Hlavní obsah

Hokejisté USA mají v nominaci na ZOH devět obhájců stříbra

ST. PAUL (USA)

Devět obhájců stříbrných medailí z minulých olympijských her se dostalo do nominace hokejistů Spojených států amerických na únorový turnaj v Turíně. Na čtvrtou olympiádu se chystají útočník Keith Tkachuk z St. Louis i obránce Detroitu Chris Chelios, jemuž bude v době turnaje už 44 let. Američané slavnostně ohlásili nominaci v St. Paulu před pondělním utkáním NHL mezi Minnesotou a Dallasem.

Článek

"Cítíme, že jsme dali dohromady velice solidní tým, který má šanci bojovat o zlato," řekl generální manažer americké reprezentace Don Waddell. "Výběr byl hodně náročný, což je dobrá zpráva pro americký hokej. Znamená to, že vyrůstají stále noví talentovaní hráči," dodal.

Stříbrnou medaili ze Salt Lake City mají Chelios, další beci Aaron Miller z Los Angeles, Brian Rafalski z New Jersey, Tkachuk i jeho spoluhráč z St. Louis Doug Weight, duo z Dallasu Bill Guerin, Mike Modano, Chris Drury z Buffala a Brian Rolston z Minnesoty.

Jediným triumfem této generace hráčů, vítězstvím ve Světovém poháru v roce 1996, se mohou pochlubit Chelios, Weight, Guerin, Tkachuk, Modano, Rolston a také beci Derian Hatcher z Philadelphie a Mathieu Schneider z Detroitu.

Leetch se do kádru nevešel

Do kádru se nedostal další pamětník těchto úspěchů bek Brian Leetch z Bostonu. Sedmatřicetiletý trojnásobný účastník olympiády vynechal část sezóny kvůli zranění kolena a do výběru se nedostal. "Hodnotili jsme hráče celý rok a tito si to zasloužili. Neznamená to, že by Brian byl špatný hráč, ale ti nominovaní hráli lépe," řekl Waddell. Chybějí například také útočníci John LeClair z Pittsburghu a Jeremy Roenick z Los Angeles.

Kouč Peter Laviolette vsadil v útoku na vycházející hvězdy, jako jsou Brian Gionta z New Jersey a Erik Cole z Caroliny. Oba se prosazují v NHL a navíc pod Laviolettem hráli na letošním mistrovství světa ve Vídni. Tam se představili například i beci Jordan Leopold z Calgary, John-Michael Liles z Colorada či brankář Rick DiPietro z New Yorku Islanders, který je ve 24 letech nejmladším hráčem týmu.

Naopak Chelios dál láme veteránské rekordy. Už na minulé olympiádě se stal nejstarším medailistou hokejového turnaje, tehdy mu bylo 40 let a 30 dnů. Navíc dokázal získat ocenění pro nejlepšího obránce a dostat se i do All Star týmu. Nyní překoná rekord Švýcara Bibiho Torrianiho, jehož první a poslední start na olympiádě dělilo dvacet let (1928 - 1948 ve Sv. Mořici). Chelios se poprvé představil v roce 1984 v Sarajevu, tedy před 22 lety.

Laviolette nahradil Brookse

Laviolette, jehož asistenty jsou Mike Sullivan a Keith Allain, nahradil na lavičce olympijského týmu kouče Herba Brookse, který vedl USA v Salt Lake City. Strůjce "zázraku na ledě", triumfu amerických univerzitních hráčů ve finále ZOH 1980 v Lake Placid nad tehdy suverénním Sovětským svazem, se už další olympiády nedožil. V srpnu 2003 zahynul Brooks při autonehodě.

Do turnaje v Turíně vstoupí tým USA ve středu 15. února proti Lotyšsku. V dalších utkáních základní skupiny čekají americké hokejisty Kazachstán, Slovensko, Švédsko a Rusko.

Nominace hokejistů USA na olympijské hry v Turíně:
Brankáři: Rick DiPietro (NY Islanders), Robert Esche (Philadelphia), John Grahame (Tampa Bay),
obránci: Chris Chelios, Mathieu Schneider (oba Detroit), Derian Hatcher (Philadelphia), Jordan Leopold (Calgary), John- Michael Liles (Colorado), Aaron Miller (Los Angeles), Brian Rafalski (New Jersey),
útočníci: Jason Blake, Mark Parrish (oba NY Islanders), Brian Gionta, Scott Gomez (oba New Jersey), Bill Guerin, Mike Modano (oba Dallas), Keith Tkachuk, Doug Weight (oba St. Louis), Erik Cole (Carolina), Craig Conroy (Los Angeles), Chris Drury (Buffalo), Mike Knuble (Philadelphia), Brian Rolston (Minnesota).

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko