Hlavní obsah

CSKA: ze sovětské mašiny je průměrný ruský klub

PRAHA

Pro ruskou hokejovou historii má CSKA Moskva podobný význam jako Montreal Canadiens pro tu kanadskou. Současnost je ovšem daleko mizernější: z bývalé sovětské pýchy je klub, který si v Kontinentální lize nezahraje ani play-off.

Foto: www.khl.ru

Trenér CSKA Sergej Němčinov s českými hokejisty Petrem Čáslavou (vlevo) a Tomášem Netíkem

Článek

Na oficiální stránce CSKA se heslo „Vždycky budeme první“ vyjímá jako ironie. Z armádního klubu už dávno nejde strach. „Není tam dobrá nálada. Spousta hráčů jde na hostování, víc hrajou mladí a buduje se tým na další rok,“ tvrdí bek Petr Čáslava. Ztrátu dvanácti bodů na play off už CSKA nemá šanci dohnat.

Důvodem propadu jsou zejména peníze. Klub, kdysi vydržovaný státem, se obtížně vyrovnává s tržním systémem. „Ufa, Magnitogorsk, Petrohrad nebo Omsk jsou finančně někde jinde. Ale stejně si myslím, že jsme mohli hrát na stejné úrovni jako třeba Čerepovec,“ tvrdil Jan Marek, který byl na konci ledna vytrejdován do Mytišči. „Zkušených hráčů jsme přitom měli dost, ale když jsme dostali gól, začali se chovat jako děti.“

Jaký rozdíl proti rokům, kdy na střídačce CSKA postával trenér Viktor Tichonov a posílal na led elitní komando. Legendy ale zůstaly věrné i v těžkých časech a je z nich klubová generalita. Vjačeslav Fetisov se stal prezidentem, Alexej Kasatonov a Sergej Makarov viceprezidenty. A možná mají velké oči. „Když jsme na začátku sezóny vyhráli přípravný turnaj v Moskvě, všichni byli namlsaní a mluvili o tom, že máme na finále. To jsem se divil,“ řekl Marek.

Bývalému neomezenému vládci Tichonovovi přidělili v CSKA roli čestného prezidenta a hokejový diktátor, který sbornou dovedl k osmi titulům, chodí hráčům už jen pogratulovat k občasným výhrám. „Párkrát jsem se s ním bavil, ale ani on neporadil, jak z té situace ven,“ povzdechl si Marek.

Do Ledového paláce Vsevoloda Bobrova se vejde jen necelých šest tisíc diváků, ale jsou dny, kdy do hlediště přijde jen tisícovka příznivců… „Naši fanoušci se hodně dívají do minulosti, ale teď to tak prostě nefunguje, už je jiná doba,“ tvrdí Čáslava. To v Montrealu jednu jistotu mají, ať hrají Habs jakkoli, přijde 21 273 diváků. A je vyprodáno.

CSKA MOSKVA
Klub založený v roce 1946 získal 32 sovětských titulů (naposled 1989), 20krát vyhrál PMEZ. * V šestičlenném Týmu století IIHF čtyři jeho členové hráli za CSKA – gólman Vladislav Treťjak, obránce Vjačeslav Fetisov a útočníci Valerij Charlamov a Sergej Makarov. * Slavní trenéři: Anatolij Tarasov (1947–1974), Viktor Tichonov (1977–1996), Vjačeslav Bykov (2004–2009).

Reklama

Související témata: