Hlavní obsah

V Itálii se z úcty k papeži zastavil sportovní život

ŘÍM

Italský národní olympijský výbor (CONI) v sobotu z úcty k umírajícímu papeži Janu Pavlovi II. nařídil zastavení všech sportovních akcí v zemi. Neuskuteční se tak mimo jiné fotbalové zápasy Série A a odkládají se rovněž utkání v první lize basketbalu nebo volejbalu. "Vše se odehraje příštích týdnech," vysvětlil posun utkání prezident CONI Gianni Petrucci.

Foto: ČTK

Pavel Nedvěd bude muset s návratem na trávník počkat.

Článek

Petrucci k rozhodnutí výboru uvedl, že jde o výraz úcty ke Svatému otci. Podle něj by nebylo správné v tuto chvíli pořádat jakékoli sportovní utkání. Opatření se například dotkne dnešních fotbalových zápasů Série A mezi Fiorentinou a Juventusem a zápasu AC Milán - Brescia. Na trávníky nevyběhnou fotbalisté ani v neděli.

Na návrat k fotbalu si tak bude muset počkat český záložník Pavel Nedvěd. Hráč Juventusu, který se s papežem dvakrát setkal a jako hluboce věřící Jana Pavla II. velmi obdivuje, měl po otřesu mozku poprvé nastoupit v Serii A. Duel jeho týmu na půdě Fiorentiny, jejíž dres obléká Tomáš Ujfaluši, se však dnes neuskuteční.

Odloženo byl i rozhodující utkání v boji o mistra italské ligy v ledním hokeji. Finálová série mezi Milánem a Cortinou d'Ampezzo měla dnes vyvrcholit sedmým zápasem.

"Ve světle posledních zpráv o zdravotním stavu Svatého otce, podle nichž je jeho smrt nevyhnutelná a rychle se blíží, jsem s respektem k pocitům sportovců, trenérů, funkcionářů a fanoušků požádal všechny sportovní svazy, aby své zápasy odložily," řekl šéf národního olympijského výboru Giovanni Petrucci podle agentury Reuters.

Papež se od pátku pohybuje na pokraji smrti. Potýká se s vážnými srdečními a dýchacími problémy, selhávají mu životně důležité funkce a chvílemi ztrácí vědomí. Zatím však neupadl do kómatu.

Reklama

Související témata: