Hlavní obsah

Kanada chystá Rusku odplatu a chce zlato

GRAND FORKS

Jako bitvu titánů či přímý souboj mezi hvězdami budoucnosti Alexanderem Ovečkinem a Sidney Crosbym označují zámořská média finále mistrovství světa hokejistů do dvaceti let. V americkém Grand Forks se v noci z úterý na středu proti sobě postaví Kanada a Rusko a zápas slibuje velkou podívanou. Kanada ještě na turnaji nepoznala hořkost porážky, Rusové zase v semifinále rozdrtili domácí tým.

Článek

Přece jen větší odhodlání vyhrát ale asi mají Kanaďané. Vždyť za posledních sedm let jsou už popáté ve finále, z toho letos počtvrté v řadě, ale zlata se zatím nedočkali. Titul Kanada získala naposledy v roce 1997 ve Švýcarsku. Loni v Helsinkách byla k vítězství velmi blízko, když nad celkem USA vedla po dvou třetinách 3:1, ale Američané dokázali ještě v posledních dvaceti minutách zápas otočit.

Kdo vyhraje finále MS juniorů?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Ze současného týmu Kanady pamatuje loňský výpadek hned jedenáct hráčů, ktří nehodlají stejnou chybu dopustit znovu. "Poučili jsme se, že nemůžeme vypustit ze zápasu ani minutu," vzpomíná na minulý rok Sidney Crosby. "Nyní jsme šťastní, že máme druhou šanci šampionát vyhrát. Uděláme pro to všechno," dodala mladá hvězdička přirovnávaná k legendárnímu Waynu Gretzkému.

Ovečkina mají zastavit "ocelová ramena"

Teprve sedmnáctiletý Crosby je asi nejzářivějším diamantem mezi dvacítkou nejtalentovanějších borců současného týmu kolébky hokeje. Kanada dala dohromady jeden z nejlepších výběrů za poslední roky, na šampionátu ještě neprohrála jediný zápas a má impozantní skóre 35:6.

Vedle Crosbyho jsou největšími hvězdami Kanady Patrice Bergeron, Ryan Getzlaf nebo obránce Dion Phaneuf. Urostlý rodák z Edmontonu má být tím hlavním mužem, který zastaví ofenzivní ruskou mašinu Alexandera Ovečkina. Podle kanadských komentátorů bude požitkem sledovat souboje šikovného Ovečkina s "ocelovými rameny" Phaneufa.

CROSBY vs. OVEČKIN
HráčVěkVýškaVáhaMužstvoDraft NHLMSJ 2005
Sidney Crosby17180 cm83 kgRimouski (QMJHL)nedraftován5/8 (6+2)
Alexander Ovečkin19188 cm91 kgDynamo Moskva2004 - 1.5/11 (7+4)

Kanaďané rozhodně mají Rusku co oplácet. Od roku 1999 se oba týmy utkaly ve finále MS juniorů třikrát a pokaždé vyhráli Rusové. Dvakrát se Kanada musela sklonit dokonce před svými vlastními fanoušky, naposledy předloni v Halifaxu.

Jenže Rusové také nepřivezli do Spojených států žádné nazdárky. Na turnaji prohráli jen s domácím týmem, které v odvetě v semifinále přejeli 7:2. Lídry týmu jsou dva nejvýše postavení hokejisté posledního draftu do NHL - útočníci Ovečkin a Jevgenij Malkin. Prvně jmenovaný vede s 11 body produktivitu šampionátu, Malkin má o bod méně.

Oba přitom hrají v jiném útoku, čímž se síla ruské ofenzívy ještě zvyšuje. Největší síla Rusů je ale při přesilovkách, na turnaji už při početní výhodě vstřelili deset branek. Klíčovým faktorem také bude forma obou brankářů.

Rozhodnou také brankáři

Ruský gólman Anton Chudobin v přípravě před mistrovstvím světa vychytal Rusku dvě vítězství nad výběrem quebecké juniorské ligy, když každý ze dvou zápasů dospěl k nájezdům, ve kterých Chudobin ani jednou neinkasoval.  "Byl neuvěřitelný, hlavně jeho zásluhou Rusové tyhle zápasy vyhráli," sklonil mu poklonu Crosby, jenž kvůli zranění sledoval listopadová utkání jen z tribuny.

Naproti tomu není úplně jasné, co čekat od Jeffa Glasse v kanadské brance. Za celý šampionát sice inkasoval jen šestkrát, což je ale připisováno spíše precizní obraně Kanaďanů. "Kanada má dobré útočníky a skvělou obranu. O jejich brankáři toho nikdo moc neví, ale naši útočníci ho pořádně prověří," slibuje Ovečkin.

Kanaďané s podporou fanoušků

Glass ale zůstává v klidu. "Nehodlám na Ovečkinova slova reagovat. Je to bezesporu skvělý hokejista a jednička draftu, ale měl by si všímat hlavně sám sebe," odpověděl brankář Kootenay Ice z WHL. Ten bude se svými spoluhráči spoléhat na podporu publika. Domácí Američané totiž ve finále nehrají a do 11tisícové Ralph Engelstad Areny se chystají stovky Kanaďanů.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko