Hlavní obsah

Jágr se dočkal prvního gólu i výhry s Omskem

PRAHA

Jaromír Jágr si v ruské superlize zlepšil náladu, když v prvním domácím vystoupení pomohl hokejistům Omsku gólem a asistencí k výhře nad Čerepovcem 4:1. Do sítě Čerepovce se trefil hned z úvodní přesilovky, při další početní výhodě asistoval Prokopjevovi. Kouskům českého forvarda aplaudovala vyprodaná hala v Omsku, Jágr byl po zápase spokojený.

Článek

"Ruská liga mě překvapila kvalitou, je proti české soutěži rychlejší a hodně se tu bruslí," tvrdil Jágr pro Český rozhlas už po páteční premiéře ve Voskresensku, kde se ale branky nedočkal. Včera v Omsku se před vyprodaným hledištěm pro 5500 diváků prosadil již po 157 vteřinách zápasu, když hned v úvodní přesilovce pohotově využil přihrávku Sušinského.

Tleskali mu vstoje

Zaplněné tribuny Blinovova stadiónu Jágra bouřlivě vítaly, v hledišti bylo vidět i transparenty s jeho číslem 68 a česká hvězda patřila podle oficiální internetové stránky klubu mezi nejaktivnější na ledě a z 29 střel domácích jich sama obstarala šest. Jágrovu gólovou trefu ve 3. minutě provázel velký aplaus, diváci tleskali vstoje.

Podle všeho hrál s daleko větší chutí než ve Voskresensku, projevila si i lepší souhra s ostatními. V utkání na něm ani nebylo znát rozladění z opožděného návratu z premiérového utkání do Omsku způsobeného sněhovou vánicí na Sibiři. "Dařilo se mi lépe vyrovnávat s těsnou obranou, hlavně rozhodlo, že jsme využívali šance a tím trestali fauly soupeře," hodnotil Jágr a připomněl, že Omsk vstřelil v početní výhodě tři ze čtyř branek.

Ve speciální formaci

"Na přesilovky tu mají své lidi, já jsem ale zvyklý na ně chodit a když se prohrává, tak se něco musí změnit," říkal pro Českou televizi ještě ve Voskresensku trochu posmutněle český hokejista, který v premiérovém zápase v početní výhodě chodil na led jen sporadicky. Nepřímo si tak řekl o prostor na ledě a v pondělí ho skutečně dostal, když nastupoval ve speciální formaci pro hru v početní výhodě. Tu tvořili s obráncem Rjabykinem čtyři útočníci. Vedle Jágra jeho krajan Jaroslav Bednář a dva zkušení domácí třicátníci, hvězdy úřadujícího mistra Maxim Sušinskij s Alexandrem Prokopjevem.

Jágr pak ve 36. minutě stál na začátku akce úspěšně zakončené exvítkovickým útočníkem Prokopjevem, který byl po utkání vyhlášen nejlepším hráčem vítězů. Podle trenéra Bělousova se vyplatilo tréninkové úsilí, které 32letý český útočník se spoluhráči věnoval nácviku přesilovek. "Musím si zvyknout, že se v Rusku dost věcí nepíská, ale to na obou stranách. Snažím se přizpůsobit takovému stylu. Prosadit se v početní výhodě je každopádně důležité," tvrdil Jágr.

Do branky hostí se místo Salfického, který si stále ještě léčí bolavá záda, postavil Michajlovskij, ale dostal v úvodní desetiminutovce dva góly a od druhé třetiny už za něj chytal Čistov. Ani tato gólmanská rošáda Čerepovci ale nepomohla, navíc český obránce Aleš Píša ve 38. minutě putoval předčasně do kabin s osobním trestem do konce utkání za naražení domácího Chaceje na hrazení.

Havlátova premiéra

Vítězný debut v dresu moskevského Dynama zažil další náš hokejista z NHL Martin Havlát, jemuž první kroky na ruské půdě usnadnil krajan Pavel Rosa, ale společně v útoku nehráli. Havlát s číslem 44 nastoupil na pravém křídle třetího útoku, do statistik se při výhře 5:0 nad posledním Permem nezapsal.

Reklama

Související témata: