Hlavní obsah

Hokejový brankář Salák bude opět chytat za Färjestad

Karlstad

Český hokejový brankář Alexander Salák se po roce stráveném na farmě Chicaga v Rockfordu v nižší AHL vrací do švédského Färjestadu, s kterým v roce 2011 získal titul v Elitserien. Pětadvacetiletý Salák v týmu Blackhawks skončil, přestože měl ještě na rok platnou smlouvu. V novém působišti uzavřel dvouletý kontrakt. Färjestad to uvedl na svých oficiálních internetových stránkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Salák na srazu hokejové reprezentace

Článek

Färjestad hledal náhradu za Cristophera Nihlstorpa, který nedávno podepsal v NHL smlouvu s Dallasem. "Od doby, kdy jsme zjistili, že Alexander není spokojený se svou situací v Chicagu, tak jsme na jeho příchodu pracovali. Jsme velice šťastní, že jsme Saláka získali na příští dvě sezony," řekl sportovní ředitel Färjestadu Thomas Rundqvist.

Salák byl v sezoně 2010/11 do Färjestadu zapůjčen z Floridy a vévodil základní části švédské ligy se sedmi čistými konty. S úspěšností zákroků 92,64 procenta i s průměrem 1,97 obdržených branek na zápasy byl druhý. V play off odchytal devět zápasů, pak při jeho problémech s ramenem nastupoval Nihlstorp.

"Působení ve Färjestadu a život v Karlstadu se mi opravdu líbil. Lidé ve městě byli skvělí a podporovali mě, ať se dařilo, nebo ne," řekl Salák. "Nikdy jsem v tak skvělém klubu jako ve Färjestadu nehrál, měl jsem tady skvělou sezonu. Získali jsme titul, na ten rok vždy vzpomínám s úsměvem na tváři," doplnil.

Rodák ze Strakonic, který na sebe upozornil v letech 2007 až 2009 při působení v TPS Turku, následně zamířil na Floridu. Dostal příležitost v NHL jen ve dvou zápasech a jinak nastupoval na farmě v Rochesteru. Z Floridy jej loni v únoru získalo Chicago spolu s útočníkem Michaelem Frolíkem výměnou za Jacka Skilleho, Hugha Jessimana a Davida Pacana.

S Chicagem uzavřel Salák loni v létě dvouletý kontrakt celkem na 1,25 milionu dolarů. V přípravném kempu v konkurenci Raye Emeryho nezískal místo dvojky za Coreym Crawfordem a působil jen na farmě. Tam odchytal 21 zápasů s průměrem 2,69 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 90,3 procent.

Reklama

Související témata: