Hlavní obsah

Jágr: Konkurence je čím dál větší

KARLOVY VARY

Sbírka Zlatých hokejek Jaromíra Jágra se v sobotu rozšířila o další kousek. Útočník New Yorku Rangers převzal ocenění pro nejlepšího hokejistu minulé sezóny již posedmé. Na Na vyhlášení ankety v Karlovarském hotelu Thermalse poprvé veřejně představil svou přítelkyní Innou Puhákjovou. I k vůli se jel druhý den podívat na motocyklovou Velkou cenu do Brna. V dalších dnech už se ale bude pilně připravovat na novou sezónu.

Článek

Když Karel Gott přebírá Zlaté slavíky, vždy říká, že je překvapený. Překvapilo vás vítězství v anketě o Zlatou hokejku?

Já vím, on vždycky říká, že tentokrát to nečekal... Ale člověk si vždycky může udělat obrázek podle toho, jak se ta sezóna vyvíjí, že má šanci uspět. Ale nic není garantované, pořád je to jenom anketa a u vás, novinářů, člověk nikdy neví. (smích)

Komu byste dal hlas vy?

Těžko říct. Určitě by si to zasloužil někdo z národního týmu, kdo byl jak na mistrovství světa, tak na olympiádě a ještě měl výbornou sezónu v NHL. Ale srovnává se nesrovnatelné, někomu se daří v zámoří, jinému v Evropě.

Přesto, zkuste říct, koho byste na hlasovací lístek napsal.

Respektuju všechny hokejisty v desítce. Martin Straka mi hodně pomohl v Rangers, David Výborný úspěšně vedl tým na dvou reprezentačních akcích a dařilo se mu v Columbusu. Ale já jsem Kladeňák, tak budu věrný. Židla (Marek Židlický - pozn. red.) je výborný, Franta Kaberle vyhrál Stanley cup, ale já měl možnost hrát na Kladně s Tomášem Kaberlem, on mi hodně pomohl k té loňské trofeji a myslím, že za poslední dvě sezóny by si ji zasloužil.

Zkusíte to dotáhnout až na deset Zlatých hokejek?

Tak daleko se dívat nechci. Je to rok od roku těžší, mladí hráči jsou výborní a starší nekončí, takže je konkurence čím dál větší. Záleží na zdraví, štěstí a také na spoluhráčích, protože hokej je kolektivní sport, i když tohle je individuální trofej.

Kdo z mladých by vás příští rok mohl nejvíce ohrozit?

Je jich spousta. Z vyloženě mladých má vynikající budoucnost i povahu Aleš Hemský, ale jsou tam i o něco starší, jako Martin Havlát nebo Patrik Eliáš, který je v ideálním věku.

Na vyhlášení jste poprvé dorazil s novou přítelkyní Innou, byla hodně nervózní?

My už jsme spolu byli na více akcích, škoda, že jste tam nebyli vy. (směje se). Určitě to pro ni není jednoduché a já ji v tom chápu. Ani není typem člověka, který by tyhle akce vyhledával. Každý člověk by byl nervózní, ale ona to zvládla výborně.

Jak se vám líbilo samotné vyhlášení?

Je to zábavný pořad, zábavné to bylo se spoustou vtipů i dobrou hudbou.

Co dabing scény z Anděla na horách v podání Martina Dejdara?

Bylo to zajímavé, lidi se smáli. Jen škoda, že na můj účet. (smích)

Chystal jste se do Brna na Grand prix silničních motocyklů, jak to stíháte?

Ještě dneska večer po rautu (v sobotu - pozn. red.) se přesunu do Prostějova, kde nám v neděli začíná soustředění Jágr teamu. Kdybych jel ráno, tak určitě by silnice byly plné, protože všichni jedou na Velkou cenu. Já se tam chci také podívat, hlavně proto, že Inna má ráda motorky. Potom zůstanu v Prostějově a budu celý týden trénovat s Jágr teamem.

Na ledě už jste se objevil s týmem Kladna, jak snáší zátěž vaše operované rameno?

Určitě je to lepší než před měsícem. Ale není to ideální. Člověk si někdy říká, že je to jenom rameno, ale tím je ovlivněné celé tělo a ani tréninku nemůže dát člověk tolik, kolik by chtěl. Já mám svůj hokej založen na střelbě a ta není taková jako předtím. Doufám, že se to ještě změní.

Sošku Zlaté hokejky jste unesl bez problémů?

Přišla mi těžší než minulý rok. Buď mi dali těžší sošku, nebo bych se měl podívat do posilovny...

Jak se vám daří ubírání na váze? Plánoval jste shodit deset kilo...

Je to výborný, už mi schází jenom devět. (směje se) Ale není to poprvé ani naposledy, kdy jsem v takové situaci. Problém by to byl teprve, kdybych to neshodil do začátku sezóny. Takhle je to výhoda, když začnu trénovat s desetikilovou zátěží navíc a pak ji shodím. A zatím se mi to až na jednu výjimku vždy povedlo.

Jak se vyvíjí situace s vaším dopravním přestupkem, kdy jste parkoval na místě pro invalidy?

Viděli jste, že jsem do hotelu přijel kočárem. (smích) Vyvíjí se to pomalu, jak se dalo čekat. Zákony jsou takové, že jsi předvolaný, někam přijdeš, pošlou tě zase dál, takže nejméně třicet dní to ještě bude trvat. Tak doufám, že se to stihne, ještě než odletím do Ameriky.

Podepsal jste petici proti novému silničnímu zákonu, byl podnětem právě ten váš medializovaný přestupek?

Ten přestupek jsem udělal neúmyslně, bylo to hloupé a omlouvám se za to, ale myslím, že to pomohlo některým věcem. Protože když vyšel ten zákon, spousta lidí ani nevěděla, jaké jsou postihy. I já byl překvapený, že za tohle se dají sebrat papíry na rok. Já nejsem vyloženě proti tomu zákonu, protože jsem zaznamenal, že to je posun k lepšímu a že ubylo úmrtí na silnicích. Ale myslím, že by se měl upravit bodový systém a pak by to bylo lepší pro všechny.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko