Hlavní obsah

Hokejisté lehce zničili Finy, budou hrát o druhé místo

MOSKVA/PRAHA

První česká výhra v turnaji! Ne doma se Švédy, ale až v Moskvě s Finy se výběr trenéra Aloise Hadamczika dočkal vítězství - 5:1. Udolal tým ze země úřadujících mistrů světa a vítězů listopadového turnaje Karjala. Možná až nečekaně vysoko a lehce. I proto, že soupeř tentokrát postrádal hráče zvučných jmen. Po domácím čtvrtečním nezdaru tak uhájil český celek reálnou naději na druhou příčku za Švédskem, kráčejícím za triumfem. V neděli se o ni střetne s Rusy.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté se radují z branky.

Článek

V sobotním podvečeru vyhrál nad Seveřany i přes problémy s tréninkem, k němuž tým v pátek neměl vybavení, které zůstalo v autech zasekaných kdesi v moskevských dopravních zácpách. Vedení týmu si poradilo i s nečekanými trably obránce Nakládala s vízem a se vpuštěním do země, v níž paradoxně hraje ligovou soutěž.

Ondřej Němec padá po ataku Fina Joonase Kemppainena (vpravo).foto: Reuters/Grigory Dukor

Hokejisté splnili Hadamczikovo přání. Od prvních minut lépe bruslili, vše jim ulehčil i finský novic v bráně Koskinen, naproti tomu jeho protějšek Pöpperle jistými zákroky v úvodu dal zapomenout na poslední nezdařené reprezentační vystoupení z dubna 2006, kdy ho Rusové vystrnadili z brány při Švédských hokejových hrách dvěma góly za sedm minut.

Střelec Zbyněk Irgl (vpředu) dostává gratulace od hráčů na střídačce.foto: Reuters/Grigory Dukor

Skvělou premiéru v reprzentaci zažil dvacetiletý bek Slavie Jakub Krejčík, jeho nahození před bránu Koskinen propustil nečekaně až do sítě. A když finský gólman jen vyrazil Hubáčkovu ránu, Irgl pohotově pálil zblízka do brány.

Útočník české reprezentace Zbyněk Irgl střílí gól finskému brankáři Mikko Koskinenovi.foto: ČTK/AP/Ivan Sekretarev

Pesonen sice korigoval, ale jinak byli Finové neškodní. I při přesilovce, jindy jejich zničující zbrani. Irgl při vlastním oslabení zvyšoval na 3:1, když mu Vondrka exkluzivně přichystal gólovou šanci. Češi přestáli i oslabení tři na pět v závěru druhé části hry a po přestávce Vrána dvěma góly pečetili výhru.

Channel One Cup 2011
Česká republika - Finsko 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 8. Krejčík (Vrána), 15. Irgl (Hubáček, Němec), 23. Irgl (Vondrka), 50. Vrána (Krajíček), 52. Vrána (Krajíček, Krejčík) - 19. Pesonen (Kiiskinen). Rozhodčí: Zacharov, Ravodin - Sadovnikov, Zacharenkov (všichni Rus.). Vyloučení: 9:8, navíc Jalasvaara (Fin.) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4000.
Česko: Pöpperle - Němec, Čáslava, Kutlák, Nakládal, Krajíček, Krejčík - Průcha, Červenka, Rolinek - Petružálek, Vrána, Vondrka - Orsava, Kreps, Kašpar - Irgl, Pech, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Mäenpää, Kousa, Heikkinen, Uusitalo, Jalasvaara, Jokela, Järvinen - Enlund, Lindgren, Marjamäki - Kiiskinen, Kuparinen, Pesonen - Anttila, Wirtanen, Osala - Jasu, Kemppainen, Louhivaara. Trenéři: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.
Tabulka Channel One Cupu:
1. Švédsko220006:36
2. ČR210016:33
3. Rusko210015:43
4. Finsko200021:80

Reklama

Související témata: