Hlavní obsah

Česko - Rusko 3:0Češi se proti Rusům dočkali vytoužené výhry, Ručinský oslavil návrat parádní asistencí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Koukal 1 : 0
33. Simon 2 : 0
35. Vondrka 3 : 0
Záznam online reportáže

Karlovy Vary
Aktualizováno

Na sedmý pokus už to vyšlo! Česká hokejová reprezentace porazila v Karlových Varech v utkání Euro Hockey Tour Rusko 3:0 a raduje se z prvního vítězství v sezóně. Svěřence kouče Vladimíra Růžičky nasměroval za třemi body už ve třetí minutě Koukal. O zbylé branky se postarali Michal Vondrka a benjamínek Dominik Simon, který obdržel parádní pas od Martina Ručinského. Olympijský šampión z Nagana tak stylově oslavil návrat do národního týmu po devíti letech. Gólman Alexander Salák vychytal svou pátou nulu v reprezentaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté slaví vedoucí gól proti Rusku, který vstřelil útočník Petr Koukal (třetí zprava).

Článek
Fotogalerie

Hodně mladý a mezinárodně nezkušený tým Rusů, který kouč Znarok přivezl k dvojutkání s Čechy, nechtěl Růžičkův výběr podcenit a lepší začátek si vlastně ani nemohl přát. Při prvním střídání čtvrté útočné formace našel Vondrka ve třetí minutě zpoza branky Koukala, jenž zamířil přesně nad lapačku gólmana Šaryčenkova.

Sborná, kterou Češi naposledy porazili v prosinci 2013 a od té doby jí třikrát podlehli, se však z nepovedeného úvodu oklepala. Loktionov se prohnal kolem Ševce, pak ale pálil jen do betonu Saláka. A gólman, který se v brance reprezentace objevil poprvé v sezóně, se pak vytáhl i proti Slepyševovi.

Na druhé straně využil chybného střídání Rusů Klesla, Šaryčenkov puk vyrazil pouze k Ručinskému, jenže třiačtyřicetiletý veterán, jenž se do národního mužstva vrátil po devítileté pauze, odkryté místo v brance netrefil. Po první změně stran pláchnul domácí obraně Glinkin, v samostatném úniku ale se střelou mezi Salákovy betony neuspěl.

Dva góly za dvě minuty Rusy dorazily

Tento moment jakoby Rusy vykolejil a jejich soupeř toho využil. Adamský sice nejprve při první přesilovce zápasu nedokázal přehodit puk přes beton bezmocného Šaryčenkova, jenže ve 33. minutě už to vyšlo. Ručinský v rohu kluziště ukázal perfektní přehled, když našel mezi kruhy najetého o třiadvacet let mladšího Simona, jenž ranou pod horní tyčku zvýšil.

A za necelé dvě a půl minuty bylo ve vyprodané KV Areně ještě veseleji. Kempný krásným pasem za ruské obránce vybídl Vondrku, jenž ukázkovou střelou na vzdálenější tyč překonal Šaryčenkova potřetí. A kdyby v samém závěru potrestal chybnou rozehrávku Višněvského Gulaš, mohli Češi vést už o čtyři góly.

V závěrečné části hry si tým v bílých dresech náskok s přehledem hlídal, sborná se čestného zásahu nedočkala ani při dvou přesilovkách po faulech Zámorského. Stejně jako Vondrka se druhého gólu mohl dočkat i Simon, v 59. minutě však v početní převaze Šaryčenkova z bezprostřední blízkosti neprostřelil. Půl minuty před koncem pak diváky zvedla ze sedadel ještě bitka mezi Kleslou a Timkinem, kterou na body vyhrál ruský útočník. Oba hráči dostali trest na pět minut a do konce utkání.

Češi získali skalp lídra aktuálního ročníku Euro Hockey Tour a první výhru v sezóně, v tabulce ale i nadále zůstávají poslední. Odveta je na programu v sobotu od 13:00 v pražské O2 areně.

Utkání Euro Hockey Tour v Karlových Varech:
Česko - Rusko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Koukal (Vondrka, Gulaš), 33. Simon (Ručinský), 35. Vondrka (Kempný). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist (oba Švéd.) - Lhotský, Suchánek. Vyloučení: 3:3, navíc Klesla - Timkin oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5985 (vyprodáno).
ČR: Salák - Němec, Kolář II, Nakládal, Klesla, Zámorský, Čáslava, Ševc, Kempný - Simon, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Radil, T. Zohorna, Zaťovič - Gulaš, Koukal, Vondrka. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Rusko: Šaryčenkov - Višněvskij, Kiselevič, Ožiganov, Jakovlev, Grigorjev, Chafizullin, Gavrikov, Koledov - An. Popov, Loktionov, Glinkin - Sošnikov, Al. Popov, Kugryšev - Slepyšev, Tkačev, Lazarev - Timkin, Andronov, Fiščenko. Trenér: Oleg Znarok.
Vyhrají čeští hokejisté nad Ruskem i v sobotu v Praze?
Ano
83,6 %
Ne
16,4 %
Celkem hlasovalo 11976 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švédsko 11 36 : 30 22
2 Finsko 11 26 : 24 17
3 Česko 12 33 : 31 16
4 Rusko 12 29 : 39 14

Reklama

Související témata: