Hlavní obsah

Zraněný divák podal na hokejistu trestní oznámení

OLOMOUC

Šesticentimetrovou tržnou ránou na hlavě zašitou deseti stehy a následnou pracovní neschopností skončilo pro hokejového fanouška Pavla Ženožičku z Choliny středeční prvoligové hanácké derby mezi domácí Olomoucí a Prostějovem. Zranění mu způsobil prostějovský hokejista Josef Fojtík, který jej brutálně udeřil holí do hlavy poté, co se k němu Ženožička naklonil z hlediště.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Rozhodčí prvoligový duel ukončili předčasně.

Článek

"Když Fojtík přijel na trestnou lavici, z mé třetí řady jsem se nad něj naklonil se slovy - na co si tady hraješ. Chtěl jsem mu pak ještě říct, nezdržuj, měl jsi už tady dávno sedět. Jenže to jsem už nestihl. Otočil se totiž a hokejkou mi nečekaně zasadil tvrdý úder do hlavy. Měl jsem štěstí, protože mě trefil snad tři milimetry od spánku. Klidně jsem mohl být mrtvý. Však ze mě také teklo krve jako z vola. Naštěstí mám ale tvrdou palici," řekl Ženožička deníku Právo.

Incident 21letého Fojtíka rozohnil diváky, kteří poté zasypali ledovou plochu a prostějovské hráče Fojtíka a Říhu spoustou odpadků a tak utkání muselo být přerušeno. Hosté se však na pokyn svého kouče Aleše Flašara z kabin již nevrátili a zápas zůstal nedohrán.

Fojtíkovi hrozí až osm let vězení

Bezprostředně poté, co lékař domácího klubu Ženožičku ošetřil, vydal se postižený na nejbližší policejní služebnu, kde napadení ohlásil. Policie případ šetří jako podezření z těžké újmy na zdraví a výtržnictví. "Sazba je zde od dvou do osmi let," řekla Právu olomoucká mluvčí Jitka Dolejšová.

Na druhý den ráno Ženožička navštívil lékaře, který mu vystavil neschopenku. "Jsem v šoku. Hlava se mi točí. Naštěstí ale nezvracím," tvrdil Ženožička s tím, že svému napadení stále nemůže uvěřit. "Nechápu, jak si hráč něco takového může dovolit. Vždyť on tu hůl proti mně použil jako zbraň. To je hrůza," dodal nešťastník.

Napaden se naopak cítil hráč

Fojtík, který se na čtvrteční trénink dostavil s ochranným korzetem na krku, se hájil tím, že napadeným byl on. "Zezadu jsem dostal do krku úder nějakým tupým předmětem. Co to bylo nevím, ale dost to bolí. Ten fanoušek mi sprostě nadával a poté se po mně sápal. Jen jsem se bránil. Udělal by to asi každý. Co se stalo mě ale mrzí," tvrdil novinářům Fojtík.

Svědci však jeho verzi nepotvrzují. "Vše jsem viděl zhruba z šesti metrů. Fanoušek se nakláněl přes hrazení, na Fojtíka něco křičel a přitom gestikuloval rukama. Hráč se na něj otočil a hokejkou ho praštil. Byla to rána jako hrom. Že by ale sám inkasoval nějaký úder? To jsem nezaznamenal," řekl Právu například Miroslav Strouhal.

Mladým chybí pokora

Šokováni nechutnou podívanou byli i olomoučtí hráči, trenéři a funkcionáři. "Fojtíkův zkrat snad nelze ani komentovat. Za svou kariéru jsem nic podobného nezažil," řekl olomoucký kouč Aleš Tomášek. "Ve spolupráci s policií jsme zabezpečili pořádek mezi fanoušky. Že ale konflikt přijde od hráčů, nás ani nenapadlo. V hokeji se motám několik desítek let a nikdy jsem něco podobného neviděl," tvrdil zase sportovní manažer Olomouce Erik Fürst.

"Mladým hráčům chybí pokora. Za našich mladých let by si to nikdo nedovolil. Kdyby ano, starší spoluhráči by ho asi vyhnali z kabiny," uvedl na adresu Fojtíka, jehož služby si nedávno pojistil extraligový Zlín, zkušený útočník Pavel Metlička.

Flašar sváděl vinu na pořadatele

Snad jediným, kdo se k Fojtíkovu chování nedokázal postavit čelem byl prostějovský trenér Aleš Flašar. Na přímý dotaz zpravodaje Práva jen dokola opakoval: "Sudí dvakrát upozorňoval domácí pořadatele, aby zabezpečili prostor za trestnou lavicí. Bohužel, bezvýsledně. Nikdo tam však neměl co dělat," trval na svém Flašar.

Šéf prostějovského klubu Michal Bartošek už se na věc díval jinak. "Inkriminovanou situaci jsem neviděl. Co se stalo nebylo zřejmé ani z dostupných videozáznamů. Pokud se ale Fojtík skutečně dopustil toho, co je mu kladeno za vinu, je to neomluvitelné. S normálním chováním se takové počínání rozhodně neslučuje. Mohl by si tím pokazit i kariéru," řekl Právu Bartošek.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko