Hlavní obsah

Startuje německá hokejová liga s čtyřmi českými zástupci

BERLÍN

Rozšířená německá nejvyšší hokejová liga DEL s čtyřmi českými hokejisty načne svou patnáctou sezónu ve čtvrtek duelem Kolína nad Rýnem s Eisbären Berlín, dalších čtrnáct celků vstoupí do hry v pátek. Soutěž se rozšířila po postupu Kasselu na šestnáct účastníků z loňských patnácti. Změnil se tak i herní systém, ale více než tato novinka se v médiích probíral dosud nevyřešený dopingový případ.

Článek

Ten začal už před půl rokem, kdy útočník mistrovských Eisbären Florian Busch odmítl namátkovou kontrolu a přes požadavky trestu národní dopingové agentury NADA mohl nadále hrát. Světová organizace WADA i federace IIHF mu nakonec umožnily i start na MS v Kanadě. V německé nejvyšší soutěži ale nyní budou hrát hned tři hráči, kteří by si za normálních okolností měli odpykávat distanc.

Buschovým reprezentačním kolegům Danielu Kreutzerovi z Düsseldorfu a Aleksanderu Polaczekovi z Norimberku byl zase pozastaven tříměsíční distanc, který původně obdrželi za to, že zmeškali dva odběry. "Tohle všechno je nepěkné, zbytečné a každopádně to škodí lize," přiznal výkonný ředitel DEL Gernot Tripcke. Podle něj liga od 1. ledna přijme za svůj antidopingový kodex WADA a potom už by o případných trestech a vině neměly být pochybnosti.

Přes rozšíření soutěže se počet zápasů pro jednotlivé týmy snížil z loňských 56 na 52 v základní části. Kluby byly rozděleny do čtyř skupin, přičemž celky ze skupiny A a D i B a C spolu hrají v sezoně jen dvakrát a všechny ostatní se utkají čtyřikrát. Všechny kluby ale vytvoří jednu tabulku.

Do čtvrtfinále stejně jako vloni postoupí první šestice týmů a celky ze 7. až 10. místa čeká předkolo. To se hraje stejně jako semifinále a finále na tři vítězné duely, pouze k postupu ze čtvrtfinále je potřeba čtyř výher.

Z českých hráčů je nováčkem v DEL čtyřiatřicetiletý útočník Michal Sup, který se po dlouholetém působení ve Slavii vydal na první zahraniční angažmá. V Duisburgu, který vede jako hlavní trenér bývalý československý reprezentant Karel Lang, bude působit i centr Jan Alinč, který přišel z Krefeldu. V Kolíně nad Rýnem pokračuje útočník Kamil Piroš a v Ingolstadtu obránce Jakub Ficenec.

Přehled českých hokejistů v německé hokejové lize:
Duisburg:Michal Sup, Jan Alinč (oba útočníci).
Ingolstadt:Jakub Ficenec (obránce).
Kolín nad Rýnem:Kamil Piroš (útočník).

Reklama

Související témata: