo na svého rodáka vždycky patřičně hrdé. Hlinka dostal titul čestného občana, a uvažovalo se dokonce o tom, že areál zimního stadiónu ponese jeho jméno. Za života to však významná osobnost hokejové historie odmítala, a tak se radní k nápadu vrátí ve čtvrtek, den po Hlinkově pohřbu. Na pojmenování stadiónu se chtějí dohodnout i se zastupiteli.

Airbagy nelze vypnout

"Airbag řidiče nelze u žádného z námi nabízených modelů vypnout. Zapíná se vždy, když dojde k nárazu. Je proto velmi důležité, aby byli řidič i spolujezdec během jízdy připoutáni. Jako mimořádnou výbavu nabízíme vypínatelný airbag u spolujezdce, a to kvůli možnosti umístit na přední sedadlo dětskou sedačku," řekl včera Právu mluvčí Škody Auto Evžen Krauskopf.

Podle něho tedy není pravda, že se u vozů Škoda Superb airbagy zapínají jen tehdy, je-li současně řidič připoután bezpečnostními pásy. Z toho vyplývá, že dosavadní úvahy o tom, zda Hlinka v okamžiku havárie byl připoutaný, nebo ne, jsou spíše v rovině spekulací. Jasno přinesou až výsledky pitvy, které se očekávají v nejbližší době. Také policejní šetření nehody se podle podle informací Práva blíží k závěru.

Reklama

Související témata:
  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko