Hlavní obsah

Slovenský hokej v krizi. Do pěti let bude extraliga na amatérské úrovni, předpovídá Pálffy

Praha

Návštěvnost na stadiónech každým rokem klesá, většina klubů se kvůli nedostatku sponzorů potácí v ekonomických potížích a éra pohádkových příjmů pro hráče je již minulostí. Slovenské hokejové extralize reálně hrozí, že bude fungovat jen na amatérské bázi. „Řeknu to na rovinu, se slovenským hokejem to vidím dost černě,“ přiznal v rozhovoru pro deník Šport Žigmund Pálffy, legenda našich východních sousedů, která v tomto týdnu oznámila konec aktivní kariéry.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Slovenský hokejista Žigmund Pálffy ukončil kariéru

Článek

Hrát slovenskou extraligu je pro tamější kluby ekonomicky nevýhodné. Dosažený úspěch se nedaří zpeněžit, sponzorů každým rokem ubývá, stejně jako fanoušků přítomných na stadiónech. V uplynulé sezóně činila průměrná návštěvnost 2018 diváků na zápas, což je například ve srovnání s českou nejvyšší soutěží o více než tři tisícovky méně.

Slovan Bratislava vycítil, že potenciál získání peněz je podstatně vyšší v Kontinentální lize, v níž stejně jako pražský Lev odehrál minulý ročník. Podobné myšlenky zvažovaly i Košice nebo Zvolen. V Piešťanech, Trenčíně či Popradě zase pokukují po rakouské EBEL lize.

„Start v této lize, kde hrají rakouské týmy, ale i slovinské, maďarské, české a italské, nás láká. Rozpočet bychom ani nemuseli dramaticky zvyšovat, akorát by vzrostly náklady na dopravu," přiznal šéf piešťanského klubu Jaroslav Lušňák.

Pálffy: Hokej jen po večerech jako koníček

Pakliže by se více klubům záměr hrát nadnárodní ligu skutečně podařil, úroveň slovenského hokeje by poklesla ještě více. „Bez peněz a s exekutorem na zádech se nedá existovat. Jsem přesvědčený, že do pěti let se nejvyšší slovenská soutěž bude hrát na amatérské úrovni. Kluci budou chodit přes den do práce a hokej budou hrát po večerech jako svůj koníček," myslí si Pálffy.

S názorem mistra světa z roku 2002 souhlasí i Otto Sýkora, generální sekretář slovenského hokejového svazu. „Extraliga má velmi vážné problémy. Během jednoho dvou roků se z ní může stát amatérská soutěž," cituje jeho slova portál sportky.sk.

Reklama

Související témata: