Hlavní obsah

Hokejisté Plzně a Pardubic mají nakročeno do play off European Trophy

PRAHA

Hokejisté Plzně a Pardubic mají nakročeno k postupu do čtvrtfinále European Trophy. Plzeň se po sobotní porážce se Slovanem Bratislava po nájezdech vrátila na vítěznou vlnu a po výsledku 4:0 proti finskému celku Tappara Tampere se dostala do čela Východní divize. Pardubice zdolaly IFK Helsinky 2:1 a upevnily si prvenství v Jižní divizi. Před druhým HV 71 mají náskok pěti a před třetím Mannheimem šesti bodů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Plzeňský útočník Pavel Vostřák (vpravo) přijímá gratulace od spoluhráče Tomáše Vlasáka.

Článek

Naopak neuspěli hokejisté Liberce, kteří v Raahe podlehli Kärpätu Oulu 1:4, Kometa Brno doma prohrála s Jokeritem Helsinky 0:3. Liberec ale stále zůstává v Jižní divizi ve hře o jedno ze dvou postupových míst do play off, zatímco Brno už naději nemá.

Plzeň sice v sobotu ztratila se Slovanem dva body, ale dnes v šestém utkání v soutěži připsali pátou výhru. Indiáni mají navíc oproti druhému Slovanu stále ještě jeden zápas k dobru. Skóre otevřel v 13. minutě Frolo, další ránu soupeři zasadila Plzeň vteřinu před koncem druhé části, kdy v oslabení po Dudově přihrávce zvýšil Vlasák. Skóre ještě navýšili v závěru zápasu Hlinka a Kovář. Gólman Mazanec neinkasoval a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Také Pardubice jsou jednou nohou v play off. Čtvrtfinále jim mohou zajistit zaváhání soků v divizi, případně budou muset potvrdit postup 6. září na ledě Plzně. Proti IFK Helsinky dostal Východočechy ve 14. minutě do vedení Bartek, v druhé třetině zvýšil v přesilovce Starý. Hráči IFK zdramatizovali závěr díky trefě Markuse Granlunda v 46. minutě, ale domácí si už body vzít nenechali.

Libereci nastřílelo Oulu čtyři góly

Liberec dostal v dosavadních čtyřech zápasech v European Trophy jen čtyři branky, dnes inkasoval stejnou porci od Oulu. Po výhrách nad švédským HV 71 a po nájezdech v Linköpingu si tak další body na cestu ze svého severského turné nepřibalil.

Kärpät s českými hokejisty Snopkem a Humlem v sestavě se dostal do vedení v 26. minutě, kdy se trefil v přesilovce Mäntymaa. Ještě v druhé části zvýraznili náskok Salomäki a na začátku závěrečného dějství v další početní výhodě Mikkola. Vzápětí sice zkorigoval Klimenta, ale na konečných 4:1 upravil Saarenheimo.

Zatímco Liberec má stále naději v Jižní divizi bojovat o první dvě pozice, znamenající postup do čtvrtfinále, Brno je po páté porážce ze hry. Kometa navíc vyšla poprvé v přípravě střelecky naprázdno a po celý zápas si nedokázala poradit s maďarským brankářem Hetényim ani s důraznou a pozornou soupeřovou obranou.

Ovšem i Jokerit, který soupeře převyšoval po bruslařské stránce, hledal dlouho přesnou mušku na překonání svého finského krajana Hoviho v brance Brna. Podařilo se to až v 27. minutě těsně po vypršení přesilovky Mäkimu. Definitivně o svém vítězství rozhodl Jokerit až v závěrečných deseti minutách, kdy Brňané ve snaze o vyrovnání otevřeli hru a inkasovali další dva góly.

Hokejová European Trophy:
Plzeň - Tappara Tampere 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Frolo (Hlinka, Mrňa), 40. Vlasák (Duda), 55. Hlinka (Kratěna), 59. Jan Kovář (Martin Straka). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2764.
Sestava Plzně: Mazanec - Jiří Hanzlík, Boháč, Kaberle, St. Pierre, Frolo, Jeřábek, Dan Růžička - Duda, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Hlinka, Mrňa - Dvořák, J. Heřman, Johnson - Stránský, Jan Kovář, Lev - M. Heřman. Trenéři: M. Jelínek, Razým, Michal Straka a Pejchar.
Kometa Brno - Jokerit Helsinky 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 27. Mäki (Pulkkinen), 50. Teräväinen (Rita), 58. Ruuttu (Pulkkinen). Rozhodčí: Minář, Husička - Bryška, Dřinovský. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 4178.
Sestava Brna: Hovi - Švrček, Žižka, Kempný, Bičánek, Valach, Malec, Šenkeřík, Ostrčil - Pospíšil, Hruška, Jaroslav Svoboda - Erat, Holec, Jankovič - Dlouhý, Čermák, Podkonický - Zohorna, Koreis, Jakub Svoboda. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Kärpät Oulu - Bílí Tygři Liberec 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 26. Mäntymaa (Viuhkola, Donskoi), 34. Salomäki (Viuhkola, Mäntymaa), 42. Mikkola (Haataja, Eklund), 53. Saarenheimo (Pokka, Komulainen) - 44. Klimenta (Víšek, Urban). Rozhodčí: Keränen, Tuomo Sorakangas - Malinen, Teemu Sorakangas (všichni Fin.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. Diváci: 1027.
Sestava Liberce: Vošvrda - Čakajík, Výtisk, Hay, Štich, Derner, Moravec, Pavlů, Holub - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Bárta, Urban, Kica - Klimenta, Bortňák, Víšek - Špaček, Vak. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - IFK Helsinky 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Bartek (Elkins, Kočí), 26. Starý (Bartek, Sičák) - 47. Markus Granlund (Tuohilampi). Rozhodčí: Homola, Hribik - Čížek, Prchal. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:0. Diváci: 4127.
Sestava Pardubic: Koutský - Píša, Kolář II, Sičák, Kočí, Benák, Borer, Nakládal, Mocek - Kousal, Koukal, Starý - Bartek, Elkins, T. Nosek - Sim, T. Zohorna, Rákos - Nahodil, Radil, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.
Frölunda - Mannheim 5:1, Vídeň Capitals - TPS Turku 4:3 v prodl. (za hosty Birner a Plíhal 1+0).

Reklama

Související témata: